Новини

Как да изберем фотоапарат според нуждите ни?

Как да изберем фотоапарат според нуждите ни?

Фотоапаратът винаги е носил някакъв сантимент в себе си. С негова помощ запечатваме специални моменти, за които можем често да си припомняме благодарение на снимките, които сме направили.

Независимо дали сте професионален фотограф или снимате за удоволствие, покупката на нов фотоапарат е скъпа инвестиция, а изборът на модели е огромен.

Именно затова със сигурност ще искате да изберете фотоапарат, който да отговори на вашите нужди, очаквания и предпочитания. В тази връзка има няколко ключови неща, на които да обърнете внимание.

Ако сте в процес на търсене на перфектния фотоапарат, значи сте на правилното място. По-долу ви представя ключовите неща при избора и покупката на това малко, но фантастично устройство. Преди това, обаче . . .

Кой е вашият тип фотография?

Това е един от първите и най-важни въпроси, на които да си отговорите. И тук е важно да уточните за себе си дали сте любител на уличната фотография, спорта, модата или обичате да правите пейзажни снимки?

Така, например, фотографите, които са запалени по уличната фотография, биха предпочели по-лек и безогледален фотоапарат. Когато сте по цял ден навън и обикаляте из улиците, за да откриете нечия интересна история за снимане, със сигурност размерът и теглото на вашия фотоапарат и обективи ще има значените.

Друго предимство на малките фотоапарати при уличната фотография е, че не са толкова забележими за околните, което дава възможността да уловите наистина спонтанни и много естествени действия, за разлика от големите и тежки DSLR фотоапарати.

И не на последно място, ако искате да си купите стандартен фотоапарат, който да няма толкова професионални функции или просто искате да запечатате любими моменти с приятели, то стандартните цифрови фотоапарати или моделите за моменти снимки биха били фантастичен избор за вас.

Резолюцията е от значение

Резолюцията на матрицата на един фотоапарат е ключът към това да правите детайлни снимки, които да можете максимално да увеличавате при отпечатване без това да оказва влияние на качеството.

Както сигурно се досещате, резолюцията се измерва в пиксели. Те, от своя страна, представляват миниатюрни точки, които заедно формират цифровата снимка. Когато търсите фотоапарат, ще видите, че при всеки модел резолюцията е посочена в мегапиксели.

За да е по-ясна картината, трябва да знаете, че един мегапиксел е равен на един милион пиксела. Това означава, че колкото повече мегапиксели има даден модел фотоапарат, толкова по-качествена, детайлна и ясна ще бъде направената снимка.

Разбира се тук отново има значение това каква е целта на използвана на фотоапарата. Ако искате да правите снимките, които след това да отпечатвате, то ви съветваме да избирате фотоапарати с максимално висока резолюция, т.е. повече мегапиксели.

Но ако ще споделяте вашите снимки в интернет, не е необходимо да залагате на прекалено много пиксели, тъй като при качване на снимките, резолюцията се смалява.

Какъв вид фотоапарат да изберете - безогледален или DSLR?

Както по-горе загатнахме, има два основни вида фотоапарати, а именно безогледален и DSLR фотоапарат. DSLR фотоапаратите винаги са били считани за устройства, които предлагат високо качество на снимане, докато не се е появил първия безогледален фотоапарат, Lumix G1, който изцяло е променил правилата на играта.

Двата вида фотоапарати си приличат най-вече по това, че имат сменяеми обективи. Основната разлика е, че безогледалните модели, познати още като CSC, нямат тази сложна огледална система, която DSLR имат. Следователно те са малко по-леки и механично по-просто устроени от DSLR фотоапаратите.

Един огромен недостатък има и това е, че безогледалните фотоапарати нямат тази широка гама от обективи, която DSLR притежава.

Освен тези двата вида фотоапарати, има още един, който в последно време все по-популярен става. Това са аналоговите фотоапарати за моменти снимки. Те са перфектни за случаите, когато искате да запечатате специални моменти със семейството и приятели.

Но за да откриете фотоапарата, който да отговори на вашите нужди, то ви представяме основните характеристики на устройство.

Размер и тегло на фотоапарата

Едно от първите неща, които правят впечатление при търсене на фотоапарат, е теглото и размерът. Така DSLR фотоапаратите са много по-обемисти, големи и тежки в някои случаи, което не ги прави много практични.

От друга страна, безогледалните фотоапарати са по-малки и леки, което означава, че са удобни за носене. Но минусът е, че техните обективи могат да бъдат толкова големи, колкото са на DSLR, което може да ви затрудни по време на снимане, тъй като не са добре балансирани.

Скорост

Немалък процент от потребителите, които си търсят фотоапарат, пропускат да обърнат внимание на скоростта, с която фотоапаратът работи. Всъщност, този показател е важен и ви препоръчваме да не го пренебрегвате.

Необходимо е да обърнете внимание на два фактора, а именно:

  • време, за което фотоапаратът е готов да направи първа снимка - това време не е толкова важно от гледна точка на снимките, но ако вие сте сред хората, които обичат всичко да се случва много бързо, то това може да се окаже проблем;

  • време, за което фотоапаратът е готов да направи следваща снимка - говорим за това, когато направите една снимка и трябва да изчакате устройството да се подготви, за да хванете следващ кадър.

    В този случай времето е ценно, особено ако обичате да заснемате динамични и бързо променящи се действия. При това всяка една секунда би била важна за улавяне на перфектния момент.

Обхват на обектива

Обхватът на обектива е също важен, като тук е трябва да знаете, че някои модели предлагат широка гама от опции на обектива за всеки тип фотография, докато други все още не успяват да предложат толкова много възможности.

Оптично увеличение

Какво да бъде оптичното увеличение зависи от това дали снимате обекти от далечно разстояние. В случай, че снимате именно такива далечни обекти, то със сигурност оптичното увеличение трябва да бъде максимално по-голямо. Стандартното при повечето модели е 3х, но има и такива, които предлагат и по-голямо.

Осветление

Всяко лошо осветление е способно да развали дори и най-добрия кадър. Стандартните цифрови апарати притежават вградена светкавица, която да ви осигури добра светлина, но те са ограничени до това, че могат да осветят обект, намиращ се до около 3 метра разстояние от вас.

За по-професионални цели и за постигане на перфектния кадър може да се нуждаете от допълнително осветление. В този случай ви съветваме да разберете дали избрания от вас модел има така нареченото гнездо. При повечето модели фотоапарати то е разположено отгоре на устройството и служи за монтиране на тази допълнителна светкавица.

Визьор

Визьорът позволява в момента на снимане да се види кадъра, като изборът ви е между два типа, а именно традиционен визьор, който се среща при DSLR фотоапаратите и цифров визьор, който е характерен за безогледалните фотоапарати. При него се предоставя цифрова визуализация на кадъра, погледнат извън вашия собствен поглед.

Видео

Не бива да забравяме и за тази функция на фотоапаратите. До преди DSLR фотоапаратите бяха предпочитани заради фантастичните възможности, които предоставяха при заснемане на видео.

Днес те отново се справят и предлагат страхотни възможности, но са достигнати, а дори и изпреварени от безогледалните фотоапарати. Те, от своя страна, предлагат 4K видео, което набира все по-голяма популярност, а автофокусът Live View прави видеата още по-качествени и добри.

Сензор

Сензорът е свързан с качеството на снимката. Днес ще откриете два типа - APS-C и CMOS. Една от най-съвременните технологии е APS-C, позната още като пълнокадрови сензори. Тя предоставя изключително качество на изображенията, като се среща и при двата типа фотоапарати DSLR и безогледалните.

CMOS е друга популярна технология при цифровите фотоапарати, която използва интегрална схема, за да запише изображенията. Нейният плюс е, че използва по-малко енергия и предава данни малко по-бързо.

Размер на дисплея

За някои потребители наличието на дисплей при фотоапаратите е удобство. Когато снимате, можете да използвате дисплея, за да видите направената от вас снимка и да се уверите, че сте заснели това, което ви се е искало. За целта ви препоръчваме да обърнете внимание на неговия размер.

Житов на батерията

Към днешна дата един от най-добрите избори, които можете да направите, е да изберете фотоапарат с литиево-йонна батерия. Едно важно уточнение, което да вземете предвид, е, че по-големият дисплей консумира повече енергия. А що се отнася до живота на батерията, то при всеки модел той е различен.

