Новини

Начини за ефективно почистване на готварската печка

Начини за ефективно почистване на готварската печка

Готварската печка е важен уред във всяка кухня. Какво бихме правили и как бихме могли да си приготвяме вкусни домашни ястия, ако не беше тя? Изборът на готварска печка не е лесен. Но веднъж правилно избрана, тя ни служи вярно дълго време.

А така, както тя се грижи за това да получаваме перфектно приготвена храна, то и ние трябва да полагаме достатъчно грижи за нея, за да я запазим за дълго време изправна.

Почистването на готварската печка - дейност, която често подценяваме

За всеки от нас е важно до колко ефективно работи нашата готварска печка, но замисляме ли се ние какво правим, за да я поддържаме? Почистването на готварската печка не е едно от най-любимите ни неща, но пък е важно и ключово за дългия живот на уреда и неговата правилна работа

Редовното почистване преди всичко ще улесни вас. Когато отлагате за дълго нейното поддържане, то започва да се натрупват и засъхват мазнини, които с времето все по-трудно се махат.

Колкото по-често почиствате своята готварска печка, толкова по-лесно ще е. Преди всичко визуално печката ще изглежда безупречна и няма да създава неприятен вид на вашата кухня. От друга страна, от хигиенична гледна точка е изключително важно. Разбира се, редовното почистване ще предотврати и появата на неприятни миризми.

И не на последно място, когато се грижите за вашата готварска печка с необходимото внимание, то вие ще запазите нейния вид за дълго време и ще удължите нейния живот. Е, убедихме ли ви колко важно е то?

Трудно ли е?

Почистването на готварската печка не е никак лека задача. Особено покрай всички други домакински задължения не остава време редовно да почиствате уреда, а това може да причини наистина много трудно чистене. 

Оставените засъхнали и мазни петна често се оказват страхотно предизвикателство. Но не се тревожете, ще се опитаме да ви дадем няколко полезни насоки, които ще са ви от помощ в бързото и лесно почистване на този вълшебен уред.

Какво ни е нужно?

Когато повечето хора чуят за ефективно почистване на готварската печка,

 си представят сложни техники за почистване, които са равни на професионално такова, много скъпи препарати и още какво ли не.

Всъщност, за да почистите перфектно вашата печка, не се изисква да сте професионалист в почистването, нито пък да имате завидни домакински умения. Дори и мъжете могат без проблем да се справят с тази задача. А както знаем, по-голямата част от тях не са толкова добри домакини и по-трудно им се отдават тези неща.

Доста често в интернет ще намерите лесни начини за почистване със сода бикарбонат, сол, бакпулвер, а дори и оцет. Но ние ви съветваме да не прибягвате до тези методи.

Те могат да се окажат много агресивни към някои видове повърхности и дори да повредят вашия уред. Затова ви препоръчваме да поставяте под въпрос всеки подобен съвет, който прочетете.

Та, какво ви е нужно, за да превърнете вашата готварска печка в нова? Сигурно ще ви изненадаме, но се нуждаете от много малко неща, за да почистите перфектно вашия уред. 

Ще ви трябва :

  • почистващи препарати за плотове и фурни
  • топла вода
  • аксесоари за почистване на готварски печки - това включват гъбичка, мека кърпа и шпатула, която е специално предназначена за почистване на плотове и фурни

Съветваме ви да бъдете внимателни при избора на аксесоарите. Меката кърпа ще ви послужи за финалния завършек на вашата печка, след като с помощта на шпатулата, гъбата и препарата сте премахнали всички упорити петна.

Добре е да бъдат микрофибърни и изработени от материи, които по никакъв начин не биха наранили повърхността на готварската печка и не биха нарушили нейната цялост. В тази връзка избягвайте грубата метална тел, защото може без да искате да надраскате вашата печка.

Как ефективно да почистим готварската печка - стъпка по стъпка

Намирането на правилния препарат и добрата организация са ключът към справянето с бързото и лесно почистване на готварската печка. Избирайте препарати, които са специално предназначение за премахване на мазни и засъхнали петна от фурни и котлони. Те ще ви помогнат много по-лесно и бързо да почистите дори и най-упоритите петна.

Обезмаслителите са чудесен помощник, както и препаратите на Electrolux и Xavax. Марките предлагат препарати, които са специално разработени за инокс, керамични плотове и други.

Но въпросът е какви методи да използваме и откъде да започнем.

