Новини

Ютия или парогенератори - кое да изберем? 

Ютия или парогенератори - кое да изберем? 

Ютията си остава незаменим уред за домакинството, без който не можем. Трудно можем да си представим своето ежедневие без този малък полезен електрически уред.

Ютиите съществуват от доста време и в момента се предлага богато разнообразие  на пазара. Това донякъде може и да затрудни избора ни за дома и да ни накара да се чудим коякой е най-добрата опция за нас.

Тъй като гладенето на различни дрехи изисква различни подходи, на пазара ще откриете ютии с различен набор от функционалности, които правят гладенето на различни дрехи по-лесно и ефективно. При избор на ютия е важно да се съобразите с това точно кой вариант е подходящ за вашите ежедневни нужди.

Едни от съвременните модели ютии са тези с вградени парогенератори. Пред нас стои обаче въпросът кое е всъщност по-добрият избор - стандартният модел ютия или парогенераторът

Този избор зависи основно от вида на дрехите, които най-често гладите, колко често гладите и какво количество дрехи. В действителност и стандартните ютии и тези с парогенератори притежават своите предимства и недостатъци. 

В тази статия ще разгледаме предимствата и недостатъците на различните видове ютии и парогенератори и кой вид за какво е най-подходящ.

Нека разгледаме основните видове ютии

Класически

Класическите ютии разполагат с най-малко на брой функционалности в сравнение с другите видове.Те са разполагат със стандартна желязна подметка, която няма опция за овлажняване на плата, който се глади. Това съответно налага тази стъпка да се прави ръчно.

Тези видове ютии имат също термостат за регулиране на нагряването на подметката. Няма да видите често този вид ютия сред асортимента на пазара, тъй като не е от най-предпочитаните модели уреди за гладене и не е подходящ за всички видове дрехи.

С пистолет за пръскане

Ютиите с пистолет за пръскане разполагат с вградено устройство, което впръсква вода в дрехите и по този начин спестява нуждата тази стъпка да се изпълнява на ръка.

Парни ютии или познатите още парогенератори

Ютиите, които работят на пара, са едни от най-популярните видове на пазара. Те могат да се ползват както за мокро, така и за сухо гладене.

Характеризират се с мултифункционалност, тъй като могат да се използват за мокро и сухо гладене. Оборудвани са със термостат и с тях можете да гладите ефективно всички видове тъкани

Ютиите на пара имат нагревател и резервоар за вода, които свързани заедно образуват система за произвеждане на пара. При този вид ютии големината е от значение, тъй като по-големият модел  съответно е с по-голям резервоар за вода, което спестява нуждата от често добавяне на вода. Подметките на ютиите на пара се плъзгат по повърхността на тъканите изключително лесно и също така имат специална форма, която прави възможно гладенето на зоната под копчетата на дрехите.

За пътуване

Моделите ютии, които са предназначени за пътуване, са обикновено в по-малки размери от другите видове и имат малък набор от функционалности. Техният дизайн е максимално опростен и е направен така, че те лесно да се пренасят в пътнически чанти.

Най-популярните марки ютии са: 

Освен материалът и качеството на подметката на дадена ютия, друго нещо, което определя дали е добра, е нейната мощност. 

Ютиите с мощност от 1900 W до 2400 W са  подходящи за често гладене на големи количества дрехи, докато тези под 1600 W са подходящи за по-рядко гладене.  Най-практичен вариант са тези ютии от от 1900 W, тъй като са енергоефективни и с тях може да се гладят голямо количество дрехи.

Покритието на подметката също е от значение по отношение на качеството и ефективността на гладенето

Покритията на подметката биват различни видове: 

  • алуминиево
  • керамично
  • стоманено
  • металокерамично

Всеки от тези видове  предлага различно ниво на ефективност в гладенето.

Алуминиевото покритие например има бърза скорост на загряване, но е склонно към деформации и надраскване. Добър вариант са покритията от анодизиран алуминий, който предлага допълнителна устойчивост на надраскване и осигурява по-лесно плъзгане на ютията.

Покритието с неръждаема стомана предлага лесно плъзгане на ютията и е лесно за почистване. Някои стоманени подметки имат в състава си добавени сапфир, титан или тефлон.

Керамичните и металокерамичните покрития са подходящи за гладене на различни видове тъкани. Те също осигуряват отлично плъзгане на ютията. Недостатъкът им е, че керамичният им емайл изисква грижи и е податлив на надраскване , затова и не е препоръчително да се гладят с него дрехи с ципове и крепежни елементи.

 Какви са предимствата на парогенераторите?

Ютиите с парогенератор са отлично решение за гладене на дрехи в голямо количество, като те осигуряват ефективно и бързо гладене и преодоляват упорити гънки.

Парогенераторите представляват ютии, които са с вграден воден резервоар, който се свързва към ютията с маркуч, а също имат и бойлер за загряване на водата и образуване на пара. Този вид уреди за гладене осигуряват продължително време на гладене без да се правят паузи.

В сравнение със стандартните модели ютии парогенераторите са с по-големи размери, но техните ютии са със същото тегло като стандартните модели дори по-леки.  Подходящи са за гладене на голямо количество облекло от фини материи като ризи, костюми и други официални дрехи.

Главното им предимство е, че значително скъсяват времето за гладене като предлагат професионални резултати без риск от повреждане на тъканите. Най-известните марки парогенератори са Philips и Tefal.

При избор на парогенератор играят важна роля  различни фактори, на които се базира качеството на самия уред. Това са налягането на парата, силата на парната струя, материала на гладещата повърхност, теглото на парогенератора, вида на вентилационните отвори, наличието на допълнителни функции.

От силата на парната струя, с която даден парогенератор разполага, зависи и скоростта на гладене.  Ако не гладите често, то препоръчва се да изберете парогенератор с 250г. парен удар. За по-честа употреба се препоръчва 350 гр. парен удар.

Предлагат се и парогенератори с парен удар от 100-150 гр., които са предназначени  по-скоро за леки корекции в гладенето, отколкото за гладене на голямо количество дрехи. Налягането на парната струя е също определяща за ефективността на един парогенератор.

По-силната парна струя навлиза по-дълбоко в материите на дрехите. Препоръчва се да избирате парогенератор с налягане от 5 бара, но има и такива уреди с 8 бара налягане, които предлагат изключително ефективно гладене.

Също така за предпочитане са парогенераторите с по-високи стойности на мощността - поне 2400W.

Вентилационните отвори са друго нещо, на което да обърнете внимание, когато търсите парогенератор. Те спомагат за ефективното гладене на по-трудни зони като яки на ризи. Препоръчва се парогенератор с по-голям брой вентилационни отвори с широчина от няколко милиметра.

Друго важно нещо при този вид уреди е материалът на изработка на гладещата повърхност. Това най-често е алуминий, неръждаема стомана, тефлон, или паладий.

Тези метали се нагряват бързо, но са податливи на надраскване. Предлагат равномерно разпределение на топлината и безпроблемно плъзгане на гладещата повърхност по материите.



Остави коментар

Блог

Блог на фирма ЗОРА

Ютия или парогенератори - кое да изберем? 

Ютия или парогенератори - кое да изберем? | Zora.bg

Ютията си остава незаменим уред за домакинството, без който не можем. Трудно можем да си представим своето ежедневие без този малък полезен електрически ур Ютията си остава незаменим уред за домакинството, без който не можем. Трудно можем да си представим своето ежедневие без този малък полезен електрически ур 2021-07-06T19:27:53+03:00 Ютия или парогенератори - кое да изберем? 

