Новини

Готови за училище - подготви се за училище с лаптоп, таблет или настолен компютър

Готови за училище - подготви се за училище с лаптоп, таблет или настолен компютър

Месец септември е тук и е време да се подготвим за новата учебна година. Като родител със сигурност знаете, че тя ще бъде предизвикателна и вълнуваща не само за вашето дете, но и за вас самите. Затова предлагаме на вашето внимание няколко устройства, които ще ви бъдат незаменим помощник.

Преди малко повече от две години пандемията принуди децата да преминат към онлайн обучение. Това изискваше покупката на лаптоп, настолен компютър или таблет, с помощта на които учениците да присъстват в учебните часове.

Днес, обаче, има и друг фактор, който показва защо е толкова важно детето да притежава тези устройства, а именно напредването на технологиите и иновациите, които днес заемат огромна част от нашия живот.

Защо вашето дете се нуждае от лаптоп, таблет или настолен компютър?

Както казахме, технологиите напредват изключително бързо, а работата с устройства като лаптоп, компютър или таблет се превърна в задължително умение. С помощта на тези устройства децата могат да слушат учебни уроци онлайн, да сърфират в интернет, набавяйки си полезна информация, да пишат курсови работи и да подготвят презентации.

Разбира се в свободното време могат да ги използват, за да играят любими игри или да се развличат с интересно видео съдържание. Нещо повече, интересът към изучаването на програмиране, графичен и уеб дизайн започва все повече да се увеличава, а именно устройства като лаптоп, настолен компютър или таблет за рисуване, например, ще им помогнат да развият тези умения.

Освен това, използването на тези устройства позволява на децата да споделят своята работа с по-широка аудитория и да бъдат част от социални групи, които отговарят на техните интереси. Не бива да забравяме, че те растат в цифрова епоха, в която компютърната и информационна грамотност е толкова важна, колкото умението да четат, пишат и да смятат.

Как да изберете подходящ лаптоп, настолен компютър и таблет за вашето дете?

Преди всичко е важно да помислите от какъв тип устройство се нуждае вашето дете и какви ще са основните цели на използване? Ако вашето дете проявява интерес към рисуването и графични дизайн, то на пазара ще откриете разнообразни модели таблети за рисуване.

От друга страна са класическите модели таблети, с които могат да гледат онлайн уроци, да сърфират в интернет, да пишат и редактират документи, както и да играят игри и да гледат видео съдържание. Те, обаче, не са толкова удобни за създаване на документи, курсови работи и други.

За целта най-подходящи биха били лаптопите и настолните компютри. Благодарение на техния по-голям екран и бърз процесор децата могат лесно и удобно да учат, а и да играят игри, които изискват бърз процесор. А и не бива да забравяме, че лаптопите са преносими устройства, което ги прави и много практични.

Избор на лаптоп или настолен компютър

Двете устройства изключително много си приличат по начина на работа и спецификациите, които всяко едно от тях притежава. Най-голямата разлика идва в това, че лаптопът е по-малък, лек и напълно преносим, което означава, че може да се използва не са у дома, но и в движение.

От друга страна, настолните компютри предлагат по-голяма мощност, а и при тях трябва отделно да се избере монитор, което позволява избора на значително по-голям екран. 

Но кои са критериите, по които да изберете устройство, споделяме по-долу:

 • Процесор - процесорът е мозъкът на устройството, затова и е толкова важен. Той отговаря за зареждането на програмите, живота на батерията и като цяло на представянето на лаптопа при работа с него. Обърнете внимание на броя ядра, които притежава. Колкото повече са те, толкова по-висока ще е производителността на устройството.

 • Видео карта - тя е не по-малко важна от процесора. Нейната роля е това да се насладите на качествена картина. За целта важни фактори са честотата на опресняване и нейната резолюция. Колкото по-високи са те, толкова по-добра картина ще получите. 

Не бива да забравяме да спомене, че видео картата може да бъде вградена или външна. Предпочитани от потребителите са външните карти, тъй като те по-малко натоварват устройството.