Почистване на котлоните

Котлоните са най-видимата част от готварската печка, затова ще започнем и с тях. Независимо дали имате керамичен плот, газови котлони или такива, които са от неръждаема стомана, винаги бъдете внимателни какво използвате.

Съветваме ви да се насочите към леки препарати, които не са твърде силни и агресивни, както и мека неабразивна гъба. Използвайте малко препарат и почистете с гъбата, след което внимателно подсушете.

В случай, че имате керамичен плот и не успявате да се справите с упорити засъхнали петна, можете да използвате специално предназначена шпатула за керамични плотове, с която да отстраните всяка една мръсотия.

При газовите котлони първо премахнете решетките, като ги измиете с топла вода и малко препарат. След това почистете внимателно плота.

И не забравяйте преди да почистите котлоните, винаги проверявайте дали са изключени и напълно изстинали.

Обърнете специално внимание на фурната

Фурната е не по-малко важна от котлоните. Дори можем да кажем, че тя изисква доста повече време и усилия, тъй като тук е необходимо да обърнем внимание на няколко компонента.

Един от първите сред тях е решетката. Да, тя не е любима за чистене на никой и може да се окаже огромно предизвикателство, но в никакъв случай не ви съветваме да я пренебрегвате. По нея оставят мазни петна, които засъхват и картинката не е никак приятна.


Хубавата новина е, че по-голямата част от решетките за фурна могат да се мият в
съдомиялна машина.

Това определено улеснява работата и прави много по-лесно премахването на останалата мръсотия. Но преди да прибегнете към този метод, проверете дали вашите решетки са подходящи за целта.

След като преминат през съдомиялната, можете да използвате препарат за почистване на фурна, топла вода и гъба за допълнително почистване, а като резултат ще получите чисто нова решетка.

Обърнете внимание и на вътрешната част от фурната, като тук отново ще са ви нужни вече познатите препарат, топла вода, гъба и шпатула за почистване на фурни, както и мека кърпа за финалния завършек. Почистете внимателно и подсушете с чиста кърпа, така че да не оставят следи.

И не забравяйте за вратата на фурната и нейното стъкло, особено за вътрешната ѝ част. Все пак искате да виждате какво се случва с вкусната гозба, която приготвяте, а и едва ли ще ви хареса да виждате мръсното стъкло при всяко влизане в кухнята.

В случай, че има много засъхнали мръсотии и мазнини, то минете с гъба и препарат, така че да ги премахнете. След това можете да вземете препарат за стъкла и микрофибърна кърпа, с които финално да почистите стъклото, така че да заблести.

С това приключва и тежката задача по почистването на нашата така любима готварска печка. Остава да ѝ се наслаждавате и да се радвате на чудесата, които прави.

Остави коментар

Блог

Блог на фирма ЗОРА

Начини за ефективно почистване на готварската печка

Начини за почистване на готварската печка | zora.bg

Готварската печка е важен уред във всяка кухня. Какво бихме правили и как бихме могли да си приготвяме вкусни домашни ястия, ако не беше тя? Изборът на гот Готварската печка е важен уред във всяка кухня. Какво бихме правили и как бихме могли да си приготвяме вкусни домашни ястия, ако не беше тя? Изборът на гот 2021-09-14T18:06:00+03:00 Начини за ефективно почистване на готварската печка

<p><b>Готварската печка е важен уред във всяка кухня. </b><span style="font-weight: 400;">Какво бихме правили и как бихме могли да си приготвяме вкусни домашни ястия, ако не беше тя? Изборът на готварска печка не е лесен. Но веднъж правилно избрана, </span><b>тя ни служи вярно дълго време.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">А така, както тя се грижи за това да получаваме перфектно приготвена храна, то и ние трябва да</span><b> полагаме достатъчно грижи за нея,</b><span style="font-weight: 400;"> за да я запазим за дълго време изправна.</span></p> <h2><b>Почистването на готварската печка - дейност, която често подценяваме</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">За всеки от нас е важно до колко ефективно работи нашата готварска печка, но замисляме ли се ние какво правим, за да я поддържаме? Почистването на готварската печка не е едно от най-любимите ни неща, но пък е </span><b>важно и</b> <b>ключово за дългия живот на уреда и неговата правилна работа</b><span style="font-weight: 400;">.&nbsp;</span></p> <p><b>Редовното почистване </b><span style="font-weight: 400;">преди всичко ще улесни вас. Когато отлагате за дълго нейното поддържане, то започва да се </span><b>натрупват и засъхват мазнини,</b><span style="font-weight: 400;"> които с времето все по-трудно се махат.</span></p> <p><b>Колкото по-често почиствате своята готварска печка, толкова по-лесно ще е</b><span style="font-weight: 400;">. Преди всичко визуално печката ще изглежда безупречна и няма да създава неприятен вид на вашата кухня. От друга страна, </span><b>от хигиенична гледна точка е изключително важно.</b><span style="font-weight: 400;"> Разбира се, редовното почистване ще предотврати и появата на неприятни миризми.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И не на последно място, когато се грижите за вашата готварска печка с необходимото внимание, то вие </span><b>ще запазите нейния вид за дълго време и ще удължите нейния живот</b><span style="font-weight: 400;">. Е, убедихме ли ви колко важно е то?</span></p> <h4><span style="font-size: 12pt;"><b>Трудно ли е?</b></span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Почистването на готварската печка </span><b>не е никак лека задача</b><span style="font-weight: 400;">. Особено покрай всички други домакински задължения не остава време редовно да почиствате уреда, а това може да </span><b>причини наистина много трудно чистене.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Оставените засъхнали и мазни петна често се оказват страхотно предизвикателство. Но не се тревожете, ще се опитаме да ви дадем няколко</span><b> полезни насоки</b><span style="font-weight: 400;">, които ще са ви от помощ в </span><b>бързото и лесно почистване на този вълшебен уред.</b></p> <h4><span style="font-size: 12pt;"><b>Какво ни е нужно?</b></span></h4> <p><b><span style="font-weight: 400;">Когато повечето хора чуят за </span>ефективно почистване на </b><span style="text-decoration: underline;"><strong><a href="https://zora.bg/category/gotvarski-pecki?utm_source=pochistvane_pechki&amp;utm_medium=blog&amp;utm_campaign=site" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всдички модели готварски печки.">готварската печка</a></strong></span><span>,</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;си представят сложни техники за почистване, които са равни на професионално такова, много скъпи препарати и още какво ли не.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Всъщност, за да почистите перфектно вашата печка, </span><b>не се изисква да сте професионалист в почистването</b><span style="font-weight: 400;">, нито пък да имате завидни домакински умения. Дори и мъжете могат без проблем да се справят с тази задача. А както знаем, по-голямата част от тях не са толкова добри домакини и по-трудно им се отдават тези неща.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Доста често в интернет ще намерите лесни начини за почистване със сода бикарбонат, сол, бакпулвер, а дори и оцет. Но ние ви </span><b>съветваме да не прибягвате до тези методи.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Те могат да се</span><b> окажат</b> <b>много агресивни</b> <b>към някои видове повърхности</b><span style="font-weight: 400;"> и дори да повредят вашия уред. Затова ви препоръчваме да поставяте под въпрос всеки подобен съвет, който прочетете.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Та, какво ви е нужно, за да превърнете вашата готварска печка в нова? Сигурно ще ви изненадаме, но се </span><b>нуждаете от много малко неща</b><span style="font-weight: 400;">, за да почистите перфектно вашия уред.&nbsp;</span></p> <p><b>Ще ви трябва :</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><a href="https://zora.bg/category/pochistvashti-i-perilni-preparati?utm_source=pochistvane_pechki&amp;utm_medium=blog&amp;utm_campaign=site" target="_blank" rel="noopener"><span style="text-decoration: underline;"><b>почистващи препарати</b></span></a><span style="font-weight: 400;"> за плотове и фурни</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">топла вода</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">аксесоари за почистване на готварски печки - това включват гъбичка, мека кърпа и шпатула, която е специално предназначена за почистване на плотове и фурни</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Съветваме ви да</span><b> бъдете внимателни при избора на аксесоарите. </b><span style="font-weight: 400;">Меката кърпа ще ви послужи за финалния завършек на вашата печка, след като с помощта на шпатулата, гъбата и препарата сте премахнали всички упорити петна.</span></p> <p><b>Добре е да бъдат микрофибърни</b><span style="font-weight: 400;"> и изработени от материи, които по никакъв начин не биха наранили повърхността на готварската печка и не биха нарушили нейната цялост. В тази връзка </span><b>избягвайте грубата метална тел</b><span style="font-weight: 400;">, защото може без да искате да надраскате вашата печка.</span></p> <h3><b>Как ефективно да почистим готварската печка - стъпка по стъпка</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Намирането на правилния препарат и добрата организация са </span><b>ключът към справянето с бързото и лесно почистване на готварската печка</b><span style="font-weight: 400;">. Избирайте препарати, които са специално предназначение за премахване на мазни и засъхнали петна от фурни и котлони. Те ще ви помогнат много по-лесно и бързо да почистите дори и най-упоритите петна.</span></p> <p><b>Обезмаслителите</b><span style="font-weight: 400;"> са чудесен помощник, както и </span><b>препаратите на Electrolux</b><span style="font-weight: 400;"> и </span><b>Xavax</b><span style="font-weight: 400;">. Марките предлагат препарати, които са </span><b>специално разработени за инокс, керамични плотове и други</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но въпросът е какви методи да използваме и откъде да започнем.</span></p> <h4><span style="font-size: 12pt;"><b>Почистване на котлоните</b></span></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Котлоните са </span><b>най-видимата част от готварската печка,</b><span style="font-weight: 400;"> затова ще започнем и с тях. Независимо дали имате керамичен плот, газови котлони или такива, които са от неръждаема стомана, </span><b>винаги бъдете внимателни какво използвате.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Съветваме ви да се н</span><b>асочите към леки препарати</b><span style="font-weight: 400;">, които не са твърде силни и агресивни, както и </span><b>мека неабразивна гъба</b><span style="font-weight: 400;">. Използвайте малко препарат и почистете с гъбата, след което внимателно подсушете.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В случай, че имате керамичен плот и не успявате да се справите с упорити засъхнали петна, можете да </span><b>използвате специално предназначена шпатула за керамични плотове</b><span style="font-weight: 400;">, с която да отстраните всяка една мръсотия.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">При</span><b> газовите котлони</b> <b>първо премахнете решетките</b><span style="font-weight: 400;">, като ги измиете с топла вода и малко препарат. След това почистете внимателно плота.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И не забравяйте преди да почистите котлоните,</span><b> винаги проверявайте дали са изключени и напълно изстинали</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <h3><b>Обърнете специално внимание на фурната</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Фурната е не по-малко важна от котлоните. Дори можем да кажем, че </span><b>тя изисква доста повече време и усилия</b><span style="font-weight: 400;">, тъй като тук е необходимо да обърнем внимание на няколко компонента.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Един от </span><b>първите сред тях е решетката</b><span style="font-weight: 400;">. Да, тя не е любима за чистене на никой и може да се окаже огромно предизвикателство, но в никакъв случай не ви съветваме да я пренебрегвате. По нея </span><b>оставят</b> <b>мазни петна, които засъхват </b><span style="font-weight: 400;">и картинката не е никак приятна.</span></p> <p><b><br /><span style="font-weight: 400;">Хубавата новина е, че по-голямата част от решетките за фурна могат да се </span>мият в </b><span style="text-decoration: underline;"><strong><a href="https://zora.bg/category/mialni?utm_source=pochistvane_pechki&amp;utm_medium=blog&amp;utm_campaign=site" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички модели съдомиялни машини.">съдомиялна машина</a></strong></span><span>.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това определено улеснява работата и прави много по-лесно премахването на останалата мръсотия. Но преди да прибегнете към този метод, </span><b>проверете дали вашите решетки са подходящи за целта</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">След като преминат през съдомиялната, можете да използвате препарат за почистване на фурна, топла вода и гъба за допълнително почистване, а като резултат ще получите чисто нова решетка.</span></p> <p><b>Обърнете внимание и на вътрешната част от фурната</b><span style="font-weight: 400;">, като тук отново ще са ви нужни вече познатите препарат, топла вода, гъба и шпатула за почистване на фурни, както и мека кърпа за финалния завършек. Почистете внимателно и </span><b>подсушете с чиста кърпа</b><span style="font-weight: 400;">, така че да не оставят следи.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И не забравяйте за</span><b> вратата на фурната и нейното стъкло</b><span style="font-weight: 400;">, особено за вътрешната ѝ част. Все пак искате да виждате какво се случва с вкусната гозба, която приготвяте, а и едва ли ще ви хареса да виждате мръсното стъкло при всяко влизане в кухнята.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В случай, че има много засъхнали мръсотии и мазнини, то </span><b>минете с гъба и препарат, така че да ги премахнете</b><span style="font-weight: 400;">. След това можете да вземете</span> <span style="font-weight: 400;">препарат за стъкла и микрофибърна кърпа, с които финално да почистите стъклото, така че да заблести.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">С това приключва и </span><b>тежката задача по почистването на нашата така любима готварска печка.</b><span style="font-weight: 400;"> Остава да ѝ се наслаждавате и да се радвате на чудесата, които прави.</span></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки