Новини

Как да съхраняваме правилно храната в хладилника ?

Как да съхраняваме правилно храната в хладилника ?

Хладилникът е сред домакинските уреди, които имат ключово значение. Но е важно да обърнете внимание не само на това какъв да изберете, но и на това как да го поддържате.

Често се случва, когато пазаруваме, в бързината да слагаме продуктите в него без да осъзнаваме как ги позиционираме. Но замисляли ли сте се, че подредбата и правилното съхранение са важни за запазване на храната свежа за по-дълго време.

Добре организираният и подреден хладилник не стои само естетически добре, но и дава възможност да съхранявате повече неща по начин, по който да запазите тяхната свежест.

Какво трябва да знаем относно правилната подредба на храните?

Да знаете къде и коя храна в хладилника да съхранявате е важен въпрос, на който все повече хора искат да си отговарят. Всъщност, правилната подредба в хладилника е важна от гледна точка на безопасността при консумация на храните. Знаейки как да съхранявате различните продукти, вие ще се предпазите от разпространение на вредни бактерии.

Като начало ще разделим хладилника на три части:

  • горна
  • средна 
  • долна 

В горната и средна част на хладилника е препоръчително да се съхраняват продукти, които са готови за консумация. Такива храни са млечните продукти като сирене и кашкавал, готвени ястия, пакетирани храни, приготвени салати, както и сготвено месо.

Всички тези продукти е добре да ги съхранявате в затворени или покрити съдове. За целта можете да използвате домакинско фолио, с което да покриете храната. По този начин освен, че не се разпространяват миризми, то предотвратявате появата на вредни бактерии.

От друга страна, в долната част на хладилника е добре да съхранявате продукти, които са сурови и не са преминали през каквато и да е била термична обработка. Това се отнася най-вече за месо и риба. 

Преди всичко ги опаковайте така, че да нямат контакт с други храни. По този начин предотвратявате появата на неприятни миризми във вашия хладилник, а и шансът да протече някой от продуктите е минимален.

И да не забравяме за чекмеджетата, които са в най-долната част на хладилника. Те са перфектното място за съхранение на зеленчуци и плодове, като препоръките са предварително да измивате продуктите.

По-големите модели хладилници, които ще откриете на пазара, имат FreshZone или позната ни още като Зона за свежест. Тя е предназначена за продукти, които да запазят своята свежест и аромат.

Това отделение може да е разделено на две части, като в едната температурата е по-ниска и може да се съхранява месо и риба, а в другото отделение е по-висока и е по-подходящо за зеленчуци и плодове.

Кои са най-честите грешки при съхранението на храната?

В днешното забързано ежедневие не винаги имаме времето да помислим как съхраняваме храната в хладилника. Обикновено в бързината просто слагаме продуктите там, където има място. Но дали не правим грешка така?

Ето и част от най-често срещаните грешки, които несъзнателно може да допуснете при съхранение на продуктите.

Не покривате храната

Най-вероятно ви се е случвало да не сложите чиния или купа в хладилника без да я покриете. Е, това е една от честите грешки, които можете да допуснете.

Когато не покривате храната, преди всичко тя може да поеме от други аромати в хладилника, разваля се по-бързо, а и може да се замърси от продукти, които не са минали термична обработка или от плодове и зеленчуци, които не са предварително измити.

Най-добрият начин за съхранение, както казахме, е да я покривате с домакинско фолио. Също така е препоръчително да използвате пликове за замразяване на храна или контейнер за хладилник.

Оставяте остатъци от храна прекалено дълго време

Често се случва да остане храна от вечеря или обяд, която съхраняваме в хладилника, за да я консумираме по-късно или на следващ ден. Но може да се случи да я забравим, а срокът ѝ на годност да изтече.

Дори и да няма вид или мирис, който издава, че храната е развалена, то тя продължава да бъде опасна за консумация. Възможно е да се получи развитие на бактерии, които са вредни най-вече за вашето здраве.

Прибирате гореща храна в хладилника

Прибирането на горещата храна в хладилника е изключително вредно. По този начин храната се разваля и губи своите полезни свойства. От съществено значение е да изчакате да изстине и да достигне до стайна температура. След това можете да я съхранявате в хладилника.

Поддържате ли правилната температура?

Замисляли ли сте се на коя степен трябва да е хладилника? Е, това е друг ключов фактор. Съхранението на храна при неподходящи условия бързо я превръща в негодна за консумация. Тя освен, че може да се развали, а и губи своето качество.

