Новини

Кратко ръководство при избора на прахосмукачка

Кратко ръководство при избора на прахосмукачка

Представете си да ги нямаше прахосмукачките? Почистването и поддържането на дома ни чист щеше да е почти невъзможно и изключително трудно. Прахосмукачката е сред любимите уреди на всяка домакиня. Благодарение на него домът ни е чист, а и ни спестява време, което можем да прекараме с любимите хора.Какъв тип прахосмукачка да купя?

Днес разнообразието от прахосмукачки е толкова огромно, че ви разбираме, ако сте затруднени в избора им. Можете да избирате между различни видове, модели, цветове, марки и технически характеристики. Всичко това понякога обърква, особено ако за първи път ви се налага да се снабдите с такъв уред.

Но с малко предварителна подготовка и познания за важните неща при прахосмукачките, всичко става една идея по-лесно. В тази връзка ви представяме критериите за избор на прахосмукачки, които определено ще са ви от полза.

Видове

Преди да се гмурнете в морето от прахосмукачки е добре да решите какъв е вида, който искате да притежавате

От тази гледна точка изборът ви е между:

  • стандартни прахосмукачки

 • прахосмукачки робот

А кой модел е най-добрият за вас, зависи от това какво търсите и искате вашата прахосмукачка да прави. Всеки един вид притежава своите предимства и недостатъци, за които ще поговорим малко по-надолу.

Мощност

Прахосмукачката няма да е същия уред без нейната висока мощност. Всмукателната мощност и тази на електродвигателя са ключови за нея. Те определят това колко ефективно ще почиства.

Филтри

Нещо, което да не забравяте са именно филтрите. Те се грижат за това да не се връщат обратно във въздуха всички фини прахови частици. Днес прахосмукачките не предлагат просто обикновен филтър, а нещо повече от това.

Сред моделите има такива, които са с няколко нива на филтрация, воден филтър, такъв, който е с активен въглен, а HEPA филтърът се смята за един от най-добрите и предпочитаните

Накрайници

Закъде ще е вашата прахосмукачка без нейните накрайници. Те са важни, защото ще ви помогнат за още по-лесно почистване. Сред тях има такива с къса и дълга четка, накрайник, предназначен за ъгли, а дори и специално разработен накрайник за почистване на косми и козина от домашните любимци.

Освен всичко това, помислете и за моделите, които предлагат регулиране на мощността, така почистването ще е максимално ефективно. Обърнете внимание и на материала, от който са изработени тръбите - пластмаса или метални, въпрос на личен избор. Съветът ни е да се спирате на модели с метални тръби, защото те са много по-здрави.

И не забравяйте за нивото на шум на прахосмукачката. Колкото по-тиха е тя, толкова по-добре за вас. А и се смята, че това е признак за високото качество на електродвигателя.

Предимства и недостатъци на видовете прахосмукачки - стандартна, вертикална или прахосмукачка робот?

Нещо, което може да ви затрудни още в самото начало е кой вид прахосмукачка да изберете. Тук идва и въпроса коя е най-добрата? Правилен отговор няма, защото всяка една от тях има своите плюсове и минуси, а коя е вашата, е въпрос на лични предпочитания.

Стандартните прахосмукачки са си класика. Техният огромен плюс е, че могат да предложат много по-висока мощност за разлика от другите видове. Сред тях има наистина голямо разнообразие на марки, дизайн и различни характеристики.

Освен това можете да избирате между модели с контейнер и такива с торбичка. Що се отнася до прахосмукачките с торбички, то те са два вида:

 • хартиени
 • текстилни 

Хартиените торбички са много по- хигиенични. Единственото, което се иска от вас, е на определено време да ги подменяте с нови. Това ги прави подходящи за хора с алергии и астма. Техният недостатък е, че всмукателната им мощност не е висока, поради малкия отвор на торбичката.

Текстилните, от друга страна, имат по-голям отвор, но те се нуждаят от почистване и изпиране на определен период от време, което може да не е толкова добре, тъй като вдигат повече прах, който вие вдишвате.

Третият вид са стандартните прахосмукачки с контейнери. Добрата новина тук е, че те не повлияват мощността на уреда, но също както текстилните торбички, трябва да се почистват и измиват редовно.

