Новини

Каква е разликата между инверторен и обикновен климатик ?

Каква е разликата между инверторен и обикновен климатик ?

Време е за покупката на нов климатик? Е, сега е точният момент за това, особено с настъпване на летния сезон и предстоящите горещи месеци. Ако в миналото климатиците бяха лукс, то днес те са сред задължителните уреди в почти всеки дом или офис.

Това, пред което всеки от вас е изправен при покупката на климатик, е дали да бъде конвенционален (обикновен) или инверторен. И въпреки, че днес все по-рядко ще откриете конвенционални климатици, то е препоръчително да знаете основните разлики между двата типа, за да направите информиран избор.

Какво представлява инверторния климатик ?

Интересен е фактът, че историята на инверторните климатици започва още през далечната 1980 година, когато Toshiba създават първия такъв. От този момент нататък производителите разбират, че това е бъдещето и започват да се стремят да предлагат все повече и повече от този тип модели.

Инверторните климатици са иновативни уреди и са сред най-предпочитаните модели поради безброй многото им предимства. Те използват инверторна технология, при която има контрол и преобразуване на тока, напрежението и мощността. Това, от своя страна, допринася за по-ефективна и икономична работа на климатика.

Те също, както обикновените климатици, разполагат с вътрешно и външно тяло. Сред техните основни компоненти са компресор, хладилен агент, топлообменник и, разбира се, инверторът, без който инверторните климатици нямаше да са това, което те са.

Накратко, инверторът е устройство, което преобразува постоянния ток в променлив. Това означава, че компресорът може да превключи плавно оборотите, позволявайки на климатика да поддържа постоянна температурата в помещението без необходимостта непрекъснато да се изключва и включва.

Какво представлява обикновеният климатик ?

Обикновените климатици, познати още като конвенционални, са по-стара технология, която все по-рядко се среща. Причината за това е техният начин на работа и по-конкретно тази на компресора.

Те нямат така наречения инвертор, който да осигури плавното превключване на оборотите. При това компресорът стартира своята работа на пълни обороти с пълна мощност. Най-характерното за този тип климатици е, че в режим на работа те постоянно се включват и изключват, за да достигат зададената температура.

Липсата на плавност и необходимостта от повече мощност е и причината за по-голяма консумация на електричество. Това го прави неефективен и не толкова икономичен.

Как работи компресора при инверторните и обикновените климатици?

Една от основните и най-съществени разлики между инверторния и обикновения климатик е компресорът. Запознавайки се с неговата работа, вие ще разберете защо инверторните климатици са по-предпочитани сред потребителите.

Както казахме, обикновените климатици нямат инвертор. Техният компресор работи много по-различно от този на инверторните модели. При тях, когато включите вашия климатик и зададете желаната от вас температура, компресорът ще започне своята работа, превключвайки без никаква плавност на постоянни обороти.

Когато достигне зададената от вас температура, той изцяло се изключва. При промяна на температурата, компресорът отново се включва и започва своята работа на високи обороти, докато не достигне отново дадената температура.

Това изключване и включване и превключване на оборотите изисква много повече мощност и съответно електроенергия. 

Освен това, при конвенционалните климатици има три типа датчика, които са:

  • за температура в помещението
  • за температура на вътрешния изпарител
  • за размразяване - този тип датчик не се среща при всички модели конвенционални климатици 

Цялата информация, която датчиците подават, се насочва към електрониката на вътрешното тяло, съответно това води до включването и изключването на климатика. При конвенционалните климатици системата, която се използва за работа и управление на уреда е много по-опростена от тази, която е при инверторните климатици.

Компресорът на инверторните климатици, от друга страна, е различен от този на обикновените. 

Преди всичко видовете компресори за инверторни климатици биват два типа, а именно:

  • AC инвертори - те работят с променлив ток
  • DC инвертори - те работят с прав ток 

Разликата в начина на работа идва от това, че когато инверторният климатик достигне желаната температура, той не се изключва, а продължава да работи, използвайки режим, при който няма голяма консумация на електроенергия. Това предпазва компресора и прави уреда ефективен и икономичен.

Каква е разликата в консумацията между двата вида ?

Консумацията на електричество е един от основните фактори, които определят изборът на какъвто и да е било уред за дома, включително и климатик. Днес почти всеки знае колко голяма разлика има между инверторните и конвенционалните климатици.

От една страна, както вече ви споделихме, инверторните климатици са много по-ефективни от гледна точка на енергия, а това води и до значително по-ниски сметки за ток.

В тази връзка трябва да кажем, че важен показател относно ефективността и икономичността на даден уред е неговият енергиен клас. Класовете варират от най-ниския G клас до най-високия А+++ клас.

Колкото по-висок е енергийният клас на климатика, толкова по-ефективно ще работи и толкова по-икономичен ще бъде. Това, обаче, е обвързано и с вашия бюджет, тъй като уредите с висок енергиен клас са и по-скъпи.

Нещо повече, SEER и SCOP са други два важни показателя, които заедно с мощността определят каква ще е ефективността на вашия климатик. SEER е коефициентът на преобразуване при охлаждане и се отнася най- вече за летния сезон, докато SCOP е коефициентът при отопление.

Колкото по-висок е техният коефициент, толкова по-висок ще бъде и енергийният клас. Така, например, климатици клас A+++ могат да бъдат с SEER≥8.50 и SCOP≥5.10.

От другата страна са конвенционалните климатици, които са известни със своята по-висока консумация на електроенергия, липсата на добра ефективност, както и функции, които да притежават. Не случайно днес все по-рядко ще ги срещнете на пазара

Имайте предвид, обаче, че неправилно избран и инверторният климатик може да бъде не толкова икономичен. Причината за това е, че мощността му може да не отговаря на размера на помещението, за което е предназначен. 

Затова нашите препоръки са:

  • обърнете внимание на площта, в която искате да сложите климатика
  • винаги проверявайте каква е мощността и я съобразете с размерите на стаята, в която ще използвате уреда
  • не забравяйте за ключовите показатели SEER и SCOP
  • капацитет (BTU) на климатика
  • колко и какви видове режими на работа има
  • функциите, които превръщат климатика в незаменим уред
  • енергиен клас

Към кой модел е препоръчително да се насочим и защо ?

Преди всичко ние вярваме, че изборът на климатик е въпрос на лична преценка, нужди и предпочитания. Също така значение има и определеният от вас бюджет. Но едно е сигурно. Предвид иновативната си технология и предимствата, които притежава, инверторният климатик е един от най-добрите избори, които можете да направите.

Най-големите плюсове, които притежават, са:

  • висока ефективност и по-малка консумация на електричество - това постепенно стартиране на компресора и съответно постепенното увеличаване на мощността по време на работа прави инверторните климатици много по-ефективни и изключително икономични, което неминуемо се отразява и в сметката за ток.

  • дълъг живот на компресора - още едно предимство на плавното превключване на оборотите е това, че триенето на компресора е много по-малко, което удължава неговия живот.

  • лесно размразяване - по време на зимния сезон понякога външното тяло на климатика замръзва и съответно трябва да се почисти. При инверторните климатици, за разлика от обикновените, почистването е автоматично и не е необходимо вие ръчно да го правите.

  • по-добра филтрация - тъй като производителите се фокусират върху производството на инверторни климатици, то и те са с подобрени характеристики. В това число включваме и филтрацията, която е от съществено значение. Подобрените филтри осигуряват по-качествен и чист въздух за вас и вашето семейство.

  • разнообразие от функции и екстри.

 

Всичко това води до извода, че покупката на инверторен климатик е инвестиция, която със сигурност си струва. Все пак целта на използване е дългосрочна, затова ви съветваме да не правите компромис. Въпреки своята по-висока цена, правилно избраните инверторни климатици ще намалят сметките за ток, което ще оправдае вашия първоначален разход.

Остави коментар

Новини

НОВИНИ - Търговска верига ЗОРА

Каква е разликата между инверторен и обикновен климатик ?

Каква е разликата между инверторен и обикновен климатик? - Търговска верига ЗОРА

Инверторният и обикновеният климатик имат съществени разлики помежду си. Затова нека да разгледаме кои са те, как работят и кой е препоръчително да изберете. Инверторният и обикновеният климатик имат съществени разлики помежду си. Затова нека да разгледаме кои са те, как работят и кой е препоръчително да изберете. 2022-09-12T10:34:53+03:00 Каква е разликата между инверторен и обикновен климатик ?

<p><span style="font-weight: 400;">Време е за покупката на нов климатик? Е, сега е точният момент за това, особено с настъпване на летния сезон и предстоящите горещи месеци. Ако в миналото климатиците бяха лукс, то </span><b>днес те са сред задължителните уреди в почти всеки дом или офис.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това, пред което всеки от вас е изправен при покупката на климатик, е дали да бъде конвенционален (обикновен) или инверторен. И въпреки, че днес все по-рядко ще откриете</span><b> конвенционални климатици</b><span style="font-weight: 400;">, то е препоръчително да знаете основните разлики между двата типа, за да направите информиран избор.</span></p> <h2><b>Какво представлява инверторния климатик ?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Интересен е фактът, че</span><b> историята на инверторните климатици започва още през далечната 1980 година,</b><span style="font-weight: 400;"> когато Toshiba създават първия такъв. От този момент нататък производителите разбират, че това е бъдещето и започват да се стремят да предлагат все повече и повече от този тип модели.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Инверторните климатици са иновативни уреди и са сред</span><b> най-предпочитаните модели</b><span style="font-weight: 400;"> поради безброй многото им предимства. Те използват инверторна технология, при която има контрол и преобразуване на тока, напрежението и мощността. Това, от своя страна, допринася за</span><b> по-ефективна и икономична работа на климатика.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Те също, както обикновените климатици, разполагат с вътрешно и външ</span><span style="font-weight: 400;">но тяло. Сред техните основни компоненти са компресор, хладилен агент, топлообменник и, разбира се, инверторът, без който инверторните климатици нямаше да са това, което те са.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Накратко, </span><b>инверторът е устройство, което преобразува постоянния ток в променлив</b><span style="font-weight: 400;">. Това означава, че компресорът може да превключи плавно оборотите, позволявайки на климатика да поддържа постоянна температурата в помещението без необходимостта непрекъснато да се изключва и включва.</span></p> <h2><b>Какво представлява обикновеният климатик ?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Обикновените климатици, познати още като конвенционални, са </span><b>по-стара технология, която все по-рядко се среща</b><span style="font-weight: 400;">. Причината за това е техният начин на работа и по-конкретно тази на компресора.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Те нямат така наречения инвертор, който да осигури плавното превключване на оборотите. При това</span><b> компресорът стартира своята работа на пълни обороти с пълна мощност.</b><span style="font-weight: 400;"> Най-характерното за този тип климатици е, че в режим на работа те постоянно се включват и изключват, за да достигат зададената температура.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Липсата на плавност и необходимостта от повече мощност е и причината за по-голяма консумация на електричество. Това го прави неефективен и не толкова икономичен.</span></p> <h2><b>Как работи компресора при инверторните и обикновените климатици?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Една от основните и</span><b> най-съществени разлики между инверторния и обикновения климатик е компресорът</b><span style="font-weight: 400;">. Запознавайки се с неговата работа, вие ще разберете защо инверторните климатици са по-предпочитани сред потребителите.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Както казахме, </span><b>обикновените климатици нямат инвертор</b><span style="font-weight: 400;">. Техният компресор работи много по-различно от този на инверторните модели. При тях, когато включите вашия климатик и зададете желаната от вас температура, компресорът ще започне своята работа, превключвайки без никаква плавност на постоянни обороти.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Когато достигне зададената от вас температура,</span><b> той изцяло се изключва.</b><span style="font-weight: 400;"> При промяна на температурата, компресорът отново се включва и започва своята работа на високи обороти, докато не достигне отново дадената температура.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това изключване и включване и превключване на оборотите изисква много повече мощност и съответно електроенергия.&nbsp;</span></p> <p><b>Освен това, при конвенционалните климатици има три типа датчика, които са:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">за температура в помещението</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">за температура на вътрешния изпарител</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">за размразяване - този тип датчик не се среща при всички модели конвенционални климатици&nbsp;</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Цялата информация, която датчиците подават, се насочва към електрониката на вътрешното тяло, съответно това </span><b>води до включването и изключването на климатика</b><span style="font-weight: 400;">. При конвенционалните климатици системата, която се използва за работа и управление на уреда е много по-опростена от тази, която е при инверторните климатици.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Компресорът на инверторните климатици, от друга страна, е различен от този на обикновените.&nbsp;</span></p> <p><b>Преди всичко видовете компресори за инверторни климатици биват два типа, а именно:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">AC инвертори - те работят с променлив ток</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">DC инвертори - те работят с прав ток&nbsp;</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Разликата в начина на работа идва от това, че </span><b>когато инверторният климатик достигне желаната температура, той не се изключва</b><span style="font-weight: 400;">, а продължава да работи, използвайки режим, при който няма голяма консумация на електроенергия. Това предпазва компресора и прави уреда ефективен и икономичен.