<p><b>Ютията</b><span style="font-weight: 400;"> си остава незаменим уред за домакинството, без който не можем. Трудно можем да си представим своето ежедневие без този малък </span><b>полезен електрически уред</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><a href="https://zora.bg/category/utii" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички модели ютии."><span style="font-weight: 400;"><strong><span style="text-decoration: underline;">Ютиите</span></strong></span></a><span style="font-weight: 400;"> съществуват от доста време и в момента се предлага богато разнообразие&nbsp; на пазара. Това донякъде може и </span><b>да затрудни избора ни за дома</b><span style="font-weight: 400;"> и да ни накара да се чудим коякой е най-добрата опция за нас.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Тъй като гладенето на различни дрехи изисква различни подходи, на пазара ще откриете </span><b>ютии с различен набор от функционалности</b><span style="font-weight: 400;">, които правят гладенето на различни дрехи по-лесно и ефективно. При избор на ютия е важно да се съобразите с това</span><b> точно кой вариант е подходящ </b><span style="font-weight: 400;">за вашите ежедневни нужди.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Едни от съвременните модели ютии са тези с </span><b>вградени парогенератори</b><span style="font-weight: 400;">. Пред нас стои обаче въпросът кое е всъщност по-добрият избор - </span><i><span style="font-weight: 400;">стандартният модел ютия или парогенераторът</span></i><span style="font-weight: 400;">.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Този избор зависи основно от</span><b> вида на дрехите, които най-често гладите, колко често гладите и какво количество дрехи</b><span style="font-weight: 400;">. В действителност и стандартните ютии и тези с парогенератори притежават своите предимства и недостатъци.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В тази статия ще разгледаме предимствата и недостатъците на различните видове ютии и парогенератори и кой вид за какво е </span><b>най-подходящ</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <h2><b>Нека разгледаме основните видове ютии</b></h2> <h3><b>Класически</b></h3> <p><b>Класическите ютии</b><span style="font-weight: 400;"> разполагат с </span><b>най-малко на брой функционалности</b><span style="font-weight: 400;"> в сравнение с другите видове.Те са разполагат със </span><b>стандартна желязна подметка</b><span style="font-weight: 400;">, която няма опция за овлажняване на плата, който се глади. Това съответно налага тази стъпка да се прави </span><b>ръчно</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Тези видове ютии имат също термостат за </span><b>регулиране на нагряването </b><span style="font-weight: 400;">на подметката. Няма да видите често този вид ютия сред асортимента на пазара, тъй като не е от </span><b>най-предпочитаните модели уреди за гладене</b><span style="font-weight: 400;"> и не е подходящ за всички видове дрехи.</span></p> <h3><b>С пистолет за пръскане</b></h3> <p><b>Ютиите с пистолет за пръскане </b><span style="font-weight: 400;">разполагат с вградено устройство, което впръсква вода в дрехите и по този начин спестява нуждата тази стъпка да се изпълнява на ръка.</span></p> <h3><span style="text-decoration: underline;"><b> <a href="https://zora.bg/category/parogeneratori" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички парогенератори.">Парни ютии или познатите още&nbsp;парогенератори</a></b></span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Ютиите, които работят на пара, са едни от най-популярните видове на пазара. Те могат да се ползват </span><b>както за мокро, така и за сухо гладене.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Характеризират се с </span><b>мултифункционалност</b><span style="font-weight: 400;">, тъй като могат да се използват за мокро и сухо гладене. Оборудвани са със</span><b> термостат</b><span style="font-weight: 400;"> и с тях можете да гладите ефективно </span><b>всички видове тъкани</b><span style="font-weight: 400;">.&nbsp;</span></p> <p><b>Ютиите на пара</b><span style="font-weight: 400;"> имат</span><b> нагревател и резервоар </b><span style="font-weight: 400;">за вода, които свързани заедно образуват система за произвеждане на пара. При този вид ютии </span><b>големината е от значение</b><span style="font-weight: 400;">, тъй като по-големият модел&nbsp; съответно е с по-голям </span><b>резервоар за вода</b><span style="font-weight: 400;">, което спестява нуждата от често добавяне на вода. </span><span style="font-weight: 400;">Подметките</span><span style="font-weight: 400;"> на ютиите на пара се плъзгат по </span><b>повърхността на тъканите</b><span style="font-weight: 400;"> изключително лесно и също така имат специална форма, която прави възможно </span><b>гладенето на зоната под копчетата</b><span style="font-weight: 400;"> на дрехите.