Новини

ШОКОЛАД: ТРЯБВА ЛИ ДА ГО ДЪРЖИМ В ХЛАДИЛНИКА?

ШОКОЛАД: ТРЯБВА ЛИ ДА ГО ДЪРЖИМ В ХЛАДИЛНИКА?

Шоколад: трябва ли да го държим в хладилника?

Може ли да съхранявате шоколад в хладилника, без никакъв проблем? Ако отговора е да , какво трябва да имате предвид, когато го правите? Прочетете статията до край, за да разберете всичко, което трябва да знаете за съхраняването на любимите ви шоколадови изделия по най-добрия начин.

Уважаеми почитатели на шоколада,

Днес бихме искали да ви разкажем за това как безопасно да съхранявате любимите си шоколадови удоволствия и най-нежни, топящи се в устата, изкушения. И ако сте истински фенове на шоколадовите лакомства, предлагащи се в безброй разновидности, определено си заслужава да научите за тях всяка нова тънкост, съвет и полезна грижа, която ще намерите в следващите редове.

Повечето от нас със сигурност са изпадали в следната ситуация: топъл летен ден, а шоколадът се припича на перваза, или се топи в колата. И когато решите да го хапнете вече е твърде късно за това – може само да го изпиете… Любимият ви десерт просто се е разтопил. И в отчаян опит да го съживите го поставяте в хладилника само, за да откриете, че повторно втвърден той вече не изглежда толкова приятно. Освен промяната на апетитната му форма, бели петна са покрили и повърхността му. И въз основа на този печален опит вероятно ще заключите, че охлаждането има не толкова благоприятен ефект върху шоколада.

Но дали съхранението на шоколад в хладилника има реален пагубен ефект върху вкуса и срока му на годност? Или може би не? Да видим…

Шоколадова наука: фактори, влияещи върху съхранението

Окисляване:

Когато шоколадът влезе в контакт с въздуха и светлината настъпва процес, известен като окисляване. Това означава, че мазнините и останалите вещества в шоколада започват да се изменят, а това води до промяна на вкуса и миризмата.

В какаото, което се добавя в шоколада, се съдържат натурални вещества, които забавят процеса на окисляване. Черният шоколад, който е с високо съдържание на какао, е по-добре защитен от въздействието на окислителните процеси, за разлика от млечния, който се поддава по-лесно на тях.

Белият шоколад, който не съдържа какаови субстанции, не разполага с тази защита и затова е особено чувствителен към излагане на въздух и светлина. С цел да се предотврати окисляването, трябва да съхранявате шоколада в херметически затворени опаковки, непропускащи светлина.

Дифузия (придвижване на веществата):

Веществата от обкръжаващата ни среда могат да преминат през опаковката на шоколада ако тя не е добра, а вода или алкохол могат да се придвижат извън него и да попаднат в околната среда. Именно поради това придвижване на вещества навън и навътре, съвременният шоколад най-често е увит в алуминиево фолио с външна, хартиена опаковка.

Узряването на Оствалд:

Малките кристали на какаово масло стават по-големи с течение на времето заради ефект известен като Узряването на Оствалд. Тези кристали могат да се появят на повърхността, където стават видими под формата на бели петна – в случая с шоколада, той побелява. Този процес се насърчава от температурните колебания и вероятно вече сте забелязали резултатите от това явление, ако сте оставили шоколад върху студения перваз на прозореца през нощта или сте се опитали да го спасите в хладилника. Когато отново се загрее през деня, шоколада започва да се “поти”, процес, при който какаовото масло излиза на повърхността, създавайки това бяло покритие. И все пак, бъдете сигурни, че това покритие няма нищо общо с плесените, не вреди нито на вкуса, нито на вас.

Хидроскопичност:

Шоколадът съдържа около 0.6% вода и без защитна опаковка бързо може да абсорбира влага, което отново да насърчи процеса описан по-горе, а именно да побелее или в най-лошия случай да плесеняса.

В тази връзка, опакованият добре шоколад е изключително обезопасен от влиянието на микроби, тъй като поради ниското си съдържание на вода, те трудно биха могли да се размножават върху него.

Предаване на мирис и вкус:

Мастноразтворимите химически вещества, които могат да бъдат открити в аромата на сиренето, рибните и местни продукти, се абсорбират доста бързо от шоколада, което лесно може да му “подари” неприятен вкус.

Белият шоколад е особено податлив на външни миризми, които бързо попива, затова трябва да се съхранява в херметически затворени опаковки, в които няма остатъчна миризма от други продукти.

Топлина:

Какаовото масло има различни кристални форми. Тип III и IV се елиминират по време на производството, за да остане само желаната кристална форма от тип V, която може да се намери в шоколада, който купуваме. Какаовите кристали от тип V имат точка на кипене от около 32 °C, което означава, че шоколадът буквално се топи в устата. При по-високи температури (например, когато оставите шоколад в колата през лятото) кристалната форма от тип IV се появява отново, а тя има по-висока температура на топене – 37 °C. Последствията от това са, че шоколадът вече не е толкова добър на вкус и не се топи толкова лесно в устата.

Какво означава всичко това за съхранението на шоколада?

съхранение на шоколад

Съхранение във фризер:

Тестове с шоколад, поставен във фризер при температура от -18 °C показват, че при тези градуси свойствата му се запазват добре. Ето защо, ако искате да запазите сезонни шоко лакомства, които похапвате само по време на коледните празници например, фризерът е най-добрия избор.

Съхранение в хладилник:

Ако шоколадът остане в опаковката си, може да се съхранява в хладилник при каквато и да е температура и влажност в продължение на месеци, без да има никакви проблеми по отношение на вкуса и миризмата. В случай, че опаковката бъде нарушена, шоколадът трябва да продължи да се съхранява в херметически затворени условия, както споменахме по-рано, за да не абсорбира чужди миризми. Сравнителни тестове между съхранение при стайна температура и съхранение в хладилник показват, че след 3 месеца (най-рано) при наблюдението на шоколадови трюфели и след 6 месеца (най-рано) при наблюдението на стандартен шоколад “пълен с мляко”, разликите в качеството били очевидни.

В случай, че разполагате с шоколадови бонбони с пълнеж като например крем, от гледна точка на развитието на микроби, съхранението в хладилник е най-препоръчително.

Заключение:

  • Шоколадът може да се съхранява във фризер в добро състояние в продължение на няколко години.
  • Съхранението на шоколад в хладилник е по-добрия вариант, отколкото при стайна температура (около 20°C).
  • Когато съхранявате опакован шоколад в хладилник не съществуват специални изисквания за температурата и влажността.

Въпреки това, препоръчваме да не съхранявате това божествено изкушение, съблазън и безкрайно удоволствие прекалено дълго, където и да е. Хапнете го колкото се може по-скоро след покупката. От най-прекрасните шоколадови деликатеси трябва да бъдат “взети проби”, веднага, при първа възможност.

В тази връзка, много от феновете на шоколада вероятно биха се съгласили с Оскар Уайлд, който казва:

Мога да устоя на всичко, освен на изкушението!

Остави коментар

Блог

Блог на фирма ЗОРА

ШОКОЛАД: ТРЯБВА ЛИ ДА ГО ДЪРЖИМ В ХЛАДИЛНИКА?

ШОКОЛАД: ТРЯБВА ЛИ ДА ГО ДЪРЖИМ В ХЛАДИЛНИКА? | ЗОРА

Може ли да съхранявате шоколад в хладилника, без никакъв проблем? Ако отговора е да , какво трябва да имате предвид, когато го правите? Прочетете статията до край, за да разберете всичко, кое Може ли да съхранявате шоколад в хладилника, без никакъв проблем? Ако отговора е да , какво трябва да имате предвид, когато го правите? Прочетете статията до край, за да разберете всичко, кое 2022-06-15T16:05:10+03:00 ШОКОЛАД: ТРЯБВА ЛИ ДА ГО ДЪРЖИМ В ХЛАДИЛНИКА?

