Новини

Начини за ефективно почистване на хладилника

Начини за ефективно почистване на хладилника

Хладилникът е сред най-важните домакински уреди във всеки дом. Той има изключително ключова роля, а именно правилно да съхранява хранителните продукти, така че да се запазят свежи и да не се развалят.

Но не стига просто да изберем правилния уред за нас, необходимо е периодично да го поддържаме, за да изпълнява своята функция пълноценно. В тази връзка почистването е от съществено значение.

Почистването на хладилника - дейност, която често подценяваме

Хладилникът е много ценен за всеки от нас, но колко често се сещаме да го почистим? Да не споменаваме, че покрай всички останали домакински задължения и така или иначе вървящите ежедневни задачки, дори понякога забравяме храни, на които отдавна е изтекъл срока на годност.

Почистването на хладилника е от изключително значение. В него могат да се развъждат най-различни бактерии, особено когато се изостави. И това не води просто до лоши миризми и неприятен вид на хладилника, но и е изключително опасно за нашето здраве

Именно затова и не бива да подценяваме правилното поддържане и редовното почистване на хладилника.

Какво ни е нужно?

В повечето случаи решаваме да почистим нашия хладилник тогава, когато сме го изцапали, когато някоя течност се е разляла и е засъхнала, и когато започне да се усеща неприятна миризма. 

Но този наш навик трябва да се промени и да започнем да отделяме няколко часа през определен период, за да го почистваме, дори и да изглежда безупречно чист.

Така със сигурност ще знаем, че съхраняваме и се грижим за всички хранителни продукти по възможно най-добрия начин. Все пак това са храни, които ние консумираме, затова и трябва да бъдем изрядни. 

А и в допълнение нашият хладилник ще се запази много по-дълго като нов и няма да се захабява, което също е важно.

За да почистите вашия хладилник, не трябва да притежавате някакви специални качества и умения, нито да купувате прекалено скъпи препарати. Необходимо е отделите малко време, да се заредите с търпение, да си набавите подходящи почистващи меки кърпи,  веро и топла вода.

Силните препарати или някои домашни рецепти, които включват оцет и сода могат да повредят повърхността на хладилника, както и уплътненията, така че бъдете внимателни и не използвайте всичко, за което прочетете. Понякога това може да ви коства много повече. Затова е добре винаги да проверявате информацията и да проучите добре.

И също така:

  • не използвайте абразивни гъби и групи кърпи.
  • внимателно подбирайте препаратите - те не трябва да бъдат със силни химикали, като киселина, хлорид или пясък. Ако държите на препаратите, то избирайте с неутрално pH.
  • внимавайте с използването на водатата, така че да не попадне в електрическите части, което може да повреди уреда.

Как ефективно да почистим хладилника - описание стъпка по стъпка на няколко добри метода

Почистването на хладилника не е никак трудно. Въпреки, че чистенето и всички подобни домакински задължения не са сред най-любимите ни, но са и неизбежни. А и знаейки ефикасни препарати и методи, всичко става много по-лесно и по-бързо.

С цел максимално да ви улесним, ние сме ви подготвили няколко препоръки относно организацията и самия процес на почистване, с което се надяваме да стане малко по-приятно и лесно за вас.

Предварителна подготовка

Едно от първите неща, които трябва да направите преди да започнете почистването е да изключите хладилника от захранването. Преди всичко безопасността е най-важното нещо. А все пак става дума за електроуред, затова и е необходимо да бъдете внимателни.

След това смело можете да насочите вниманието си към хладилника и да започнете с изпразването на хранителните продукти, които се съхраняват в него. Хубаво е да помислите къде и как да ги сложите, докато почиствате вътрешността на уреда, особено ако е топло времето.

Повечето храни могат да издържат по-дълго време на стайни температури, но има и такива, които са по-чувствителни на температурните стойности и лесно се развалят. Добре е да ги съхранявате някъде на прохладно, така че да сте сигурни, че ще запазят свойствата си.

Започнете с разглобяемите части

Едно от първите неща, с които да започнете, са всички части, намиращи се в хладилника, които могат да се демонтират, в това число влизат рафтове, чекмеджета и различни поставки. 

Измийте ги внимателно и прецизно с топла вода и веро за прибори, така че да сте сигурни, че няма да има и следа от засъхнали петна или пък миризми. И като за финал ги подсушете добре с подходяща кърпа, с която няма да се замажат или да останат петна.