Нещо повече, обърнете внимание на това дали избраният от вас фотоапарат предлага контрол на експозицията и цветовете, както и дали има опцията за премахване на червени очи. И не на последно място, какъв е форматът на снимките? Всичко това може да се окаже важно за вас и целите ви на използване.

Остава да откриете фотоапарат според вашите нужди, за да заснемете всеки желан кадър и да запечатате красиви моменти.

Остави коментар

Избери правилния уред за теб

Избери правилния уред за теб

Как да изберем фотоапарат според нуждите ни?

Как да изберем фотоапарат според нуждите ни? - Търговска верига ЗОРА

Фотоапаратът винаги е носил някакъв сантимент в себе си. С негова помощ запечатваме специални моменти, за които можем често да си припомняме благодарение н Фотоапаратът винаги е носил някакъв сантимент в себе си. С негова помощ запечатваме специални моменти, за които можем често да си припомняме благодарение н 2022-08-05T10:19:00+03:00 Как да изберем фотоапарат според нуждите ни?

<p><span style="font-weight: 400;">Фотоапаратът винаги е носил някакъв сантимент в себе си. С негова помощ запечатваме специални моменти, за които можем често да си припомняме благодарение на снимките, които сме направили.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Независимо дали сте професионален фотограф или снимате за удоволствие, </span><b>покупката на нов фотоапарат е скъпа инвестиция</b><span style="font-weight: 400;">, а изборът на модели е огромен.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Именно затова със сигурност ще искате да изберете фотоапарат, който да отговори на вашите нужди, очаквания и предпочитания. В тази връзка има няколко ключови неща, на които да обърнете внимание.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако сте в </span><b>процес на <a href="https://zora.bg/category/fotoaparati" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички налични фотоапарати."><span style="text-decoration: underline;">търсене на перфектния фотоапарат</span></a>,</b><span style="font-weight: 400;"> значи сте на правилното място. По-долу ви представя ключовите неща при избора и покупката на това малко, но фантастично устройство. Преди това, обаче . . .</span></p> <p></p> <h2><b>Кой е вашият тип фотография?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Това е един от първите и най-важни въпроси, на които да си отговорите. И тук е важно да уточните за себе си дали сте любител на уличната фотография, спорта, модата или обичате да правите пейзажни снимки?</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Така, например, </span><b>фотографите, които са запалени по уличната фотография</b><span style="font-weight: 400;">, биха предпочели по-лек и безогледален фотоапарат. Когато сте по цял ден навън и обикаляте из улиците, за да откриете нечия интересна история за снимане, със сигурност размерът и теглото на вашия фотоапарат и обективи ще има значените.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Друго предимство на </span><b>малките фотоапарати</b><span style="font-weight: 400;"> при уличната фотография е, че не са толкова забележими за околните, което дава възможността да уловите наистина спонтанни и много естествени действия, за разлика от големите и тежки DSLR фотоапарати.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И не на последно място, ако искате да си купите </span><b>стандартен фотоапарат</b><span style="font-weight: 400;">, който да няма толкова професионални функции или просто искате да запечатате любими моменти с приятели, то стандартните цифрови фотоапарати или моделите за моменти снимки биха били фантастичен избор за вас.</span></p> <p></p> <h2><b>Резолюцията е от значение</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Резолюцията на матрицата на един фотоапарат е ключът към това да правите детайлни снимки, които да можете максимално да увеличавате при отпечатване без това да оказва влияние на качеството.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Както сигурно се досещате, </span><b>резолюцията се измерва в пиксели</b><span style="font-weight: 400;">. Те, от своя страна, представляват миниатюрни точки, които заедно формират цифровата снимка. Когато търсите фотоапарат, ще видите, че при всеки модел резолюцията е посочена в мегапиксели.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За да е по-ясна картината, трябва да знаете, че </span><b>един мегапиксел е равен на един милион пиксела.</b><span style="font-weight: 400;"> Това означава, че колкото повече мегапиксели има даден модел фотоапарат, толкова по-качествена, детайлна и ясна ще бъде направената снимка.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Разбира се тук отново има значение това каква е целта на използвана на фотоапарата. Ако искате да правите снимките, които след това да отпечатвате, то ви съветваме да </span><b>избирате фотоапарати с максимално висока резолюция</b><span style="font-weight: 400;">, т.