<p><img src="https://blog.liebherr.com/domakinski-uredi/bg/wp-content/uploads/sites/4/2016/01/chocolate.jpg" alt="Шоколад: трябва ли да го държим в хладилника?" /></p> <p><strong>Може ли да съхранявате шоколад в хладилника, без никакъв проблем? Ако отговора е да , какво трябва да имате предвид, когато го правите? Прочетете статията до край, за да разберете всичко, което трябва да знаете за съхраняването на любимите ви шоколадови изделия по най-добрия начин.</strong></p> <p>Уважаеми почитатели на шоколада,</p> <p>Днес бихме искали да ви разкажем за това как безопасно да съхранявате любимите си шоколадови удоволствия и най-нежни, топящи се в устата, изкушения. И ако сте истински фенове на шоколадовите лакомства, предлагащи се в безброй разновидности, определено си заслужава да научите за тях всяка нова тънкост, съвет и полезна грижа, която ще намерите в следващите редове.</p> <p>Повечето от нас със сигурност са изпадали в следната ситуация: топъл летен ден, а шоколадът се припича на перваза, или се топи в колата. И когато решите да го хапнете вече е твърде късно за това &ndash; може само да го изпиете&hellip; Любимият ви десерт просто се е разтопил. И в отчаян опит да го съживите го поставяте в хладилника само, за да откриете, че повторно втвърден той вече не изглежда толкова приятно. Освен промяната на апетитната му форма, бели петна са покрили и повърхността му. И въз основа на този печален опит вероятно ще заключите, че охлаждането има не толкова благоприятен ефект върху шоколада.</p> <p>Но дали съхранението на шоколад в хладилника има реален пагубен ефект върху вкуса и срока му на годност? Или може би не? Да видим&hellip;</p> <h2>Шоколадова наука: фактори, влияещи върху съхранението</h2> <p><img src="https://cdncloudcart.com/402/files/image/choco-350-2.jpg" alt="" /></p> <p><strong>Окисляване:</strong></p> <p>Когато шоколадът влезе в контакт с въздуха и светлината настъпва процес, известен като окисляване. Това означава, че мазнините и останалите вещества в шоколада започват да се изменят, а това води до промяна&nbsp;на вкуса и миризмата.</p> <p>В какаото, което се добавя в шоколада, се съдържат натурални вещества, които забавят процеса на окисляване. Черният шоколад, който е с високо съдържание на какао, е по-добре защитен от въздействието на окислителните процеси, за разлика от млечния, който се поддава по-лесно на тях.</p> <p>Белият шоколад, който не съдържа какаови субстанции, не разполага с тази защита и затова е особено чувствителен към излагане на въздух и светлина. С цел да се предотврати окисляването, трябва да съхранявате шоколада в херметически затворени опаковки, непропускащи светлина.</p> <p><strong>Дифузия (придвижване на веществата):</strong></p> <p>Веществата от обкръжаващата ни среда могат да преминат през опаковката на шоколада ако тя не е добра, а вода или алкохол могат да се придвижат извън него и да попаднат в околната среда. Именно поради това придвижване на вещества навън и навътре, съвременният шоколад най-често е увит в алуминиево фолио с външна, хартиена опаковка.</p> <p><strong>Узряването на Оствалд:</strong></p> <p>Малките кристали на какаово масло стават по-големи с течение на времето заради ефект известен като&nbsp;<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Ostwald_ripening" target="_blank" rel="noopener">Узряването на Оствалд</a>. Тези кристали могат да се появят на повърхността, където стават видими под формата на бели петна &ndash; в случая с шоколада, той побелява. Този процес се насърчава от температурните колебания и вероятно вече сте забелязали резултатите от това явление, ако сте оставили шоколад върху студения перваз на прозореца през нощта или сте се опитали да го спасите в хладилника. Когато отново се загрее през деня, шоколада започва да се &ldquo;поти&rdquo;, процес, при който какаовото масло излиза на повърхността, създавайки това бяло покритие. И все пак, бъдете сигурни, че това покритие няма нищо общо с плесените, не вреди нито на вкуса, нито&nbsp;на вас.