Почистване на вътрешността

След като сте се погрижили за разглобяемите части във вашия хладилник, то е време да се захванете и с вътрешната част на уреда. Както вече споделихме, не се нуждаете от прекалено силни и скъпи препарати, за да можете да дезинфекцирате и почистите уреда.

С помощта на меки кърпи, топла вода и веро можете много ефективно да почистите и хладилникът ви да стане като нов. Обърнете специално внимание на всяка част от вътрешността на уреда. След като приключите с почистването, внимателно минете с чиста кърпа и вода, така че да премахнете верото и разградената мръсотия и мазнини.

Не забравяйте за външната част на хладилника…

Що се отнася до почистването на хладилника, не можем да се погрижим само за вътрешната част на уреда. Също толкова внимателно трябва да почистим и екстериора му. Все пак това е лицето на хладилника, а и постоянното отваряне и затваря го замърсява.

За тази част от хладилника трябва да бъдете много внимателни. Как и с какво да почистите външната част на уреда, зависи от това каква е повърхността. В повечето случаи хладилниците са от пластмаса, а в други страничните панели или вратите са от стомана. 

Почистването трябва да бъде с меки кърпи, които по никакъв начин не биха надраскали или повредили повърхността, а що се отнася до препаратите, вода и в някои случаи веро могат да бъдат напълно достатъчни. 

Но е добре да проверите каква е повърхността на вашия уред, както и това дали конкретната марка хладилник не изисква по-специални грижи. Така ще сте сигурни, че ще се погрижите правилно за уреда.

И ведната щом сте готови, то идва време да поставите обратно всички разглобяеми части, да подредите хранителните продукти в него и да го включите.

Съветваме ви винаги да обръщате внимание на начина, по който организирате храните във вашия хладилник, както е и препоръчително да ги съхранявате в подходящи пликове, така че да не се смесват миризмите и да се запази по-дълго свежестта в уреда.

Редовното почистване на хладилника ще ви гарантира неговия дълъг живот, като той не просто ще изглежда добре, но и ще сте сигурни, че няма как да се развъждат вредни бактерии. Препоръките са да го правите поне на 4-6 седмици.

Коментари

Pisatel.net
Pisatel.net 11.07.2021 Много полезна статия! Хладилникът ми винаги е разхвърлян! Ще я вземем предвид!

Остави коментар

Блог

Блог на фирма ЗОРА

Начини за ефективно почистване на хладилника

Начини за ефективно почистване на хладилника | Zora.bg

Хладилникът е сред най-важните домакински уреди във всеки дом. Той има изключително ключова роля, а именно правилно да съхранява хранителните продукти, так Хладилникът е сред най-важните домакински уреди във всеки дом. Той има изключително ключова роля, а именно правилно да съхранява хранителните продукти, так 2021-07-19T18:53:00+03:00 Начини за ефективно почистване на хладилника