Това каква да бъде температурата зависи главно от това какви са характеристиките на вашия хладилник, както и това каква храна основно съхранявате в него.

Не миете плодовете и зеленчуците

В случай, че не миете плодовете и зеленчуците преди да ги приберете в хладилника, то увеличавате шанса от развитие на бактерии, които да се разпространят и да засегнат и други храни. Това е изключително вредно за вас и вашето здраве, тъй като вие консумирате тази храна.

Винаги преди да приберете плодовете и зеленчуците във вашия хладилник, старателно ги измийте. Използвайте допълнителни кутии или чекмеджетата, които са в хладилника, за да съхранявате добре тези продукти.

Топ 5 неща, които не бива да слагате в хладилника

Когато става въпрос за плодове, зеленчуци и всякакви други храни, първоначалната ни реакция е, че трябва всичко да съхраняваме в хладилника, за да запазим тяхната свежест за по-дълго време. За някои храни то е вярно, но има и продукти, които не трябва да се слагат в хладилника.

Картофи

Съхраняването на картофите в хладилника няма никакъв смисъл. Най-добрият начин е да ги държите на хладно и сухо място. Прекалено ниските температури, каквито са в хладилника, оказват неблагоприятно влияние върху текстурата на картофа и може да доведе до загуба на полезните му свойства.

Банани

Препоръчителен начин за съхранение на бананите е да бъдат на стайна температура, особено ако не са добре узрели. В случай, че вече са прекалено узрели, то е добре да ги консумирате на момента или да ги замразите. Имайте предвид, че когато стоят до други плодове, те предизвикват и тяхното бързо узряване.

Пресен чесън

Пресният чесън може би е от продуктите, които почти всеки от нас е съхранявал в хладилник. Да, но това е също често срещана грешка. Препоръчително е да го съхранявате на прохладно място, но не и на толкова ниски температури като тези в хладилника.

Чесънът има нужда от циркулация на въздуха, за да запази своите полезни свойства. Съхранен в хладилника, той бързо може да загуби вкусовите си качества.

Хляб

Още една често допускана грешка е съхранението на хляба в хладилника. Въпреки, че се твърди, че ниските температури в уреда предпазват хляба от мухъл, то високата влажност във въздуха води до по-бързото изсушаване на хляба и до загубата на неговия вкус.

Стар лук

Ако съхранявате стария лук в хладилника, то не се чудете защо бързо се разваля. Ниските температури и влажността го правят много по-мек и може да доведе до появата на плесен. Най-добрият начин за съхранение е на сухо и проветливо място.

Не забравяйте да почиствате хладилника

И последно, но не по важност, е редовното почистване на хладилника. Това е ключът да имате свежо и чисто място, където да съхранявате всички хранителни продукти.

Почиствайки вашия хладилник е добре да го дезинфекцирате с предназначени за целта препарати, подходящи за почистване на хладилници. Така ще убиете всички вредни бактерии в него. Не забравяйте да свалите всяка една част като рафтове и чекмеджета и да ги изплакнете с топла вода и сапун.
Сега, когато знаете някои от основните правила и причината защо е важно да ги следвате, остава на вас да изчистите и преподредите вашия хладилник, така че да осигурите максимално най-добрите условия за продуктите в него.

Остави коментар

Блог

Блог на фирма ЗОРА

Как да съхраняваме правилно храната в хладилника ?

Как да съхраняваме правилно храната в хладилника? | ЗОРА

Хладилникът е сред домакинските уреди, които имат ключово значение. Но е важно да обърнете внимание не само на това какъв да изберете, но и на това как да Хладилникът е сред домакинските уреди, които имат ключово значение. Но е важно да обърнете внимание не само на това какъв да изберете, но и на това как да 2022-06-20T10:58:20+03:00 Как да съхраняваме правилно храната в хладилника ?