</p> <p><strong>Хидроскопичност:</strong></p> <p>Шоколадът съдържа около 0.6% вода и без защитна опаковка бързо може да абсорбира влага, което отново да насърчи процеса описан по-горе, а именно да побелее или в най-лошия случай да плесеняса.</p> <p>В тази връзка, опакованият добре шоколад е изключително обезопасен от влиянието на микроби, тъй като поради ниското си съдържание на вода, те трудно биха могли да се размножават върху него.</p> <p><strong>Предаване на мирис и вкус:</strong></p> <p>Мастноразтворимите химически вещества, които могат да бъдат открити в аромата на сиренето, рибните и местни продукти, се абсорбират доста бързо от шоколада, което лесно може да му &ldquo;подари&rdquo; неприятен вкус.</p> <p>Белият шоколад е особено податлив на външни миризми, които бързо попива, затова трябва да се съхранява в херметически затворени опаковки, в които няма остатъчна миризма от други продукти.</p> <p><strong>Топлина:</strong></p> <p>Какаовото масло има различни кристални форми. Тип III и IV се елиминират по време на производството, за да остане само желаната кристална форма от тип V, която може да се намери в шоколада, който купуваме. Какаовите кристали от тип V имат точка на кипене от около 32 &deg;C, което означава, че шоколадът буквално се топи в устата. При по-високи температури (например, когато оставите шоколад в колата през лятото) кристалната форма от тип IV се появява отново, а тя има по-висока температура на топене &ndash; 37 &deg;C. Последствията от това са, че шоколадът вече не е толкова добър на вкус и не се топи толкова лесно в устата.</p> <h2>Какво означава всичко това за съхранението на шоколада?</h2> <p><img src="https://blog.liebherr.com/domakinski-uredi/bg/wp-content/uploads/sites/4/2016/01/chocolate2.jpg" alt="съхранение на шоколад" /></p> <h2>Съхранение във фризер:</h2> <p>Тестове с шоколад, поставен във фризер при температура от -18 &deg;C показват, че при тези градуси свойствата му се запазват добре. Ето защо, ако искате да запазите сезонни шоко лакомства, които похапвате само по време на коледните празници например, фризерът е най-добрия избор.</p> <h2>Съхранение в хладилник:</h2> <p>Ако шоколадът остане в опаковката си, може да се съхранява в хладилник при каквато и да е температура и влажност в продължение на месеци, без да има никакви проблеми по отношение на вкуса и миризмата.&nbsp;В случай, че опаковката бъде нарушена, шоколадът трябва да продължи да се съхранява в херметически затворени условия, както споменахме по-рано, за да не абсорбира чужди миризми. Сравнителни тестове между съхранение при стайна температура и съхранение в хладилник показват, че след 3 месеца (най-рано) при наблюдението на шоколадови трюфели и след 6 месеца (най-рано) при наблюдението на стандартен шоколад &ldquo;пълен с мляко&rdquo;, разликите в качеството били очевидни.</p> <p>В случай, че разполагате с шоколадови бонбони с пълнеж като например крем, от гледна точка на развитието на микроби, съхранението в хладилник е най-препоръчително.</p> <h2><strong>Заключение:</strong></h2> <ul> <li>Шоколадът може да се съхранява във фризер в добро състояние в продължение на няколко години.</li> <li>Съхранението на шоколад в хладилник е по-добрия вариант, отколкото при стайна температура (около 20&deg;C).</li> <li>Когато съхранявате опакован шоколад в хладилник не съществуват специални изисквания за температурата и влажността.</li> </ul> <p>Въпреки това, препоръчваме да не съхранявате това божествено изкушение, съблазън и безкрайно удоволствие прекалено дълго, където и да е. Хапнете го колкото се може по-скоро след покупката. От най-прекрасните шоколадови деликатеси трябва да бъдат &ldquo;взети проби&rdquo;, веднага, при първа възможност.</p> <p>В тази връзка, много от феновете на шоколада вероятно биха се съгласили с Оскар Уайлд, който казва:</p> <blockquote> <p>Мога да устоя на всичко, освен на изкушението!</p> </blockquote>