<p><span style="font-weight: 400;">Хладилникът е сред</span><b> най-важните домакински уреди във всеки дом</b><span style="font-weight: 400;">. Той има изключително ключова роля, а именно правилно да съхранява хранителните продукти, така че да се </span><b>запазят свежи и да не се развалят.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но не стига просто да </span><b>изберем правилния уред за нас</b><span style="font-weight: 400;">, необходимо е периодично да го поддържаме, за да изпълнява своята функция пълноценно. В тази връзка </span><b>почистването е от съществено значение</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <h2><b>Почистването на хладилника - дейност, която често подценяваме</b></h2> <p><a href="https://zora.bg/category/khladilnitsi?utm_source=da-izberem-hladilnik&amp;utm_medium=blog&amp;utm_campaign=site" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички модели и марки хладилници!"><span style="text-decoration: underline; color: #000000;"><b>Хладилникът</b></span></a><span style="font-weight: 400;"> е много ценен за всеки от нас, но колко често се сещаме да го почистим? Да не споменаваме, че покрай всички останали домакински задължения и така или иначе вървящите ежедневни задачки, дори </span><b>понякога забравяме храни, на които отдавна е изтекъл срока на годност.</b></p> <p><b>Почистването на хладилника е от изключително значение</b><span style="font-weight: 400;">. В него могат да се развъждат най-различни бактерии, особено когато се изостави. И това не води просто до лоши миризми и неприятен вид на хладилника, но и е </span><b>изключително опасно за нашето здраве</b><span style="font-weight: 400;">.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Именно затова и не бива да подценяваме </span><b>правилното поддържане и редовното почистване на хладилника</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <h3><b>Какво ни е нужно?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">В повечето случаи </span><b>решаваме да почистим нашия хладилник</b><span style="font-weight: 400;"> тогава, когато сме го изцапали, когато някоя течност се е разляла и е засъхнала, и когато започне да се усеща неприятна миризма.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но този наш навик трябва да се промени и да започнем да </span><b>отделяме няколко часа през определен период</b><span style="font-weight: 400;">, за да го почистваме, дори и да изглежда безупречно чист.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Така със сигурност ще знаем, че </span><b>съхраняваме и се грижим за всички хранителни продукти по възможно най-добрия начин</b><span style="font-weight: 400;">. Все пак това са храни, които ние консумираме, затова и трябва да бъдем изрядни.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">А и в допълнение </span><b>нашият хладилник ще се запази много</b> <b>по-дълго като нов </b><span style="font-weight: 400;">и няма да се захабява, което също е важно.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За да почистите <span style="text-decoration: underline;"><strong><a href="https://zora.bg/category/khladilnitsi?utm_source=da-izberem-hladilnik&amp;utm_medium=blog&amp;utm_campaign=site" target="_blank" rel="noopener" title="Вижте всички налични хладилници!">вашия хладилник</a></strong></span>,</span><b> не трябва да притежавате някакви специални качества и умения,</b><span style="font-weight: 400;"> нито да купувате прекалено скъпи препарати. Необходимо е отделите малко време, да се заредите с търпение, да си набавите подходящи почистващи меки кърпи,&nbsp; веро и топла вода.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Силните препарати или някои домашни рецепти, които включват оцет и сода могат да </span><b>повредят повърхността на хладилника</b><span style="font-weight: 400;">, както и уплътненията, така че бъдете внимателни и не използвайте всичко, за което прочетете. Понякога това може да ви коства много повече. Затова е добре </span><b>винаги да проверявате информацията и да проучите добре.</b></p> <p><b>И също така:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">не използвайте</span><b> абразивни гъби и групи кърпи.</b></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>внимателно подбирайте препаратите </b><span style="font-weight: 400;">- те не трябва да бъдат със силни химикали, като киселина, хлорид или пясък. Ако държите на препаратите, то избирайте с неутрално pH.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">внимавайте с използването на водатата, така че да не попадне в електрическите части, </span><b>което може да повреди уреда.</b></li> </ul> <h3><b>Как ефективно да почистим хладилника - описание стъпка по стъпка на няколко добри метода</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Почистването на хладилника не е никак трудно. Въпреки, че чистенето и всички подобни домакински задължения не са сред най-любимите ни, но са и неизбежни. А и знаейки </span><b>ефикасни препарати и методи</b><span style="font-weight: 400;">, всичко става много по-лесно и по-бързо.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">С цел максимално да ви улесним, ние сме ви подготвили няколко </span><b>препоръки относно организацията и самия процес на почистване</b><span style="font-weight: 400;">, с което се надяваме да стане малко по-приятно и лесно за вас.</span></p> <h5><span style="font-size: 12pt;"><b>Предварителна подготовка</b></span></h5> <p><span style="font-weight: 400;">Едно от първите неща, които трябва да направите преди да започнете почистването е да </span><b>изключите хладилника от захранването</b><span style="font-weight: 400;">. Преди всичко безопасността е най-важното нещо. А все пак става дума за електроуред, затова и е </span><b>необходимо да бъдете внимателни.