</span></p> <h3><b>За пътуване</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Моделите ютии, които са предназначени за пътуване, са обикновено в </span><b>по-малки размери от другите видове </b><span style="font-weight: 400;">и имат малък набор от функционалности. Техният дизайн е максимално опростен и е направен така, че те лесно да се пренасят в пътнически чанти.</span></p> <p><b>Най-популярните марки ютии са:&nbsp;</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="text-decoration: underline;"><strong><a href="https://zora.bg/category/gladene?vendors=philips" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички налични модели ютии Philips!">Philips</a></strong></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="text-decoration: underline;"><strong><a href="https://zora.bg/category/gladene?vendors=tefal" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички налични модели ютии Tefal!">Tefal&nbsp;</a></strong></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="text-decoration: underline;"><strong><a href="https://zora.bg/category/gladene?vendors=rowenta" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички налични модели ютии Rowenta!">Rowenta</a></strong></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><a href="https://zora.bg/category/gladene?vendors=finlux" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички налични модели ютии Finlux!"><span style="text-decoration: underline;"><strong>Finlux</strong></span></a></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><a href="https://zora.bg/category/gladene?vendors=crown" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички налични модели ютии Crown!"><span style="text-decoration: underline;"><strong>Crown</strong></span></a></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><a href="https://zora.bg/category/gladene?vendors=bosch" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички налични модели ютии Bosch!"><span style="text-decoration: underline;"><strong>Bosch</strong></span></a></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><a href="https://zora.bg/category/gladene?vendors=Gorenje" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички налични модели ютии Gorenje!"><span style="text-decoration: underline;"><strong>Gorenje</strong></span></a></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Освен материалът и качеството на подметката на дадена ютия, друго нещо, което определя дали е добра, е нейната мощност.&nbsp;</span></p> <p><b>Ютиите с мощност от 1900 W до 2400 W</b><span style="font-weight: 400;"> са&nbsp; подходящи за често гладене на големи количества дрехи, докато </span><b>тези под 1600 W </b><span style="font-weight: 400;">са подходящи за по-рядко гладене.&nbsp; Най-практичен вариант са тези ютии от от 1900 W, тъй като са енергоефективни и с тях може да се</span><b> гладят голямо количество дрехи</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Покритието на подметката също е от значение по отношение на </span><b>качеството и ефективността на гладенето</b><span style="font-weight: 400;">.&nbsp;</span></p> <p><b>Покритията на подметката биват различни видове:&nbsp;</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">алуминиево</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">керамично</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">стоманено</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">металокерамично</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Всеки от тези видове&nbsp; предлага различно ниво на </span><b>ефективност в гладенето</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><b>Алуминиевото покритие</b><span style="font-weight: 400;"> например има </span><b>бърза скорост на загряване</b><span style="font-weight: 400;">, но е склонно към деформации и надраскване. Добър вариант са покритията от </span><b>анодизиран алуминий</b><span style="font-weight: 400;">, който предлага допълнителна</span><b> устойчивост на надраскване</b><span style="font-weight: 400;"> и осигурява по-лесно плъзгане на ютията.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Покритието с неръждаема стомана предлага лесно плъзгане на ютията и е лесно за почистване. Някои стоманени </span><span style="font-weight: 400;">подметки</span><span style="font-weight: 400;"> имат в състава си добавени </span><b>сапфир, титан или тефлон</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><b>Керамичните и металокерамичните покрития</b><span style="font-weight: 400;"> са подходящи за гладене на различни видове тъкани. Те също осигуряват</span><b> отлично плъзгане на ютията</b><span style="font-weight: 400;">. Недостатъкът им е, че керамичният им емайл изисква грижи и е податлив на надраскване , затова и не е препоръчително да се гладят с него </span><i><span style="font-weight: 400;">дрехи с ципове и крепежни елементи.</span></i></p> <h2><b>&nbsp;Какви са предимствата на парогенераторите?</b></h2> <p><a href="https://zora.bg/category/parogeneratori" title="Виж всички!"><span style="text-decoration: underline;"><strong>Ютиите с парогенератор</strong></span></a><span style="font-weight: 400;"> са отлично решение за гладене на дрехи в голямо количество, като те осигуряват </span><b>ефективно и бързо гладене</b><span style="font-weight: 400;"> и преодоляват упорити гънки.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Парогенераторите представляват ютии, които са с вграден воден резервоар, който се свързва към ютията с маркуч, а също имат и </span><b>бойлер за загряване на водата </b><span style="font-weight: 400;">и образуване на пара. Този вид уреди за гладене осигуряват продължително време на </span><b>гладене без да се правят паузи</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В сравнение със стандартните модели ютии </span><b>парогенераторите са с по-големи размери</b><span style="font-weight: 400;">, но техните ютии са със същото тегло като стандартните модели дори по-леки.&nbsp; Подходящи са за гладене на </span><b>голямо количество облекло</b><span style="font-weight: 400;"> от фини материи като ризи, костюми и други официални дрехи.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Главното им предимство е, че </span><b>значително скъсяват времето за гладене </b><span style="font-weight: 400;">като предлагат професионални резултати без риск от повреждане на тъканите. Най-известните марки парогенератори са </span><b>Philips и Tefal.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">При избор на парогенератор играят важна роля&nbsp; различни фактори, на които се базира качеството на самия уред. Това са </span><i><span style="font-weight: 400;">налягането на парата, силата на парната струя, материала на гладещата повърхност, теглото на парогенератора, вида на вентилационните отвори, наличието на допълнителни функции.</span></i></p> <p><span style="font-weight: 400;">От </span><b>силата на парната струя</b><span style="font-weight: 400;">, с която даден парогенератор разполага, зависи и скоростта на гладене.&nbsp; Ако не гладите често, то препоръчва се да изберете парогенератор с </span><b>250г. парен удар</b><span style="font-weight: 400;">. За по-честа употреба се препоръчва</span><b> 350 гр. парен удар.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Предлагат се и парогенератори с</span><b> парен удар от 100-150 гр.</b><span style="font-weight: 400;">, които са предназначени&nbsp; по-скоро за леки корекции в гладенето, отколкото за гладене на голямо количество дрехи. </span><b>Налягането на парната струя </b><span style="font-weight: 400;">е също определяща за ефективността на един парогенератор.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">По-силната парна струя навлиза по-дълбоко в материите на дрехите. Препоръчва се да избирате </span><b>парогенератор с налягане от 5 бара</b><span style="font-weight: 400;">, но има и такива </span><b>уреди с 8 бара налягане</b><span style="font-weight: 400;">, които предлагат изключително ефективно гладене.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Също така за предпочитане са парогенераторите с по-високи стойности на мощността - поне </span><b>2400W</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Вентилационните отвори са друго нещо, на което да обърнете внимание, когато търсите парогенератор. Те спомагат за</span><b> ефективното гладене на по-трудни зони </b><span style="font-weight: 400;">като яки на ризи. Препоръчва се парогенератор с по-голям брой </span><b>вентилационни отвори с широчина от няколко милиметра.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Друго важно нещо при този вид уреди е материалът на изработка на </span><b>гладещата повърхност</b><span style="font-weight: 400;">. Това най-често е </span><i><span style="font-weight: 400;">алуминий, неръждаема стомана, тефлон, или паладий.</span></i></p> <p><span style="font-weight: 400;">Тези метали се нагряват бързо, но са податливи на надраскване. Предлагат </span><b>равномерно разпределение на топлината и безпроблемно плъзгане </b><span style="font-weight: 400;">на гладещата повърхност по материите.</span></p> <p><br /><br /></p>