Новини

Електрическа или обикновена четка за зъби?

Електрическа или обикновена четка за зъби?

Макар зъбите да играят съществено важна роля в живота на човека, не всеки им обръща достатъчно внимание.  Без тяхното присъствие вие няма да можете да смилате своята храната и съответно да разговаряте ясно с околните около вас. Именно поради това здравата уста е несравнимо предимство. 

Един от начините да запазите вашите зъби колкото се може по-дълго в безупречна форма е, като спазвате добър хранителен режим. Въпреки това обаче храненето не е напълно достатъчно, тъй като вие трябва да полагате всекидневни почистващи грижи по тях, които най-често се осъществяват с четка за зъби.

С помощта на практичната принадлежност вие ще можете да поддържате оптимално ниво на хигиена, с което да се предпазите от сблъскването с най-различни инфекциозни проблеми. 

Като цяло на този етап съществуват два вида четки, които са масово използвани от всички потребители по света:

 • електрически
 • обикновени

Независимо към коя разновидност ще се насочите ние ви уверяваме, че поддържането на здрави зъби и венци ще бъде по-лесно от всякога. Но, за да добиете повече представа относно същността, плюсовете и минусите им, днес сме си поставили за цел да ви възнаградим с ценна информация в точно тази насока.

Класическата четка за зъби

Както вече може би знаете, за да бъдат вашите зъби здрави е необходимо редовно да ги почиствате. Все пак това е най-практичният и ефективен начин за отстраняването на натрупалата се зъбна плака, която обикновено довежда до образуването на кариес и други по-сериозни заболявания по венците.

Предполагаме, че всеки един от вас знае как изглеждат класическите четки за зъби. По принцип малките приспособления са за ръчна употреба и се състоят от глава, върху която има разположени множество на брой четини. Те от своя страна, могат да бъдат различни по твърдост. 

Макар че са по-достъпният вариант, за разлика от техните електрически аналози, научните проучвания констатират, че те не могат напълно да отстранят големите количества плака. Въпреки това обаче това не означава, че те непременно са ненужни, тъй като употребата им отново е от ключово значение.

По отношение на твърдостта на четините е важно да следвате съветите на вашия личен зъболекар. Ако, той ви е препоръчал да търсите четка, която е с меки четини то със сигурност не трябва да пренебрегвате този факт. Четкането на зъбите с твърди четини всъщност ще ви навреди, отколкото помогне.

Някои хора смятат, че колкото по-твърда е четката, толкова по-лесно ще отстранят различни наслоявания. Реално погледнато истината е съвсем друга, защото те всъщност ще увредят тъканите по вашите венци вместо да премахнат образувалия се зъбен камък. А, веднъж щом вашите венци проявят чувствителност, бъдещите проблеми няма да закъснеят.

Предимства и недостатъци

Преди да се отправите към закупуването им е важно да бъдете наясно с техните предимства и недостатъци. Ето затова днес ще ви ги представим обективно, за да добиете по-ясна представа в това отношение.

Основните привилегии на ръчните приспособления са следните няколко :

 • Практична преносимост 
 • Достъпна цена
 • Ниско ниво на поддръжка
 • Контрол над скоростта и натиска

Ниската поддръжка, както и достъпната цена са главните неща, поради които ръчните четки са все още силно предпочитани от мнозина. В интерес на истината, те могат да се закупят от всеки магазин или аптека, като цената им варира от 1 до 10 лв. в зависимост от техните характеристики.

Възможността за контрол над натиска и скоростта е особено важно за потребителите, които разполагат с по-чувствителни венци. Със самостоятелната регулация те ще могат без проблем да оказват комфортен натиск, така че да не допринесат за допълнително раздразнение на своите зони.    

Въпреки всичко обаче няма как да пропуснем да отбележим техните недостатъци. Като за начало може да започнем с факта, че за да бъде пълноценно вашето почистване е нужно да търкате до поне две минути. За съжаление това често се пренебрегва от повечето хора и следователно води до неправилна експлоатация. 

Също така е редно да споменем, че човешката ръка не е способна да създаде достатъчно налягане и скорост за осъществяването на безупречно почистване. Наред с това достигането до по-трудно достъпните места с тях е почти невъзможно. 

И накрая, но не и на последно място, класическите четки за зъби образуват сравнително количество отпадъци поради налагащата им се честа смяна. Тя обикновено е на всеки 3-4 месеца или докато четините не започнат да се износват усилено.

Електрическа четка за зъби – добър избор за определени случаи

Ако положите достатъчно усилия, почистването на вашите зъби с помощта на стандартните четки ще бъде повече от възможно. Въпреки това обаче електрическите четки за зъби могат да бъдат перфектната алтернатива, която ще ви възнагради с комфорт и несравними резултати за нула време.

Електрическите приспособления са чудесни за децата или хората, които изпитват затруднение в поддържането на оптимална хигиена с ръчните разновидности. Все пак имайте предвид, че автоматично задвижваните четини са в пъти по-способни да отстранят плаката за разлика от човешката ръка.

Именно поради тази причина, уредът се препоръчва от всички водещи специалисти. В случай че, решите да се насочите към него е редно да знаете, че изборът не е никак лека задача. Уверете се, че четката е практична за използване и удобна, за да може винаги да се наслаждавате на максимална ефективност.

Обикновено съществуват няколко популярни разновидности, които ще срещнете на пазара :

 • Осцилиращи
 • Ултразвукови 
 • Пулсиращи 

Без значение към коя ще се насочите ние ви уверяваме, че те ще ви вършат страхотна работа. В допълнение към това моделите могат да разполагат с няколко степени на мощност и дори сигнализиращ таймер. Всичко това само по себе си подсказва за надмощието им над стандартните четки за зъби. 

Предимства и недостатъци

Подобно на своите алтернативни варианти и те разполагат с някои плюсове и минуси. Препоръчваме ви предварително да се запознаете с тях, за да може да успеете да прецените дали този тип четка ще бъде подходящ за вашите зъби и венци. 

Като за начало ще започнем с предимствата, които са следните няколко :

 • Качествена ефективност
 • Удобство при употреба
 • Високо ниво на защита

Зъболекарите са на всеобщо мнение, че ключът към качествената поддръжка на зъбите се крепи на систематичното почистване на вътрешната и външната повърхност на зъба. Именно тук електрическите четки се справят повече от чудесно, тъй като могат да постигнат равномерно почистване за цялата уста. 

От една страна, това се дължи на въртящите им се четини и от друга на множеството функционални екстри. Благодарение на тях електронния продукт произвежда повече въртящи обороти, с които едновременно предпазва и почиства устната кухина. 

Също така, ако се използват правилно електрическите четки за зъби са напълно безопасни. Често се случва твърде силното четкане да причини необратими увреждания, които да допринесат за усложнения във венците. При електронните устройства това не важи, тъй като някои имат вградени сензори, уведомяващи потребителя при прилагането на голям натиск. 

По отношение на недостатъците можем смело да заявим, че те са изключително малко. За съжаление обаче са свързани с цената при първоначална покупка и поддръжката след това. Напълно е възможно ценовият им диапазон да варира от 30 до 500 лв., докато подвижните накрайници от 20 до 70 лв. в зависимост от марката.

Разбира се, ако евентуално това не представлява проблем за вас, силно ви препоръчваме да се насочите към тях. Преди да направите това обаче се консултирайте с вашия личен зъболекар, за да знаете към какъв тип накрайник да се насочите. 

Остави коментар

Блог

Блог на фирма ЗОРА

Електрическа или обикновена четка за зъби?

Електрическа или обикновена четка за зъби?

Макар зъбите да играят съществено важна роля в живота на човека, не всеки им обръща достатъчно внимание.  Без тяхното присъствие вие няма да можете да смил Макар зъбите да играят съществено важна роля в живота на човека, не всеки им обръща достатъчно внимание.  Без тяхното присъствие вие няма да можете да смил 2021-04-26T12:43:00+03:00 Електрическа или обикновена четка за зъби?

<p><span style="font-weight: 400;">Макар зъбите да играят съществено важна роля в живота на човека, </span><b>не всеки им обръща достатъчно внимание</b><span style="font-weight: 400;">.&nbsp; Без тяхното присъствие вие няма да можете да смилате своята храната и съответно да разговаряте ясно с околните около вас. Именно поради това здравата уста е несравнимо предимство.&nbsp;</span></p> <p><b>Един от начините да запазите вашите зъби колкото се може по-дълго в безупречна форм</b><span style="font-weight: 400;">а е, като </span><b>спазвате добър хранителен режим. </b><span style="font-weight: 400;">Въпреки това обаче храненето не е напълно достатъчно, тъй като вие трябва да полагате всекидневни почистващи грижи по тях, които най-често се осъществяват с четка за зъби.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">С помощта на практичната принадлежност вие ще можете да поддържате оптимално ниво на хигиена, с което да се предпазите от сблъскването с най-различни инфекциозни проблеми.&nbsp;</span></p> <p><b>Като цяло на този етап съществуват два вида четки, които са масово използвани от всички потребители по света:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">електрически</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">обикновени</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Независимо към коя разновидност ще се насочите ние ви уверяваме, че </span><b>поддържането на здрави зъби и венци ще бъде по-лесно от всякога</b><span style="font-weight: 400;">. Но, за да добиете повече представа относно същността, плюсовете и минусите им, днес сме си поставили за цел да ви възнаградим с ценна информация в точно тази насока.</span></p> <h2><b>Класическата четка за зъби</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Както вече може би знаете, за да бъдат вашите зъби здрави е необходимо редовно да ги почиствате. Все пак това е </span><b>най-практичният и ефективен начин за отстраняването на натрупалата се зъбна плака</b><span style="font-weight: 400;">, която обикновено довежда до образуването на кариес и други по-сериозни заболявания по венците.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Предполагаме, че всеки един от вас знае как изглеждат класическите четки за зъби. По принцип малките </span><b>приспособления са за ръчна употреба </b><span style="font-weight: 400;">и се състоят от глава, върху която има разположени множество на брой четини. Те от своя страна, могат да бъдат различни по твърдост.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Макар че са по-достъпният вариант, за разлика от техните електрически аналози, научните проучвания констатират, че те не</span><b> могат напълно да отстранят големите количества плака. </b><span style="font-weight: 400;">Въпреки това обаче това не означава, че те непременно са ненужни, тъй като употребата им отново е от ключово значение.</span></p> <p><b>По отношение на твърдостта на четините </b><span style="font-weight: 400;">е важно да следвате съветите на вашия личен зъболекар. Ако, той ви е препоръчал да търсите четка, която е с меки четини то със сигурност не трябва да пренебрегвате този факт. Четкането на зъбите с твърди четини всъщност ще ви навреди, отколкото помогне.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Някои хора смятат, че колкото по-твърда е четката, толкова по-лесно ще </span><b>отстранят различни наслоявания.</b><span style="font-weight: 400;"> Реално погледнато истината е съвсем друга, защото те всъщност ще увредят тъканите по вашите венци вместо да премахнат образувалия се зъбен камък. А, веднъж щом </span><b>вашите венци проявят чувствителност</b><span style="font-weight: 400;">, бъдещите проблеми няма да закъснеят.</span></p> <h3><b>Предимства и недостатъци</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Преди да се отправите към закупуването им е важно да бъдете наясно с техните предимства и недостатъци. Ето затова днес ще ви ги представим обективно, за да добиете по-ясна представа в това отношение.</span></p> <p><b>Основните привилегии на ръчните приспособления са следните няколко :</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Практична преносимост&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Достъпна цена</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Ниско ниво на поддръжка</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Контрол над скоростта и натиска</span></li> </ul> <p><b>Ниската поддръжка, както и достъпната цена</b><span style="font-weight: 400;"> са главните неща, поради които ръчните четки са все още силно предпочитани от мнозина. В интерес на истината, те могат да се закупят от всеки магазин или аптека, като цената им варира </span><b>от 1 до 10 лв.</b><span style="font-weight: 400;"> в зависимост от техните характеристики.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Възможността за контрол над натиска и скоростта е особено важно за потребителите, които разполагат с по-чувствителни венци. Със </span><b>самостоятелната регулация те ще могат без проблем да оказват комфортен натиск,</b><span style="font-weight: 400;"> така че да не допринесат за допълнително раздразнение на своите зони.&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Въпреки всичко обаче </span><b>няма как да пропуснем да отбележим техните недостатъци</b><span style="font-weight: 400;">. Като за начало може да започнем с факта, че за да бъде пълноценно вашето почистване е нужно да търкате до поне две минути. За съжаление това често се пренебрегва от повечето хора и следователно води до неправилна експлоатация.