Вертикалните прахосмукачки са също много предпочитан вид сред различните модели. Те, както стандартните, почистват изключително ефективно. Този вид уреди са с контейнер, който при някои модели се откача и се превръща в мини прахосмукачка.

Най-голямото им предимство е, че не заемат много място. Това ги прави практичен уред, подходящ за малки апартаменти. Освен това предоставят възможността за почистване без кабел.

Техните минуси са, че мощността им не може да се сравнява с тази на стандартните прахосмукачки, а и имат по-малък контейнер, което изисква по-честото му почистване.

Последната иновация сред уредите са прахосмукачките робот. Те набират все по-голяма и по-голяма популярност и стават все по-купувани. Този факт не ни изненадва. Сигурни сме, че и на вас ви е минавало през ума дали да не се снабдите с точно такъв вид прахосмукачка.

Няма как да отречем, че те са умни и могат да ни спестят много време. В забързаното ежедневие, което живеем, домакинската работа става все по-досадна и продължаваме да търсим начини, по които да я улесним.

Прахосмукачките робот са точно такова решение. Единственото, което се изисква от вас е да я настроите и оставите сама да изчисти всяка част от дома ви. 

Плюсовете са, че тя може да изчисти, докато сте на работа. Освен това:

 • уредът достига до труднодостъпни места;
 • изключително лесно планирате и контролирате прахосмукачката;
 • идеално се справя с козината от домашния любимец.

Недостатъците ѝ са, че няма тази мощност, която имат стандартните и вертикални прахосмукачки, изисква заряд, случва се да засяда, а и тяхната цена е много по-висока. И въпреки това си струва до помислете и за този вариант.Има ли значение марката?

Друг въпрос, пред който със сигурност сте изправени, е коя е най-добрата марка за прахосмукачка. Сравнително труден въпрос, на който не можем да отговорим. Едно от нещата, от които зависи избора ви на марка, е какъв вид прахосмукачка искате да си купите.

Някои марки са специализирани само в прахосмукачките робот, други предлагат високо качество и при трите вида.

Марките, които ние можем да ви предложим, са се доказали в качеството и със сигурност отговарят на различните нужди и предпочитания. Сред тях са:

 • Bosch
 • Crown
 • Daewoo
 • Electra
 • Finlux
 • Gorenje
 • Group
 • IRobot
 • Karcher
 • Midea
 • Philips
 • Rohnson
 • Rowenta

Какви са цените на прахосмукачките?

Що се отнася до цените, тук те варират. А каква е цената на идеалната прахосмукачка е нещо относително и различно за всеки. Ако търсите по-базова прахосмукачка без някакви специфични характеристики, то техните цени са по-ниски.

Но ако предпочитате модел с високо ниво на филтрация, допълнителни накрайници и допълнителни екстри, то тогава трябва да сте готови да платите по-висока цена за уреда.

Препоръки

Това, което ви съветваме при избора на прахосмукачки, е на първо място да си определите бюджет, който можете да отделите за закупуване на уреда. Преценете кой от трите основни вида е прахосмукачката, която ще отговори най-добре на вашите нужди.

Помислете за най-важните неща, които искате избраната прахосмукачка да притежава и с кое бихте могли да направите компромис. Така правите избора си много по-лесен и със сигурност ще знаете какво да търсите. Остава да изберете дизайн и да се насладите на нейните функции.

Остави коментар

Блог

Блог на фирма ЗОРА

Кратко ръководство при избора на прахосмукачка

Кратко ръководство при избора на прахосмукачка

Представете си да ги нямаше прахосмукачките? Почистването и поддържането на дома ни чист щеше да е почти невъзможно и изключително трудно. Прахосмукачката Представете си да ги нямаше прахосмукачките? Почистването и поддържането на дома ни чист щеше да е почти невъзможно и изключително трудно. Прахосмукачката 2021-06-09T19:23:00+03:00 Кратко ръководство при избора на прахосмукачка

<p><span style="font-weight: 400;">Представете си да ги нямаше прахосмукачките? Почистването и поддържането на дома ни чист щеше да е почти невъзможно и изключително трудно. </span><span style="text-decoration: underline;"><a href="https://zora.bg/category/standartni-prakhosmukachki"><b>Прахосмукачката</b></a></span> <span style="font-weight: 400;">е сред любимите уреди на всяка домакиня. Благодарение на него домът ни е чист, а и ни спестява време, което можем да прекараме с любимите хора.</span></p> <p><br /><br /></p> <h2><b>Какъв тип прахосмукачка да купя?</b></h2> <p></p> <p><span style="font-weight: 400;">Днес</span><b> разнообразието от прахосмукачки</b><span style="font-weight: 400;"> е толкова огромно, че ви разбираме, ако сте затруднени в избора им. Можете да избирате между</span><b> различни видове, модели, цветове, марки и технически характеристики</b><span style="font-weight: 400;">. Всичко това понякога обърква, особено ако за първи път ви се налага да се снабдите с такъв уред.</span></p> <p></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но с малко </span><b>предварителна подготовка</b><span style="font-weight: 400;"> и познания за важните неща при прахосмукачките, всичко става една идея по-лесно. В тази връзка ви представяме </span><b>критериите за избор на прахосмукачки</b><span style="font-weight: 400;">, които определено ще са ви от полза.</span></p> <p></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Видове</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Преди да се гмурнете в морето от прахосмукачки е добре да решите </span><b>какъв е вида, който искате да притежавате</b><span style="font-weight: 400;">.&nbsp;</span></p> <p></p> <p><b>От тази гледна точка изборът ви е между:</b></p> <p></p> <ul> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">стандартни прахосмукачки</span></li> </ul> </ul> <p><b></b></p> <ul> <li aria-level="1"><span style="text-decoration: underline;"><strong><a href="https://zora.bg/category/vertikalni-prakhosmukachki" target="_blank" rel="noopener">вертикални прахосмукачки</a></strong></span></li> </ul> <p></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">прахосмукачки робот</span></li> </ul> <p></p> <p><span style="font-weight: 400;">А кой модел е най-добрият за вас, зависи от това какво търсите и искате вашата прахосмукачка да прави. Всеки един вид притежава своите </span><b>предимства и недостатъци</b><span style="font-weight: 400;">, за които ще поговорим малко по-надолу.</span></p> <p></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Мощност</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Прахосмукачката няма да е същия уред без нейната висока мощност. </span><b>Всмукателната мощност</b><span style="font-weight: 400;"> и тази на електродвигателя са </span><b>ключови</b><span style="font-weight: 400;"> за нея. Те определят това </span><b>колко ефективно ще почиства</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Филтри</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Нещо, което да не забравяте са именно филтрите. Те се грижат за това да не се връщат обратно във въздуха всички фини прахови частици. Днес прахосмукачките не предлагат просто обикновен филтър, а нещо повече от това.</span></p> <p></p> <p><span style="font-weight: 400;">Сред моделите има такива, които са с </span><b>няколко нива на филтрация</b><span style="font-weight: 400;">, </span><b>воден филтър,</b><span style="font-weight: 400;"> такъв, който е </span><b>с активен въглен</b><span style="font-weight: 400;">, а </span><b>HEPA филтърът </b><span style="font-weight: 400;">се смята за един от най-добрите и предпочитаните</span></p> <p></p> <h3><span style="font-weight: 400;">Накрайници</span></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Закъде ще е вашата прахосмукачка без нейните накрайници. Те са важни, защото ще ви помогнат за още</span><b> по-лесно почистване</b><span style="font-weight: 400;">. Сред тях има такива </span><b>с къса и дълга четка</b><span style="font-weight: 400;">, </span><b>накрайник, предназначен за ъгли</b><span style="font-weight: 400;">, а дори и специално разработен </span><b>накрайник за почистване на косми и козина от домашните любимци</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен всичко това, помислете и за моделите, които предлагат </span><b>регулиране на мощността,</b><span style="font-weight: 400;"> така почистването ще е максимално ефективно. Обърнете внимание и на </span><b>материала</b><span style="font-weight: 400;">, от който са изработени тръбите - </span><b>пластмаса или метални</b><span style="font-weight: 400;">, въпрос на личен избор. Съветът ни е да се спирате на </span><b>модели с метални тръби</b><span style="font-weight: 400;">, защото те са </span><b>много по-здрави.</b></p> <p></p> <p><span style="font-weight: 400;">И не забравяйте за</span><b> нивото на шум на прахосмукачката</b><span style="font-weight: 400;">. Колкото по-тиха е тя, толкова по-добре за вас. А и се смята, че това е признак за високото качество на електродвигателя.</span></p> <p></p> <h2><b>Предимства и недостатъци на видовете прахосмукачки - стандартна, вертикална или прахосмукачка робот?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Нещо, което може да ви затрудни още в самото начало е кой вид прахосмукачка да изберете. </span><i><span style="font-weight: 400;">Тук идва и въпроса коя е най-добрата?</span></i><span style="font-weight: 400;"> Правилен отговор няма, защото всяка една от тях има своите плюсове и минуси, а коя е вашата, е въпрос на лични предпочитания.</span></p> <p></p> <p><b>Стандартните прахосмукачки</b><span style="font-weight: 400;"> са си класика. Техният огромен плюс е, че могат да предложат много </span><b>по-висока мощност </b><span style="font-weight: 400;">за разлика от другите видове. Сред тях има наистина голямо разнообразие на марки, дизайн и различни характеристики.</span></p> <p></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен това можете да избирате между модели</span><b> с контейнер</b><span style="font-weight: 400;"> и такива </span><b>с торбичка</b><span style="font-weight: 400;">. Що се отнася до </span><b>прахосмукачките с торбички</b><span style="font-weight: 400;">, то те са два вида:</span></p> <p></p> <p><b></b></p> <ul> <li aria-level="1"><b>хартиени</b></li> </ul> <ul> <li aria-level="1">текстилни&nbsp;</li> </ul> <p></p> <p></p> <p><b>Хартиените торбички</b><span style="font-weight: 400;"> са много по- хигиенични. Единственото, което се иска от вас, е на определено време да ги подменяте с нови. Това ги прави </span><b>подходящи за хора с алергии и астма</b><span style="font-weight: 400;">. Техният недостатък е, че </span><b>всмукателната им мощност </b><span style="font-weight: 400;">не е висока, поради малкия отвор на торбичката.</span></p> <p></p> <p><b>Текстилните</b><span style="font-weight: 400;">, от друга страна, имат </span><b>по-голям отвор</b><span style="font-weight: 400;">, но те се нуждаят от </span><b>почистване </b><span style="font-weight: 400;">и </span><b>изпиране </b><span style="font-weight: 400;">на определен период от време, което може да не е толкова добре, тъй като вдигат повече прах, който вие вдишвате.</span></p> <p></p> <p><span style="font-weight: 400;">Третият вид са </span><b>стандартните прахосмукачки с контейнери</b><span style="font-weight: 400;">. Добрата новина тук е, че те не повлияват мощността на уреда, но също както текстилните торбички, трябва да се почистват и измиват редовно.</span></p> <p></p> <p><b>Вертикалните прахосмукачки</b><span style="font-weight: 400;"> са също много предпочитан вид сред различните модели. Те, както стандартните, </span><b>почистват изключително ефективно</b><span style="font-weight: 400;">. Този вид уреди са с </span><b>контейнер</b><span style="font-weight: 400;">, който при някои модели се откача и се превръща в </span><b>мини прахосмукачка</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p></p> <p><span style="font-weight: 400;">Най-голямото им предимство е, че </span><b>не заемат много място</b><span style="font-weight: 400;">. Това ги прави практичен уред, подходящ за малки апартаменти. Освен това предоставят възможността за </span><b>почистване без кабел</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p></p> <p><span style="font-weight: 400;">Техните минуси са, че мощността им не може да се сравнява с тази на стандартните прахосмукачки, а и имат</span><b> по-малък контейнер</b><span style="font-weight: 400;">, което изисква по-честото му почистване.</span></p> <p></p> <p><span style="font-weight: 400;">Последната иновация сред уредите са </span><span style="text-decoration: underline;"><a href="https://zora.bg/category/roboti-prakhosmukachki" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички модели "><b>прахосмукачките робот</b></a></span><b>.</b><span style="font-weight: 400;"> Те набират все по-голяма и по-голяма популярност и стават все по-купувани. Този факт не ни изненадва. Сигурни сме, че и на вас ви е минавало през ума дали да не се снабдите с точно такъв вид прахосмукачка.