<p><span style="font-weight: 400;">Хладилникът е сред </span><b>домакинските уреди, които имат ключово значение</b><span style="font-weight: 400;">. Но е важно да обърнете внимание не само на това какъв да изберете, но и на това как да го поддържате.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Често се случва, когато пазаруваме, в бързината да слагаме продуктите в него без да осъзнаваме как ги позиционираме. Но замисляли ли сте се, че подредбата и правилното съхранение са </span><b>важни за запазване на храната свежа за по-дълго време.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Добре организираният и подреден хладилник не стои само естетически добре, но и дава възможност да съхранявате повече неща по начин, по който да запазите тяхната свежест.</span></p> <h2><b>Какво трябва да знаем относно правилната подредба на храните?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Да знаете къде и коя храна в хладилника да съхранявате е важен въпрос, на който все повече хора искат да си отговарят. Всъщност, правилната подредба в хладилника е</span><b> важна от гледна точка на безопасността при консумация на храните. </b><span style="font-weight: 400;">Знаейки как да съхранявате различните продукти, вие ще се предпазите от разпространение на вредни бактерии.</span></p> <p><b>Като начало ще разделим хладилника на три части:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">горна</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">средна&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">долна&nbsp;</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">В горната и средна част на хладилника е </span><b>препоръчително да се съхраняват продукти, които са готови за консумация. </b><span style="font-weight: 400;">Такива храни са млечните продукти като сирене и кашкавал, готвени ястия, пакетирани храни, приготвени салати, както и сготвено месо.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Всички тези продукти е добре да ги </span><b>съхранявате в затворени или покрити съдове. </b><span style="font-weight: 400;">За целта можете да използвате домакинско фолио, с което да покриете храната. По този начин освен, че не се разпространяват миризми, то предотвратявате появата на вредни бактерии.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">От друга страна,</span><b> в долната част на хладилника е добре да съхранявате продукти, които са сурови</b><span style="font-weight: 400;"> и не са преминали през каквато и да е била термична обработка. Това се отнася най-вече за месо и риба.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Преди всичко ги опаковайте така, че да нямат контакт с други храни. По този начин предотвратявате появата на неприятни миризми във вашия хладилник, а и шансът да протече някой от продуктите е минимален.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И да не забравяме за чекмеджетата, които са в най-долната част на хладилника. Те са </span><b>перфектното място за съхранение на зеленчуци и плодов</b><span style="font-weight: 400;">е, като препоръките са предварително да измивате продуктите.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">По-големите модели хладилници, които ще откриете на пазара, имат FreshZone или позната ни още като </span><i><span style="font-weight: 400;">Зона за свежест</span></i><span style="font-weight: 400;">. Тя е предназначена за продукти, които да запазят своята свежест и аромат.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това отделение може да е разделено на две части, като в едната температурата е по-ниска и може да се съхранява месо и риба, а в другото отделение е по-висока и е по-подходящо за зеленчуци и плодове.</span></p> <h2><b>Кои са най-честите грешки при съхранението на храната?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">В днешното забързано ежедневие не винаги имаме времето да помислим как съхраняваме храната в хладилника. Обикновено в бързината просто слагаме продуктите там, където има място. Но дали не правим грешка така?</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ето и част от най-често срещаните грешки, които несъзнателно може да допуснете при съхранение на продуктите.</span></p> <h3><b>Не покривате храната</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Най-вероятно ви се е случвало да не сложите чиния или купа в хладилника без да я покриете. Е, това е една от честите грешки, които можете да допуснете.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Когато не покривате храната, преди всичко </span><b>тя може да поеме от други аромати в хладилника,</b><span style="font-weight: 400;"> разваля се по-бързо, а и може да се замърси от продукти, които не са минали термична обработка или от плодове и зеленчуци, които не са предварително измити.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Най-добрият начин за съхранение, както казахме, е да я </span><b>покривате с домакинско фолио</b><span style="font-weight: 400;">. Също така е препоръчително да използвате пликове за замразяване на храна или контейнер за хладилник.</span></p> <h3><b>Оставяте остатъци от храна прекалено дълго време</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Често се случва да остане храна от вечеря или обяд, която съхраняваме в хладилника, за да я консумираме по-късно или на следващ ден. Но може да се случи да я забравим, а </span><b>срокът ѝ на годност да изтече.