е. повече мегапиксели.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но ако ще споделяте вашите снимки в интернет, не е необходимо да залагате на прекалено много пиксели, тъй като при качване на снимките, резолюцията се смалява.</span><br /><br /></p> <h2><b>Какъв вид фотоапарат да изберете - безогледален или DSLR?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Както по-горе загатнахме, има два основни вида фотоапарати, а именно </span><b>безогледален и DSLR фотоапарат</b><span style="font-weight: 400;">. DSLR фотоапаратите винаги са били считани за устройства, които предлагат високо качество на снимане, докато не се е появил първия безогледален фотоапарат, Lumix G1, който изцяло е променил правилата на играта.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Двата вида фотоапарати си приличат най-вече по това, че </span><b>имат сменяеми обективи.</b><span style="font-weight: 400;"> Основната разлика е, че безогледалните модели, познати още като CSC, нямат тази сложна огледална система, която DSLR имат. Следователно те са малко по-леки и механично по-просто устроени от <a href="https://zora.bg/category/fotoaparati?vid=dslr" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички DSLR фотоапаратите."><span style="text-decoration: underline;"><strong>DSLR фотоапаратите</strong></span></a>.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Един огромен недостатък има и това е, че </span><b>безогледалните фотоапарати нямат тази широка гама от обективи</b><span style="font-weight: 400;">, която DSLR притежава.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен тези двата вида фотоапарати, има още един, който в последно време все по-популярен става. Това са <span style="text-decoration: underline;"><strong><a href="https://zora.bg/category/fotoaparati?vid=analogov-fotoaparat-za-momentni-snimki" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички модели фотоапарати за моменти снимки.">аналоговите фотоапарати за моменти снимки</a></strong></span>. Те са перфектни за случаите, когато искате да запечатате специални моменти със семейството и приятели.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но за да откриете фотоапарата, който да отговори на вашите нужди, то ви представяме основните характеристики на устройство.</span></p> <h3><b>Размер и тегло на фотоапарата</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Едно от първите неща, които правят впечатление при търсене на фотоапарат, е теглото и размерът. Така </span><b>DSLR фотоапаратите са много по-обемисти, големи и тежки</b><span style="font-weight: 400;"> в някои случаи, което не ги прави много практични.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">От друга страна, безогледалните фотоапарати са по-малки и леки, което означава, че са удобни за носене. Но минусът е, че техните обективи могат да бъдат толкова големи, колкото са на DSLR, което може да ви затрудни по време на снимане, тъй като не са добре балансирани.</span></p> <h3><b>Скорост</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Немалък процент от потребителите, които си търсят фотоапарат, пропускат да обърнат внимание на скоростта, с която фотоапаратът работи. Всъщност, този показател е важен и ви препоръчваме да не го пренебрегвате.</span></p> <p><b>Необходимо е да обърнете внимание на два фактора, а именно:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>време, за което фотоапаратът е готов да направи първа снимка</b><span style="font-weight: 400;"> - това време не е толкова важно от гледна точка на снимките, но ако вие сте сред хората, които обичат всичко да се случва много бързо, то това може да се окаже проблем;</span><span style="font-weight: 400;"><br /><br /></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>време, за което фотоапаратът е готов да направи следваща снимка</b><span style="font-weight: 400;"> - говорим за това, когато направите една снимка и трябва да изчакате устройството да се подготви, за да хванете следващ кадър.</span><span style="font-weight: 400;"><br /></span><span style="font-weight: 400;"><br /></span><span style="font-weight: 400;">В този случай времето е ценно, особено ако обичате да заснемате динамични и бързо променящи се действия. При това всяка една секунда би била важна за улавяне на перфектния момент.</span></li> </ul> <p></p> <h3><b>Обхват на обектива</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Обхватът на обектива е също важен, като тук е трябва да знаете, че някои модели предлагат </span><b>широка гама от опции на обектива за всеки тип фотография</b><span style="font-weight: 400;">, докато други все още не успяват да предложат толкова много възможности.</span></p> <h3><b>Оптично увеличение</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Какво да бъде оптичното увеличение зависи от това </span><b>дали снимате обекти от далечно разстояние.