 • Оперативна (RAM) памет и вътрешна памет - RAM паметта е ключът към бързото стартиране на всяка една програма. Колкото по-голяма е тя, толкова по-бързо ще е устройството. 

Заедно с нея е важен твърдият диск, като има два вида HDD и SSD. Днес новите модели са с SSD карта, която е и предпочитана, тъй като по-бързо зареждат и имат по-бързо достъп до данните.

 • Операционна система - важно е да уточним, че лаптопите и настолните компютри могат да работят с различна операционна система. В тази връзка изборът ви ще бъде между Windows, Linux и Mac OS. А каква да изберете е въпрос на вашите лични предпочитания за това с коя операционна система искате да работите и сте свикнали.

 • Екран - и не на последно място е дисплеят. Както споделихме, при покупката на настолен компютър ще трябва да закупите отделно и монитор. При всеки един случай ключови фактори са размерът и резолюцията, която ви съветваме да бъде максимално висока.

Избор на таблет

Таблетът е не по-малко практично устройство, най-вече заради своите размери. То често замества телефонът, тъй като някои модели позволяват поставянето на SIM карта. Освен това таблетът е перфектен за четене на книга, рисуване, сърфиране в интернет, игри и още какво ли не.

Преди всичко, обаче, е важно да помислите от какъв вид се нуждае вашето дете:

 • стандартен таблет или
 • графичен таблет, подходящ за рисуване?

А що се отнася до неговите характеристики, обърнете внимание на:

 • процесор - както при настолните компютри и лаптопите, така и при таблетите процесорът има важна роля, свързана с бързата работа на устройството и възможността да изпълнява няколко задачи едновременно;
 • памет - трябва да вземете предвид оперативната памет и вътрешната, като съветите за RAM паметта е да бъде по-голяма, а що се отнася до вътрешната, то зависи от това колко големи файлове се очаква да се съхраняват в устройството;
 • възможност за използване на мобилни данни - както споделихме, някои модели предлагат възможността да поставяте SIM карта. Това означава, че можете да използвате мобилни данни, както и да осъществявате телефонни разговори. Но не всички модели предлагат това, една част могат да се свързват само посредством Wi-Fi връзка.
 • звук - ако таблетът ще се използва основно за гледане на видео съдържание, за слушане на музика, подкасти и други, то звукът е важен. Благодарение на новите технологии, производителите се стремят да създават таблети, които се отличават с качествен и силен звук.

Ако, обаче, таблетите за рисуване са това, което търсите, наред с изброените спецификации трябва да обърнете внимание на това:

 • каква  е чувствителността при натиск - тя отговаря за прецизността при рисуване;
 • има ли стилус и какъв е той - стилусът е писалката, с която вашето дете ще рисува.

Топ модели лаптопи, таблети и настолни компютри

Това, което е сигурно, че в търговска верига ЗОРА ще откриете наистина огромно разнообразие на модели. Всяка една марка, която ви предлагаме, се е доказала във времето с качеството на своите продукти, иновациите и технологиите, които използва.

Преди всичко е важно, избирайки устройство, да вземете предвид нуждите и очакванията на вашето дете, както и да се съобразите с вашия бюджет. Независимо на кой модел лаптоп, таблет или настолен компютър се спрете, то бъдете сигурни, че ще получите наистина страхотно потребителско изживяване.

Малка част от нашите топ предложения устройства са:

 • Настолен компютър Gigabyte GAMING 3060TI RTX - геймърски компютър без операционна система, с 16 GB RAM памет и 1 TB SSD карта;
 • Монитор ACER NITRO VG240YBMIIX UM.QV0EE.001 - моделът е IPS LED LCD дисплей и 23.8-инчов екран;
 • Ноутбук ACER ASPIRE 5 A515-56G-72CW NX.A1JEX.00C - с процесор Intel Core i7, 15.6 екран, Windows операционна система, както и 8GB RAM памет и 512 GB SSD;
 • Asus ROG Strix G15 G513RM-HQ156 - геймърски лаптоп с 15.6-инчов екран, 16 GB RAM памет и 1 TB твърд диск;
 • Графичен таблет HUION Inspiroy H610Pro v2 - моделът е специално предназначен за рисуване с  5080 dpi разделителна способност на писалка, както и 8192 брой нива чувствителност при натиск;
 • Таблет Lenovo P11 LTE - 11-инчов екран и Android операционна система, моделът предлага възможност за поставяне на Nano SIM и MicroSD до 512 GB.