</span></p> <h2><b>Каква е разликата в консумацията между двата вида ?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Консумацията на електричество е един от основните фактори, които определят изборът на какъвто и да е било уред за дома, включително и климатик. Днес почти всеки знае колко голяма разлика има между инверторните и конвенционалните климатици.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">От една страна, както вече ви споделихме,</span><b> инверторните климатици са много по-ефективни от гледна точка на енергия</b><span style="font-weight: 400;">, а това води и до значително по-ниски сметки за ток.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В тази връзка трябва да кажем, че важен показател относно ефективността и икономичността на даден уред е неговият енергиен клас. </span><b>Класовете варират от най-ниския G клас до най-високия А+++ клас.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Колкото по-висок е енергийният клас на климатика, толкова по-ефективно ще работи и толкова по-икономичен ще бъде. Това, обаче, е </span><b>обвързано и с вашия бюджет</b><span style="font-weight: 400;">, тъй като уредите с висок енергиен клас са и по-скъпи.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Нещо повече, </span><b>SEER и SCOP са други два важни показателя,</b><span style="font-weight: 400;"> които заедно с мощността определят каква ще е ефективността на вашия климатик. SEER е коефициентът на преобразуване при охлаждане и се отнася най- вече за летния сезон, докато SCOP е коефициентът при отопление.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Колкото по-висок е техният коефициент, толкова по-висок ще бъде и енергийният клас. Така, например, </span><b>климатици клас A+++ могат да бъдат с SEER&ge;8.50 и SCOP&ge;5.10.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">От другата страна са конвенционалните климатици, които са известни със своята по-висока консумация на електроенергия, липсата на добра ефективност, както и функции, които да притежават. Не случайно днес все по-рядко ще ги срещнете на пазара</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Имайте предвид, обаче, че </span><b>неправилно избран и инверторният климатик може да бъде не толкова икономичен</b><span style="font-weight: 400;">. Причината за това е, че мощността му може да не отговаря на размера на помещението, за което е предназначен.&nbsp;</span></p> <p><b>Затова нашите препоръки са:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">обърнете внимание на площта, в която искате да сложите климатика</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">винаги проверявайте каква е мощността и я съобразете с размерите на стаята, в която ще използвате уреда</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">не забравяйте за ключовите показатели SEER и SCOP</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">капацитет (BTU) на климатика</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">колко и какви видове режими на работа има</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">функциите, които превръщат климатика в незаменим уред</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">енергиен клас</span></li> </ul> <h2><b>Към кой модел е препоръчително да се насочим и защо ?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Преди всичко ние вярваме, че изборът на климатик е въпрос на лична преценка, нужди и предпочитания. Също така значение има и определеният от вас бюджет. Но едно е сигурно. Предвид иновативната си технология и предимствата, които притежава,</span><b> инверторният климатик е един от най-добрите избори, които можете да направите.</b></p> <p><b>Най-големите плюсове, които притежават, са:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>висока ефективност и по-малка консумация на електричество </b><span style="font-weight: 400;">- това постепенно стартиране на компресора и съответно постепенното увеличаване на мощността по време на работа прави инверторните климатици много по-ефективни и изключително икономични, което неминуемо се отразява и в сметката за ток.</span><span style="font-weight: 400;"><br /><br /></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>дълъг живот на компресора</b><span style="font-weight: 400;"> - още едно предимство на плавното превключване на оборотите е това, че триенето на компресора е много по-малко, което удължава неговия живот.</span><span style="font-weight: 400;"><br /><br /></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>лесно размразяване </b><span style="font-weight: 400;">- по време на зимния сезон понякога външното тяло на климатика замръзва и съответно трябва да се почисти. При инверторните климатици, за разлика от обикновените, почистването е автоматично и не е необходимо вие ръчно да го правите.</span><span style="font-weight: 400;"><br /><br /></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>по-добра филтрация </b><span style="font-weight: 400;">- тъй като производителите се фокусират върху производството на инверторни климатици, то и те са с подобрени характеристики. В това число включваме и филтрацията, която е от съществено значение. Подобрените филтри осигуряват по-качествен и чист въздух за вас и вашето семейство.</span><span style="font-weight: 400;"><br /><br /></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">разнообразие от функции и екстри.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Всичко това води до извода, че </span><b>покупката на инверторен климатик е инвестиция, </b><span style="font-weight: 400;">която със сигурност си струва. Все пак целта на използване е дългосрочна, затова ви съветваме да не правите компромис. Въпреки своята по-висока цена, правилно избраните инверторни климатици ще </span><b>намалят сметките за ток</b><span style="font-weight: 400;">, което ще оправдае вашия първоначален разход.</span></p>