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Също така е редно да споменем, че </span><b>човешката ръка не е способна да създаде достатъчно налягане и скорост за осъществяването на безупречно почистване.</b><span style="font-weight: 400;"> Наред с това достигането до по-трудно достъпните места с тях е почти невъзможно.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И накрая, но не и на последно място, </span><b>класическите четки за зъби </b><span style="font-weight: 400;">образуват сравнително количество отпадъци поради налагащата им се честа смяна. Тя обикновено е на всеки 3-4 месеца или докато четините не започнат да се износват усилено.</span></p> <h2><b>Електрическа четка за зъби &ndash; добър избор за определени случаи</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Ако положите достатъчно усилия, </span><b>почистването на вашите зъби </b><span style="font-weight: 400;">с помощта на стандартните четки ще бъде повече от възможно. Въпреки това обаче електрическите четки за зъби могат да бъдат перфектната алтернатива, която ще ви възнагради с комфорт и несравними резултати за нула време.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Електрическите приспособления са чудесни за децата или хората, които изпитват затруднение в поддържането на оптимална хигиена с ръчните разновидности. Все пак имайте предвид, че автоматично </span><b>задвижваните четини са в пъти по-способни да отстранят плаката за разлика от човешката ръка.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Именно поради тази причина, уредът се препоръчва от всички водещи специалисти. В случай че, решите да се насочите към него е редно да знаете, че изборът не е никак лека задача. Уверете се, че четката е практична за използване и удобна, за да може винаги да се наслаждавате на максимална ефективност.</span></p> <p><b>Обикновено съществуват няколко популярни разновидности, които ще срещнете на пазара :</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Осцилиращи</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Ултразвукови&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Пулсиращи&nbsp;</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Без значение към коя ще се насочите ние ви уверяваме, че те ще ви вършат страхотна работа. В допълнение към това моделите могат да разполагат </span><b>с няколко степени на мощност и дори сигнализиращ таймер</b><span style="font-weight: 400;">. Всичко това само по себе си подсказва за надмощието им над стандартните четки за зъби.&nbsp;</span></p> <h3><b>Предимства и недостатъци</b></h3> <p><b>Подобно на своите алтернативни варианти</b><span style="font-weight: 400;"> и те разполагат с някои плюсове и минуси. Препоръчваме ви предварително да се запознаете с тях, за да може да успеете да прецените дали този тип четка ще бъде подходящ за вашите зъби и венци.&nbsp;</span></p> <p><b>Като за начало ще започнем с предимствата, които са следните няколко :</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Качествена ефективност</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Удобство при употреба</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Високо ниво на защита</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Зъболекарите са на всеобщо мнение, че</span><b> ключът към качествената поддръжка на зъбите се крепи на систематичното почистване на вътрешната и външната повърхност на зъба</b><span style="font-weight: 400;">. Именно тук </span><a href="https://zora.bg/category/cetki-za-zabi"><b>електрическите четки</b></a><span style="font-weight: 400;"> се справят повече от чудесно, тъй като могат да постигнат равномерно почистване за цялата уста.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">От една страна, това се дължи на въртящите им се четини и от друга на множеството функционални екстри. Благодарение на тях </span><b>електронния продукт</b><span style="font-weight: 400;"> произвежда повече въртящи обороти, с които едновременно предпазва и почиства устната кухина.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Също така, ако се използват правилно </span><b>електрическите четки за зъби са</b> <b>напълно безопасни.</b><span style="font-weight: 400;"> Често се случва твърде силното четкане да причини необратими увреждания, които да допринесат за усложнения във венците. При електронните устройства това не важи, тъй като някои имат вградени сензори, уведомяващи потребителя при прилагането на голям натиск.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">По отношение на недостатъците можем смело да заявим, че те са изключително малко. За съжаление обаче са свързани с цената при първоначална покупка и поддръжката след това. Напълно е възможно ценовият им диапазон да варира </span><b>от 30 до 500 лв.</b><span style="font-weight: 400;">, докато подвижните накрайници</span><b> от 20 до 70 лв. в зависимост от марката.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Разбира се, ако евентуално това не представлява проблем за вас, силно ви препоръчваме да се насочите към тях. Преди да направите това обаче се консултирайте с вашия личен зъболекар, за да знаете към какъв тип накрайник да се насочите.&nbsp;</span></p> <p></p>

Сравнение на продукти