</b><span style="font-weight: 400;"> В случай, че снимате именно такива далечни обекти, то със сигурност оптичното увеличение трябва да бъде максимално по-голямо. Стандартното при повечето модели е 3х, но има и такива, които предлагат и по-голямо.</span></p> <h3><b>Осветление</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Всяко лошо осветление е способно да развали дори и най-добрия кадър. </span><b>Стандартните цифрови апарати притежават вградена светкавица,</b><span style="font-weight: 400;"> която да ви осигури добра светлина, но те са ограничени до това, че могат да осветят обект, намиращ се до около 3 метра разстояние от вас.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За по-професионални цели и за постигане на перфектния кадър </span><b>може да се нуждаете от допълнително осветление.</b><span style="font-weight: 400;"> В този случай ви съветваме да разберете дали избрания от вас модел има така нареченото гнездо. При повечето модели фотоапарати то е разположено отгоре на устройството и служи за монтиране на тази допълнителна светкавица.</span></p> <h3><b>Визьор</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Визьорът </span><b>позволява в момента на снимане да се види кадъра</b><span style="font-weight: 400;">, като изборът ви е между два типа, а именно </span><i><span style="font-weight: 400;">традиционен визьор</span></i><span style="font-weight: 400;">, който се среща при DSLR фотоапаратите и </span><i><span style="font-weight: 400;">цифров визьор, </span></i><span style="font-weight: 400;">който е характерен за<strong><a href="https://zora.bg/category/fotoaparati?vid=bezogledalen,bezogledalen-fotoaparat" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички модели безогледалните фотоапарати."> </a></strong><span style="text-decoration: underline;"><strong><a href="https://zora.bg/category/fotoaparati?vid=bezogledalen,bezogledalen-fotoaparat" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички модели безогледалните фотоапарати.">безогледалните фотоапарати</a></strong></span>. При него се предоставя цифрова визуализация на кадъра, погледнат извън вашия собствен поглед.</span></p> <h3><b>Видео</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Не бива да забравяме и за тази функция на фотоапаратите. До преди DSLR фотоапаратите бяха предпочитани заради фантастичните възможности, които предоставяха при заснемане на видео.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Днес те отново се справят и предлагат страхотни възможности, но са достигнати, а дори и изпреварени от безогледалните фотоапарати. Те, от своя страна, </span><b>предлагат 4K видео</b><span style="font-weight: 400;">, което набира все по-голяма популярност, а автофокусът Live View прави видеата още по-качествени и добри.</span></p> <h3><b>Сензор</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Сензорът е свързан с качеството на снимката. Днес ще откриете два типа - </span><b>APS-C и CMOS.</b><span style="font-weight: 400;"> Една от най-съвременните технологии е APS-C, позната още като пълнокадрови сензори. Тя предоставя </span><b>изключително качество на изображенията</b><span style="font-weight: 400;">, като се среща и при двата типа фотоапарати DSLR и безогледалните.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">CMOS е друга популярна технология при цифровите фотоапарати, която използва интегрална схема, за да запише изображенията. Нейният плюс е, че използва по-малко енергия и предава данни малко по-бързо.</span></p> <h3><b>Размер на дисплея</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">За някои потребители наличието на дисплей при фотоапаратите е удобство. Когато снимате, можете да използвате дисплея, за да видите направената от вас снимка и да се уверите, че сте заснели това, което ви се е искало. </span><b>За целта ви препоръчваме да обърнете внимание на неговия размер.</b></p> <h3><b>Житов на батерията</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Към днешна дата един от най-добрите избори, които можете да направите, е да </span><b>изберете фотоапарат с литиево-йонна батерия</b><span style="font-weight: 400;">. Едно важно уточнение, което да вземете предвид, е, че по-големият дисплей консумира повече енергия. А що се отнася до живота на батерията, то при всеки модел той е различен.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Нещо повече, обърнете внимание на това дали избраният от вас фотоапарат предлага контрол на експозицията и цветовете, както и дали има опцията за премахване на червени очи. И не на последно място, какъв е форматът на снимките? Всичко това може да се окаже важно за вас и целите ви на използване.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Остава да </span><b>откриете фотоапарат според вашите нужди</b><span style="font-weight: 400;">, за да заснемете всеки желан кадър и да запечатате красиви моменти.</span></p>

,

Сравнение на продукти