Сега, когато ви запознахме отблизо с устройствата, с които си струва да започнете новата учебна година, остава на вас да се потопите в света на иновациите и технологиите и да бъдете сред отличниците и тази година.

Остави коментар

Избери правилния уред за теб

Избери правилния уред за теб

Готови за училище - подготви се за училище с лаптоп, таблет или настолен компютър

Готови за училище: изберете лаптоп, таблет или настолен компютър - Търговска вер

Месец септември е тук и е време да се подготвим за новата учебна година. Като родител със сигурност знаете, че тя ще бъде предизвикателна и вълнуваща не са Месец септември е тук и е време да се подготвим за новата учебна година. Като родител със сигурност знаете, че тя ще бъде предизвикателна и вълнуваща не са 2022-11-23T10:17:17+02:00 Готови за училище - подготви се за училище с лаптоп, таблет или настолен компютър

<p><span style="font-weight: 400;">Месец септември е тук и е време да се </span><b>подготвим за новата учебна година</b><span style="font-weight: 400;">. Като родител със сигурност знаете, че тя ще бъде предизвикателна и вълнуваща не само за вашето дете, но и за вас самите. Затова предлагаме на вашето внимание няколко устройства, които ще ви бъдат незаменим помощник.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Преди малко повече от две години пандемията </span><b>принуди децата да преминат към онлайн обучение</b><span style="font-weight: 400;">. Това изискваше покупката на лаптоп, настолен компютър или таблет, с помощта на които учениците да присъстват в учебните часове.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Днес, обаче, има и друг фактор, който показва защо е толкова важно детето да притежава тези устройства, а именно напредването на технологиите и иновациите, които днес заемат огромна част от нашия живот.</span></p> <h2><b>Защо вашето дете се нуждае от лаптоп, таблет или настолен компютър?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Както казахме, технологиите напредват изключително бързо, а работата с устройства като лаптоп, компютър или таблет се превърна в задължително умение. С помощта на тези устройства </span><b>децата могат да слушат учебни уроци онлайн</b><span style="font-weight: 400;">, да сърфират в интернет, набавяйки си полезна информация, да пишат курсови работи и да подготвят презентации.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Разбира се в свободното време могат да ги използват, за да играят любими игри или да се развличат с интересно видео съдържание. Нещо повече, </span><b>интересът към изучаването на програмиране, графичен и уеб дизайн</b><span style="font-weight: 400;"> започва все повече да се увеличава, а именно устройства като лаптоп, настолен компютър или таблет за рисуване, например, ще им помогнат да развият тези умения.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен това, използването на тези устройства </span><b>позволява на децата да споделят своята работа с по-широка аудитория </b><span style="font-weight: 400;">и да бъдат част от социални групи, които отговарят на техните интереси. Не бива да забравяме, че те растат в цифрова епоха, в която компютърната и информационна грамотност е толкова важна, колкото умението да четат, пишат и да смятат.</span><br /><br /></p> <h2><b>Как да изберете подходящ лаптоп, настолен компютър и таблет за вашето дете?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Преди всичко е важно да помислите от какъв тип устройство се нуждае вашето дете и какви ще са основните цели на използване? Ако вашето дете проявява интерес към рисуването и графични дизайн, то на пазара ще откриете </span><b>разнообразни модели </b><span style="text-decoration: underline;"><a href="https://zora.bg/category/grafichni-tablet-podhodyashti-za-risuvane" target="_blank" rel="noopener" title="Виж таблети за рисуване"><b>таблети за рисуване</b></a></span><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">От друга страна са класическите модели таблети, с които могат да гледат онлайн уроци, да сърфират в интернет, да пишат и редактират документи, както и да играят игри и да гледат видео съдържание. Те, обаче, не са толкова удобни за създаване на документи, курсови работи и други.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За целта най-подходящи биха били </span><b>лаптопите и настолните компютри. </b><span style="font-weight: 400;">Благодарение на техния по-голям екран и бърз процесор децата могат лесно и удобно да учат, а и да играят игри, които изискват бърз процесор. А и не бива да забравяме, че лаптопите са преносими устройства, което ги прави и много практични.</span></p> <h3><b>Избор на лаптоп или настолен компютър</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Двете устройства изключително много си приличат по начина на работа и спецификациите, които всяко едно от тях притежава. Най-голямата разлика идва в това, че </span><span style="text-decoration: underline;"><strong><a href="https://zora.bg/category/laptopi" target="_blank" rel="noopener" title="Виж всички лаптопи.">лаптопът</a></strong></span><b> е по-малък, лек и напълно преносим</b><span style="font-weight: 400;">, което означава, че може да се използва не са у дома, но и в движение.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">От друга страна, </span><span style="text-decoration: underline;"><a href="https://zora.bg/category/nastolni-komputri" target="_blank" rel="noopener" title="Виж настолните компютри."><b>настолните компютри</b></a></span><span style="font-weight: 400;"> предлагат по-голяма мощност, а и при тях трябва отделно да се избере монитор, което позволява избора на значително по-голям екран.&nbsp;</span></p> <p><b>Но кои са критериите, по които да изберете устройство, споделяме по-долу:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Процесор </b><span style="font-weight: 400;">- процесорът е мозъкът на устройството, затова и е толкова важен. Той отговаря за зареждането на програмите, живота на батерията и като цяло на представянето на лаптопа при работа с него. Обърнете внимание на броя ядра, които притежава. Колкото повече са те, толкова по-висока ще е производителността на устройството.</span><span style="font-weight: 400;"><br /><br /></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Видео карта</b><span style="font-weight: 400;"> - тя е не по-малко важна от процесора. Нейната роля е това да се насладите на качествена картина. За целта важни фактори са честотата на опресняване и нейната резолюция. Колкото по-високи са те, толкова по-добра картина ще получите.&nbsp;</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Не бива да забравяме да спомене, че видео картата може да бъде вградена или външна. Предпочитани от потребителите са външните карти, тъй като те по-малко натоварват устройството.</span><span style="font-weight: 400;"><br /></span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Оперативна (RAM) памет и вътрешна памет</b><span style="font-weight: 400;"> - RAM паметта е ключът към бързото стартиране на всяка една програма. Колкото по-голяма е тя, толкова по-бързо ще е устройството.&nbsp;</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Заедно с нея е важен твърдият диск, като има два вида HDD и SSD. Днес новите модели са с SSD карта, която е и предпочитана, тъй като по-бързо зареждат и имат по-бързо достъп до данните.</span><span style="font-weight: 400;"><br /></span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Операционна система</b><span style="font-weight: 400;"> - важно е да уточним, че лаптопите и настолните компютри могат да работят с различна операционна система. В тази връзка изборът ви ще бъде между Windows, Linux и Mac OS. А каква да изберете е въпрос на вашите лични предпочитания за това с коя операционна система искате да работите и сте свикнали.</span><span style="font-weight: 400;"><br /><br /></span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Екран</b><span style="font-weight: 400;"> - и не на последно място е дисплеят. Както споделихме, при покупката на настолен компютър ще трябва да закупите отделно и монитор. При всеки един случай ключови фактори са размерът и резолюцията, която ви съветваме да бъде максимално висока.</span></li> </ul> <h3><b>Избор на таблет</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Таблетът е не по-малко практично устройство, най-вече заради своите размери. То често замества телефонът, тъй като някои модели </span><b>позволяват поставянето на SIM карта.</b><span style="font-weight: 400;"> Освен това таблетът е перфектен за четене на книга, рисуване, сърфиране в интернет, игри и още какво ли не.</span></p> <p><b>Преди всичко, обаче, е важно да помислите от какъв вид се нуждае вашето дете:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">стандартен таблет или</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">графичен таблет, подходящ за рисуване?</span></li> </ul> <p><b>А що се отнася до неговите характеристики, обърнете внимание на:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>процесор </b><span style="font-weight: 400;">- както при настолните компютри и лаптопите, така и при таблетите процесорът има важна роля, свързана с бързата работа на устройството и възможността да изпълнява няколко задачи едновременно;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>памет </b><span style="font-weight: 400;">- трябва да вземете предвид оперативната памет и вътрешната, като съветите за RAM паметта е да бъде по-голяма, а що се отнася до вътрешната, то зависи от това колко големи файлове се очаква да се съхраняват в устройството;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>възможност за използване на мобилни данни</b><span style="font-weight: 400;"> - както споделихме, някои модели предлагат възможността да поставяте SIM карта. Това означава, че можете да използвате мобилни данни, както и да осъществявате телефонни разговори. Но не всички модели предлагат това, една част могат да се свързват само посредством Wi-Fi връзка.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>звук </b><span style="font-weight: 400;">- ако таблетът ще се използва основно за гледане на видео съдържание, за слушане на музика, подкасти и други, то звукът е важен. Благодарение на новите технологии, производителите се стремят да създават таблети, които се отличават с качествен и силен звук.</span></li> </ul> <p><b>Ако, обаче, таблетите за рисуване са това, което търсите, наред с изброените спецификации трябва да обърнете внимание на това:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">каква&nbsp; е чувствителността при натиск - тя отговаря за прецизността при рисуване;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">има ли стилус и какъв е той - стилусът е писалката, с която вашето дете ще рисува.</span></li> </ul> <p></p> <h2><b>Топ модели лаптопи, таблети и настолни компютри</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Това, което е сигурно, че в </span><b>търговска верига ЗОРА</b><span style="font-weight: 400;"> ще откриете наистина огромно разнообразие на модели. Всяка една марка, която ви предлагаме, се е доказала във времето с качеството на своите продукти, иновациите и технологиите, които използва.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Преди всичко е важно, избирайки устройство, да вземете предвид </span><b>нуждите и очакванията на вашето дете</b><span style="font-weight: 400;">, както и да се съобразите с вашия бюджет. Независимо на кой модел лаптоп, таблет или настолен компютър се спрете, то бъдете сигурни, че ще получите наистина страхотно потребителско изживяване.</span></p> <p><b>Малка част от нашите топ предложения устройства са:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Настолен компютър Gigabyte GAMING 3060TI RTX</b><span style="font-weight: 400;"> - геймърски компютър без операционна система, с 16 GB RAM памет и 1 TB SSD карта;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Монитор ACER NITRO VG240YBMIIX UM.QV0EE.001</b><span style="font-weight: 400;"> - моделът е IPS LED LCD дисплей и 23.8-инчов екран;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Ноутбук ACER ASPIRE 5 A515-56G-72CW NX.A1JEX.00C</b><span style="font-weight: 400;"> - с процесор Intel Core i7, 15.6 екран, Windows операционна система, както и 8GB RAM памет и 512 GB SSD;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Asus ROG Strix G15 G513RM-HQ156 </b><span style="font-weight: 400;">- геймърски лаптоп с 15.6-инчов екран, 16 GB RAM памет и 1 TB твърд диск;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Графичен таблет HUION Inspiroy H610Pro v2</b><span style="font-weight: 400;"> - моделът е специално предназначен за рисуване с&nbsp; 5080 dpi разделителна способност на писалка, както и 8192 брой нива чувствителност при натиск;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Таблет Lenovo P11 LTE </b><span style="font-weight: 400;">- 11-инчов екран и Android операционна система, моделът предлага възможност за поставяне на Nano SIM и MicroSD до 512 GB.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Сега, когато ви запознахме отблизо с устройствата, с които си струва да започнете новата учебна година, остава на вас да се </span><b>потопите в света на иновациите и технологиите</b><span style="font-weight: 400;"> и да бъдете сред отличниците и тази година.</span></p>

Сравнение на продукти