</span></p> <p></p> <p><span style="font-weight: 400;">Няма как да отречем, че те са умни и могат да ни </span><b>спестят много време</b><span style="font-weight: 400;">. В забързаното ежедневие, което живеем, домакинската работа става все по-досадна и продължаваме да търсим начини, по които да я улесним.</span></p> <p></p> <p><span style="font-weight: 400;">Прахосмукачките робот са точно такова решение. Единственото, което се изисква от вас е да я настроите и оставите сама да изчисти всяка част от дома ви.&nbsp;</span></p> <p></p> <p><b>Плюсовете са, че тя може да изчисти, докато сте на работа. Освен това:</b></p> <p></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">уредът достига до труднодостъпни места;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">изключително лесно планирате и контролирате прахосмукачката;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">идеално се справя с козината от домашния любимец.</span></li> </ul> <p></p> <p><b>Недостатъците </b><span style="font-weight: 400;">ѝ са, че няма тази мощност, която имат стандартните и вертикални прахосмукачки, изисква заряд, случва се да засяда, а и тяхната цена е </span><b>много по-висока</b><span style="font-weight: 400;">. И въпреки това си струва до помислете и за този вариант.</span></p> <p><br /><br /></p> <h2><b>Има ли значение марката?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Друг въпрос, пред който със сигурност сте изправени, е</span><b> коя е най-добрата марка </b><span style="font-weight: 400;">за прахосмукачка. Сравнително труден въпрос, на който не можем да отговорим. Едно от нещата, от които зависи избора ви на марка, е </span><b>какъв вид прахосмукачка искате да си купите.</b></p> <p></p> <p><span style="font-weight: 400;">Някои марки са специализирани само в прахосмукачките робот, други предлагат високо качество и при трите вида.</span></p> <p></p> <p><b>Марките, които ние можем да ви предложим, са се доказали в качеството и със сигурност отговарят на различните нужди и предпочитания. Сред тях са:</b></p> <p></p> <p><i></i></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><i><span style="font-weight: 400;">Bosch</span></i></li> </ul> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Crown</span></li> </ul> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Daewoo</span></li> </ul> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Electra</span></li> </ul> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Finlux</span></li> </ul> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Gorenje</span></li> </ul> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Group</span></li> </ul> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">IRobot</span></li> </ul> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Karcher</span></li> </ul> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Midea</span></li> </ul> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Philips</span></li> </ul> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Rohnson</span></li> </ul> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Rowenta</span></li> </ul> <p></p> <p></p> <h2><b>Какви са цените на прахосмукачките?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Що се отнася до цените, тук те </span><b>варират</b><span style="font-weight: 400;">. А каква е цената на идеалната прахосмукачка е нещо относително и различно за всеки. Ако търсите </span><b>по-базова прахосмукачка</b><span style="font-weight: 400;"> без някакви специфични характеристики, то техните цени са по-ниски.</span></p> <p></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но ако предпочитате модел с </span><b>високо ниво на филтрация, допълнителни накрайници и допълнителни екстри</b><span style="font-weight: 400;">, то тогава трябва да сте готови да платите по-висока цена за уреда.</span></p> <p></p> <h2><b>Препоръки</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Това, което ви съветваме при избора на прахосмукачки, е на първо място да си </span><b>определите бюджет</b><span style="font-weight: 400;">, който можете да отделите за закупуване на уреда. Преценете кой от трите основни вида е прахосмукачката, която ще отговори най-добре на вашите нужди.</span></p> <p></p> <p><span style="font-weight: 400;">Помислете за най-важните неща, които искате избраната прахосмукачка да притежава и с кое бихте могли да направите компромис. Така правите избора си </span><b>много по-лесен </b><span style="font-weight: 400;">и със сигурност ще знаете какво да търсите. Остава да </span><b>изберете дизайн </b><span style="font-weight: 400;">и да се насладите на нейните функции.</span></p>

Сравнение на продукти