Новини

Каква е разликата между LED, QLED и OLED телевизорите?

Каква е разликата между LED, QLED и OLED телевизорите?

Телевизорът е сред задължителните и една от най-важните придобивки в дома на почти всеки от нас. Благодарение на тях се наслаждаваме на любимо и интересно видео съдържание като филм, сериал или предаване. 

Освен това, слушаме музика и ги използваме, за да сърфираме в интернет или да свържем конзола към тях, за да направим виртуалното изживяване максимално добро.

Точно затова изборът на телевизор е важно да бъде информиран и да се вземат няколко съществени неща под внимание. Но прекалено многото и различни спецификации, а и технологии могат да се окажат много объркващи за всеки потребител.

Наименования като LED, QLED и OLED могат да ви прозвучат еднакво, особено ако до този момент не сте купували телевизор или не сте се сблъсквали с днешните иновации и това, което се предлага. А всъщност разлика между тези три типа телевизори има и то съществена.

Освен различия в цените, то има разлика и в наситеността и яркостта на цветовете, както и гледането на видео съдържание от различен ъгъл. 

И тъй като изборът на телевизор и по-конкретно изборът на това дали да бъде LED, QLED и OLED има значение, то в тази статия ще споделим най-важните неща, които трябва да знаете за всяка една от тези три технологии.

Същност и характеристики на LED, QLED и OLED телевизорите

На теория LED и QLED телевизорите имат общо помежду си, тъй като и двата вида телевизори използват LCD панел. Разбира се, разлика между тях има. Преди всичко LED телевизорите или Light Emmitting Diode използват светодиоди за осветяване на LCD панела.

Сред LED телевизорите има модели, които са с VA матрица, която притежава високо контрастно съотношение и тесни ъгли на видимост. А това допринася за много по-ярката картина. Този тип матрица е подходяща за гледане в тъмна среда, например вечер, както и при централно разположение.

Други модели са с IPS матрица, която е по-светла. Телевизорите с такава матрица нямат толкова контрастна картина, но за сметка на това ъгълът на гледане е по-широк. Това прави тези модели подходящи за гледане от повече хора и в по-светла среда.

От друга страна, QLED телевизорите са по-нова технология, при която също се използват светодиоди, но с една основна разлика. При QLED телевизорите има квантови частици, чиято цел е да филтрират светлината. Този слой стои между LCD слоя и подсветката. Така вие получавате по-наситени и чисти цветове.

QLED е технология, която е дело на Samsung, но този производител не е единственият, който я използва. Има много други марки като LG, например, които също предлагат QLED телевизори, но някои от тях използват друго име на технологията.

OLED телевизорите са най-новата иновация и възможно най-доброто, което можете да получите като телевизор. Разбира се тяхната цена е много по-висока и в зависимост от нуждите и предпочитанията на различните потребители, не винаги са водещ избор.

Накратко, OLED телевизорите се различават по това, че използват самоосветени пиксели. Те могат да регулират яркостта на всеки един пиксел поотделно, което позволява да ги изключат напълно, така че вие като зрител да се насладите на чисто черно. Така се осигурява максимално качество на картината и широки ъгли на видимост.

Но тези кратки определения не стигат, за да разберем каква е точно разликата между LED, QLED и OLED телевизорите. За целта ще добавим няколко ключови фактора, които определят силните и слаби страни на всяка една от тези технологии.

Ниво на черно

Една от първите ключови характеристики при избора на телевизор е нивото на черно. LED и QLED телевизорите имат сходен контраст и равномерност на черния цвят. Причината за това е, че използват една и съща технология, която е с подсветка.

И тук е важно да повторим, че LCD панелите могат да имат два типа матрица, а именно IPS и VA. Матрицата IPS се счита, че има по-слаб контраст, съответно не може да покаже достатъчно наситено черно. В някои случаи, то изглежда дори сиво.

От друга страна, както казахме, VA матрицата се отличава с перфектен контраст, което помага черното да бъде черно, както и предоставя много по-наситена и качествена картината.

На този етап от развитието на технологиите OLED телевизорите предават най-наситеното черно. Това се дължи именно на факта, че те могат да изключат индивидуално всеки пиксел.

Яркост

Друг ключов фактор при избора на вида телевизор е неговата яркост. LED и QLED телевизорите използват светодиодна подсветка, за да излъчват светлината, като яркостта при тях може значително да варира в зависимост от избраната марка и модел. Това, което със сигурност знаем към момента, е, че QLED телевизорите излъчват най-ярката картина благодарение на своите квантови частици.

Характерното при QLED и LED телевизорите е, че могат да направят акцентите в дадени сцени изключително ярки, но ако цялата сцена е светла, то яркостта значително намалява.

Що се отнася до OLED телевизорите, те не предават толкова ярко картините, особено когато става въпрос за HDR съдържание. Това означава, че светлите сцени от дадено видео съдържание няма да се открояват толкова добре, ако се гледат на OLED телевизор. Това се дължи на автоматичния ограничител на яркостта, познат още като ABL, който OLED телевизорите притежават.

Затова, ако държите на яркостта като характеристика при телевизорите, то се насочете като LED и QLED телевизорите, които предават светлите сцени много по-ярко от OLED моделите.

Наситеност на цветовете и цветова гама

Цветовата гама оказва влияние върху наситеността на цветовете, както и на това какви цветове може да предаде даден телевизор при различните нива на яркост. В това отношение QLED телевизорите се справят най-добре. Те притежават широка гама от цветове, които освен ярки са и много наситени.

Някои модели LED телевизори, които са от по-високия клас, успяват също много да се доближат до усещането, което QLED телевизорите предоставят. Що се отнася до OLED телевизорите, то при тях яркостта на цветовете не е толкова добра. Но за сметка на това предават изключително наситено тъмните цветове благодарение на контрастното съотношение.

Ъгъл на гледане

Друг ключов фактор, който не бива да се пренебрегва, е ъгълът на гледане. Към момента телевизорите, които предлагат най-широк ъгъл на гледане, са OLED. Те излъчват светлина във всички посоки и предоставят максимално точен образ дори и при гледане отстрани. Това означава, че можете да гледате видео съдържание от всяка точка и ъгъл в помещението.

Когато говорим за LED и QLED телевизори, то можем да кажем, че моделите с VA панел имат по-тесен ъгъл на гледане. В този случай, когато гледате дадено видео съдържание от точка различна от центъра, започва да се забелязва неточен образ.

За разлика от тях моделите LED и QLED телевизори с IPS панели имат по-широк ъгъл на гледане, но минусът е ниското контрастно съотношение. Разбира се с напредване на технологиите все повече производители се стараят да произвеждат телевизори с VA панели, които да предложат по-широк ъгъл на гледане.

И въпреки това, на този етап няма телевизори, които могат да надминат възможностите на OLED моделите по отношение на широкия ъгъл на гледане, който те предлагат.

Предимства и недостатъци

Както споделихме, LED, QLED и OLED телевизорите се отличават със своите силни и слаби страни, затова нека да разгледаме кои са техните предимства и недостатъци.

Предимствата на LED телевизорите са:

 • подобрени нива на контраст в сравнение с LCD телевизорите
 • ярък дисплей и живи цветове
 • дълъг експлоатационен живот
 • по-малка консумация на електроенергия, с което поне малко се грижим за опазването на околната среда
 • разнообразие от гледна точка на размери
 • достъпни цени

Що се отнася до техните недостатъци, то можем да кажем, че:

 • нямат толкова ярък контраст и наситени цветове
 • по-тесен ъгъл на гледане

Предимствата на QLED телевизорите са:

 • получавате възможно най-ярките и наситени цветове
 • по-жива картина
 • няма задържане на изображението, което се наблюдава при OLED телевизорите
 • по-рядко изгарят пиксели, което позволява да се използват като монитор за компютър

А най-големите недостатъци са:

 • липсва толкова наситено черно, каквото е при OLED телевизорите
 • висока цена

И не на последно място, предимствата на OLED телевизорите са:

 • предава изключително наситен черен цвят
 • притежава много широк ъгъл на гледане
 • висока яркост и контраст
 • бързо време за реакция

Най-големите недостатъци на OLED телевизорите е:

 • по-кратък живот на дисплея за разлика от останалите видове
 • не толкова ярки и контрастни цветове, колкото са при QLED телевизорите
 • много по-висока цена в сравнение с LED и QLED телевизорите

В заключение ще кажем, че всеки един от тези три вида телевизори има своите плюсове и минуси, които го правят това, което е. Те отговарят на различните нужди и предпочитания на потребителите, затова и всеки един от тях има както своите плюсове, така и минуси.

А това кой да изберете е въпрос на вашите лични очаквания и нужди, както и до голяма степен на определения бюджет. Богатото разнообразие на марки и модели телевизори, които са с различен размер и предлагат различни спецификации, ви дава възможност да откриете перфектния модел за вас и вашето семейство.

Остави коментар

Блог

Блог на фирма ЗОРА

Каква е разликата между LED, QLED и OLED телевизорите?

Каква е разликата между LED, QLED и OLED телевизорите - Търговска верига ЗОРА

Телевизорът е сред задължителните и една от най-важните придобивки в дома на почти всеки от нас. Благодарение на тях се наслаждаваме на любимо и интересно Телевизорът е сред задължителните и една от най-важните придобивки в дома на почти всеки от нас. Благодарение на тях се наслаждаваме на любимо и интересно 2022-05-09T14:00:21+03:00 Каква е разликата между LED, QLED и OLED телевизорите?

<p><span style="font-weight: 400;">Телевизорът е сред задължителните и една от </span><b>най-важните придобивки в дома </b><span style="font-weight: 400;">на почти всеки от нас. Благодарение на тях се наслаждаваме на любимо и интересно видео съдържание като филм, сериал или предаване.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен това, слушаме музика и ги използваме, за да сърфираме в интернет или да свържем конзола към тях, за да направим виртуалното изживяване максимално добро.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Точно затова </span><b>изборът на телевизор е важно да бъде информиран</b><span style="font-weight: 400;"> и да се вземат няколко съществени неща под внимание. Но прекалено многото и различни спецификации, а и технологии могат да се окажат много объркващи за всеки потребител.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Наименования като <a href="https://zora.bg/category/televizori?vid=led-432095&amp;page=1" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички LED телевизори." style="font-weight: 400;"><strong><span style="text-decoration: underline;">LED</span></strong></a>, <a href="https://zora.bg/category/televizori?vid=oled" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички QLED телевизори." style="font-weight: 400;"><strong><span style="text-decoration: underline;">QLED</span></strong></a><b>&nbsp;</b>и <a href="https://zora.bg/category/televizori?vid=qled" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички налични OLED телевизори." style="font-weight: 400;"><span style="text-decoration: underline;"><strong>OLED</strong></span></a>&nbsp;могат да ви прозвучат еднакво, особено ако до този момент не сте купували телевизор или не сте се сблъсквали с днешните иновации и това, което се предлага. А всъщност</span><b> разлика между тези три типа телевизори има и то съществена.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен различия в цените, то има разлика и в наситеността и яркостта на цветовете, както и гледането на видео съдържание от различен ъгъл.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И тъй като изборът на телевизор и по-конкретно изборът на това дали да бъде LED, QLED и OLED има значение, то в тази статия ще споделим най-важните неща, които трябва да знаете за всяка една от тези три технологии.</span><br /><br /></p> <h2><b>Същност и характеристики на LED, QLED и OLED телевизорите</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">На теория LED и QLED телевизорите имат общо помежду си, тъй като и двата вида телевизори използват</span><b> LCD панел</b><span style="font-weight: 400;">. Разбира се, разлика между тях има. Преди всичко LED телевизорите или </span><b>Light Emmitting Diode използват светодиоди за осветяване на LCD панела.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Сред LED телевизорите има модели, които са с </span><b>VA матрица</b><span style="font-weight: 400;">, която притежава високо контрастно съотношение и тесни ъгли на видимост. А това допринася за много по-ярката картина.</span><b> Този тип матрица е подходяща за гледане в тъмна среда, </b><span style="font-weight: 400;">например вечер, както и при централно разположение.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Други модели са с</span><b> IPS матрица</b><span style="font-weight: 400;">, която е по-светла. Телевизорите с такава матрица нямат толкова контрастна картина, но за сметка на това</span><b> ъгълът на гледане е по-широк.</b><span style="font-weight: 400;"> Това прави тези модели подходящи за гледане от повече хора и в по-светла среда.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">От друга страна, QLED телевизорите са по-нова технология, при която също се използват светодиоди, но с една основна разлика. </span><b>При QLED телевизорите има квантови частици, чиято цел е да филтрират светлината.</b><span style="font-weight: 400;"> Този слой стои между LCD слоя и подсветката. Така вие получавате по-наситени и чисти цветове.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">QLED е технология, която е дело на </span><b>Samsung</b><span style="font-weight: 400;">, но този производител не е единственият, който я използва. Има много други марки като </span><b>LG</b><span style="font-weight: 400;">, например, които също предлагат QLED телевизори, но някои от тях използват друго име на технологията.</span></p> <p><b>OLED телевизорите са най-новата иновация</b><span style="font-weight: 400;"> и възможно най-доброто, което можете да получите като телевизор. Разбира се тяхната цена е много по-висока и в зависимост от нуждите и предпочитанията на различните потребители, не винаги са водещ избор.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Накратко, OLED телевизорите се различават по това, че използват самоосветени пиксели. Те могат да </span><b>регулират яркостта на всеки един пиксел поотделно</b><span style="font-weight: 400;">, което позволява да ги изключат напълно, така че вие като зрител да се насладите на чисто черно. Така се осигурява максимално качество на картината и широки ъгли на видимост.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но тези кратки определения не стигат, за да разберем каква е точно разликата между LED, QLED и OLED телевизорите. За целта ще добавим няколко ключови фактора, които определят силните и слаби страни на всяка една от тези технологии.</span></p> <h3><b>Ниво на черно</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Една от първите ключови характеристики при избора на телевизор е нивото на черно.</span><b> LED и QLED телевизорите имат сходен контраст</b><span style="font-weight: 400;"> и равномерност на черния цвят. Причината за това е, че използват една и съща технология, която е с подсветка.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И тук е важно да повторим, че </span><b>LCD панелите могат да имат два типа матрица, а именно IPS и VA</b><span style="font-weight: 400;">. Матрицата IPS се счита, че има по-слаб контраст, съответно не може да покаже достатъчно наситено черно. В някои случаи, то изглежда дори сиво.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">От друга страна, както казахме,</span><b> VA матрицата се отличава с перфектен контраст, </b><span style="font-weight: 400;">което помага черното да бъде черно, както и предоставя много по-наситена и качествена картината.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">На този етап от развитието на технологиите </span><b>OLED телевизорите предават най-наситеното черно.</b><span style="font-weight: 400;"> Това се дължи именно на факта, че те могат да изключат индивидуално всеки пиксел.</span></p> <h3><b>Яркост</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Друг ключов фактор при избора на вида телевизор е неговата яркост. </span><b><span style="text-decoration: underline;"><a href="https://zora.bg/category/televizori?vid=led-432095&amp;page=1" target="_blank" rel="noopener" title="Всички налични модели LED телевиозри.">LED&nbsp;</a></span>и <a href="https://zora.bg/category/televizori?vid=qled" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички налични модели QLED телевизори."><span style="text-decoration: underline;">QLED</span></a> телевизорите използват светодиодна подсветка</b><span style="font-weight: 400;">, за да излъчват светлината, като яркостта при тях може значително да варира в зависимост от избраната марка и модел. Това, което със сигурност знаем към момента, е, че QLED телевизорите излъчват най-ярката картина благодарение на своите квантови частици.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Характерното при QLED и LED телевизорите е, че могат да направят акцентите в дадени сцени изключително ярки, но ако цялата сцена е светла, то яркостта значително намалява.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Що се отнася до </span><b>OLED телевизорите, те не предават толкова ярко картините, </b><span style="font-weight: 400;">особено когато става въпрос за HDR съдържание. Това означава, че светлите сцени от дадено видео съдържание няма да се открояват толкова добре, ако се гледат на OLED телевизор. Това се дължи на </span><b>автоматичния ограничител на яркостта, познат още като ABL,</b><span style="font-weight: 400;"> който OLED телевизорите притежават.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Затова, ако държите на яркостта като характеристика при телевизорите, то се насочете като LED и QLED телевизорите, които предават светлите сцени много по-ярко от OLED моделите.</span></p> <p></p> <h3><b>Наситеност на цветовете и цветова гама</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Цветовата гама оказва влияние върху наситеността на цветовете, както и на това какви цветове може да предаде даден телевизор при различните нива на яркост. В това отношение </span><b>QLED телевизорите се справят най-добре</b><span style="font-weight: 400;">. Те притежават широка гама от цветове, които освен ярки са и много наситени.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Някои модели LED телевизори, които са от по-високия клас, успяват също много да се доближат до усещането, което QLED телевизорите предоставят. Що се отнася до </span><b>OLED телевизорите, то при тях яркостта на цветовете не е толкова добра</b><span style="font-weight: 400;">. Но за сметка на това предават изключително наситено тъмните цветове благодарение на контрастното съотношение.</span><br /><br /></p> <h3><b>Ъгъл на гледане</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Друг ключов фактор, който не бива да се пренебрегва, е ъгълът на гледане. Към момента телевизорите, които предлагат най-широк ъгъл на гледане, са OLED. Те излъчват светлина във всички посоки и </span><b>предоставят максимално точен образ дори и при гледане отстрани</b><span style="font-weight: 400;">. Това означава, че можете да гледате видео съдържание от всяка точка и ъгъл в помещението.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Когато говорим за LED и QLED телевизори, то можем да кажем, че моделите с VA панел имат по-тесен ъгъл на гледане. В този случай, когато гледате дадено видео съдържание от точка различна от центъра, започва да се забелязва неточен образ.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За разлика от тях </span><b>моделите LED и QLED телевизори с IPS панели имат по-широк ъгъл на гледане</b><span style="font-weight: 400;">, но минусът е ниското контрастно съотношение. Разбира се с напредване на технологиите все повече производители се стараят да произвеждат телевизори с VA панели, които да предложат по-широк ъгъл на гледане.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И въпреки това, на този етап няма телевизори, които могат да надминат възможностите на <span style="text-decoration: underline;"><strong><a href="https://zora.bg/category/televizori?vid=oled" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички модели OLED телевизори.">OLED</a></strong></span> моделите по отношение на широкия ъгъл на гледане, който те предлагат.</span><br /><br /></p> <h2><b>Предимства и недостатъци</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Както споделихме, LED, QLED и OLED телевизорите се отличават със своите силни и слаби страни, затова нека да разгледаме кои са техните предимства и недостатъци.</span></p> <p><b>Предимствата на LED телевизорите са:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">подобрени нива на контраст в сравнение с LCD телевизорите</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">ярък дисплей и живи цветове</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">дълъг експлоатационен живот</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">по-малка консумация на електроенергия, с което поне малко се грижим за опазването на околната среда</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">разнообразие от гледна точка на размери</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">достъпни цени</span></li> </ul> <p><b>Що се отнася до техните недостатъци, то можем да кажем, че:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">нямат толкова ярък контраст и наситени цветове</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">по-тесен ъгъл на гледане</span></li> </ul> <p><b>Предимствата на QLED телевизорите са:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">получавате възможно най-ярките и наситени цветове</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">по-жива картина</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">няма задържане на изображението, което се наблюдава при OLED телевизорите</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">по-рядко изгарят пиксели, което позволява да се използват като монитор за компютър</span></li> </ul> <p><b>А най-големите недостатъци са:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">липсва толкова наситено черно, каквото е при OLED телевизорите</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">висока цена</span></li> </ul> <p><b>И не на последно място, предимствата на OLED телевизорите са:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">предава изключително наситен черен цвят</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">притежава много широк ъгъл на гледане</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">висока яркост и контраст</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">бързо време за реакция</span></li> </ul> <p><b>Най-големите недостатъци на OLED телевизорите е:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">по-кратък живот на дисплея за разлика от останалите видове</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">не толкова ярки и контрастни цветове, колкото са при QLED телевизорите</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">много по-висока цена в сравнение с LED и QLED телевизорите</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">В заключение ще кажем, че всеки един от тези три вида телевизори има своите плюсове и минуси, които го правят това, което е. Те </span><b>отговарят на различните нужди и предпочитания на потребителите,</b><span style="font-weight: 400;"> затова и всеки един от тях има както своите плюсове, така и минуси.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">А това кой да изберете е въпрос на вашите лични очаквания и нужди, както и до голяма степен на определения бюджет. Богатото разнообразие на марки и модели телевизори, които са с различен размер и предлагат различни спецификации, ви дава възможност да </span><b>откриете перфектния модел за вас и вашето семейство.</b></p>

Сравнение на продукти