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Дори и да няма вид или мирис, който издава, че храната е развалена, то тя продължава да бъде опасна за консумация. Възможно е да се</span><b> получи развитие на бактерии</b><span style="font-weight: 400;">, които са вредни най-вече за вашето здраве.</span></p> <h3><b>Прибирате гореща храна в хладилника</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Прибирането на горещата храна в хладилника е изключително вредно. По този начин </span><b>храната се разваля и губи своите полезни свойства</b><span style="font-weight: 400;">. От съществено значение е да изчакате да изстине и да достигне до стайна температура. След това можете да я съхранявате в хладилника.</span></p> <h3><b>Поддържате ли правилната температура?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Замисляли ли сте се на коя степен трябва да е хладилника? Е, това е друг ключов фактор. </span><b>Съхранението на храна при неподходящи условия</b><span style="font-weight: 400;"> бързо я превръща в негодна за консумация. Тя освен, че може да се развали, а и губи своето качество.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това каква да бъде температурата зависи главно от това какви са характеристиките на вашия хладилник, както и това каква храна основно съхранявате в него.</span></p> <h3><b>Не миете плодовете и зеленчуците</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">В случай, че не миете плодовете и зеленчуците преди да ги приберете в хладилника, то</span><b> увеличавате шанса от развитие на бактерии,</b><span style="font-weight: 400;"> които да се разпространят и да засегнат и други храни. Това е изключително вредно за вас и вашето здраве, тъй като вие консумирате тази храна.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Винаги преди да приберете плодовете и зеленчуците във вашия хладилник, старателно ги измийте. </span><b>Използвайте допълнителни кутии или чекмеджетата,</b><span style="font-weight: 400;"> които са в хладилника, за да съхранявате добре тези продукти.</span></p> <h2><b>Топ 5 неща, които не бива да слагате в хладилника</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Когато става въпрос за плодове, зеленчуци и всякакви други храни, първоначалната ни реакция е, че </span><b>трябва всичко да съхраняваме в хладилника</b><span style="font-weight: 400;">, за да запазим тяхната свежест за по-дълго време. За някои храни то е вярно, но има и продукти, които не трябва да се слагат в хладилника.</span></p> <h3><b>Картофи</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Съхраняването на картофите в хладилника няма никакъв смисъл. </span><b>Най-добрият начин е да ги държите на хладно и сухо място.</b><span style="font-weight: 400;"> Прекалено ниските температури, каквито са в хладилника, оказват неблагоприятно влияние върху текстурата на картофа и може да доведе до загуба на полезните му свойства.</span></p> <h3><b>Банани</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Препоръчителен начин за съхранение на бананите е да бъдат на </span><b>стайна температура,</b><span style="font-weight: 400;"> особено ако не са добре узрели. В случай, че вече са прекалено узрели, то е добре да ги консумирате на момента или да ги замразите. Имайте предвид, че когато стоят до други плодове, те предизвикват и тяхното бързо узряване.</span></p> <h3><b>Пресен чесън</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Пресният чесън може би е от продуктите, които почти всеки от нас е съхранявал в хладилник. Да, но това е също често срещана грешка. </span><b>Препоръчително е да го съхранявате на прохладно място</b><span style="font-weight: 400;">, но не и на толкова ниски температури като тези в хладилника.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Чесънът има нужда от циркулация на въздуха, за да запази своите полезни свойства. Съхранен в хладилника, той бързо може да загуби вкусовите си качества.</span></p> <h3><b>Хляб</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Още една често допускана грешка е съхранението на хляба в хладилника. Въпреки, че се твърди, че ниските температури в уреда предпазват хляба от мухъл, то високата влажност във въздуха води до </span><b>по-бързото изсушаване на хляба и до загубата на неговия вкус.</b></p> <h3><b>Стар лук</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Ако съхранявате стария лук в хладилника, то не се чудете защо бързо се разваля. Ниските температури и влажността го правят много по-мек и </span><b>може да доведе до появата на плесен. </b><span style="font-weight: 400;">Най-добрият начин за съхранение е на сухо и проветливо място.</span></p> <h2><b>Не забравяйте да почиствате хладилника</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">И последно, но не по важност, е редовното почистване на хладилника. Това е ключът да имате</span><b> свежо и чисто място, където да съхранявате всички хранителни продукти.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Почиствайки вашия хладилник е добре да го дезинфекцирате с предназначени за целта препарати, подходящи за почистване на хладилници. Така ще </span><b>убиете всички вредни бактерии в него.</b><span style="font-weight: 400;"> Не забравяйте да свалите всяка една част като рафтове и чекмеджета и да ги изплакнете с топла вода и сапун.</span><br /><span style="font-weight: 400;">Сега, когато знаете някои от основните правила и причината защо е важно да ги следвате, остава на вас да </span><b>изчистите и преподредите вашия хладилник,</b><span style="font-weight: 400;"> така че да осигурите максимално най-добрите условия за продуктите в него.</span></p>

Сравнение на продукти