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">След това смело можете да насочите вниманието си към хладилника и да започнете с</span><b> изпразването на хранителните продукти</b><span style="font-weight: 400;"><strong>,</strong> които се съхраняват в него. Хубаво е да помислите къде и как да ги сложите, докато почиствате вътрешността на уреда,</span><b> особено ако е топло времето.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Повечето храни могат да издържат по-дълго време на стайни температури, но има и такива, които са</span><b> по-чувствителни на температурните стойности и лесно се развалят.</b><span style="font-weight: 400;"> Добре е да ги съхранявате някъде на прохладно, така че да сте сигурни, че ще запазят свойствата си.</span></p> <h5><span style="font-size: 12pt;"><b>Започнете с разглобяемите части</b></span></h5> <p><span style="font-weight: 400;">Едно от първите неща, с които да започнете, са </span><b>всички части, намиращи се в хладилника, </b><span style="font-weight: 400;">които могат да се демонтират, в това число влизат рафтове, чекмеджета и различни поставки.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Измийте ги внимателно и прецизно с топла вода и веро за прибори, така че да сте сигурни, че </span><b>няма да има и следа от засъхнали петна или пък миризми</b><span style="font-weight: 400;">. И като за финал ги подсушете добре с подходяща кърпа, с която няма да се замажат или да останат петна.</span></p> <h5><span style="font-size: 12pt;"><b>Почистване на вътрешността</b></span></h5> <p><span style="font-weight: 400;">След като сте се погрижили за разглобяемите части във вашия хладилник, то е време да се </span><b>захванете и с вътрешната част на уреда</b><span style="font-weight: 400;">. Както вече споделихме, не се нуждаете от прекалено силни и скъпи препарати, за да можете да </span><b>дезинфекцирате и почистите уреда.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">С помощта на меки кърпи, топла вода и веро </span><b>можете много ефективно да почистите и хладилникът ви да стане като нов.</b><span style="font-weight: 400;"> Обърнете специално внимание на всяка част от вътрешността на уреда. След като приключите с почистването, </span><b>внимателно минете с чиста кърпа и вода</b><span style="font-weight: 400;">, така че да премахнете верото и разградената мръсотия и мазнини.</span></p> <h5><span style="font-size: 12pt;"><b>Не забравяйте за външната част на хладилника&hellip;</b></span></h5> <p><span style="font-weight: 400;">Що се отнася до почистването на </span><span style="color: #000000;"><strong><span style="text-decoration: underline;"><a href="https://zora.bg/category/khladilnitsi?utm_source=da-izberem-hladilnik&amp;utm_medium=blog&amp;utm_campaign=site" target="_blank" rel="noopener" title="Вижте всички налични хладилници!">хладилника</a></span></strong></span><span style="font-weight: 400;">, не можем да се погрижим само за <span style="color: #000000;">вътрешната</span> част на уреда. Също толкова внимателно</span><b> трябва да почистим и екстериора му</b><span style="font-weight: 400;">. Все пак това е лицето на хладилника, а и постоянното отваряне и затваря го замърсява.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За тази част от хладилника </span><b>трябва да</b> <b>бъдете много внимателни</b><span style="font-weight: 400;">. Как и с какво да почистите външната част на уреда, зависи от това каква е повърхността. В повечето случаи </span><b>хладилниците са от</b> <b>пластмаса</b><span style="font-weight: 400;">, а в други страничните панели или вратите са от стомана.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Почистването трябва да бъде с </span><b>меки кърпи, които по никакъв начин не биха надраскали или повредили повърхността</b><span style="font-weight: 400;">, а що се отнася до препаратите, вода и в някои случаи веро могат да бъдат напълно достатъчни.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но е добре да </span><b>проверите каква е повърхността на вашия уред</b><span style="font-weight: 400;">, както и това дали конкретната марка хладилник не изисква по-специални грижи. Така ще сте сигурни, че ще се погрижите правилно за уреда.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И ведната щом сте готови, то идва време да </span><b>поставите обратно всички разглобяеми части,</b><span style="font-weight: 400;"> да подредите хранителните продукти в него и да го включите.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Съветваме ви винаги да </span><b>обръщате внимание на начина, по който организирате храните във вашия хладилник</b><span style="font-weight: 400;">, както е и препоръчително да ги съхранявате в подходящи пликове, така че да не се смесват миризмите и да се запази по-дълго свежестта в уреда.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Редовното почистване на хладилника ще ви </span><b>гарантира неговия дълъг живот</b><span style="font-weight: 400;">, като той не просто ще изглежда добре, но и ще сте сигурни, че няма как да се развъждат вредни бактерии. Препоръките са да го правите </span><b>поне на 4-6 седмици</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p>

Pisatel.net Pisatel.net

2021-07-11T11:07:00+03:00
Много полезна статия! Хладилникът ми винаги е разхвърлян! Ще я вземем предвид!

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки