Новини

Често срещани проблеми при климатиците

Често срещани проблеми при климатиците

Изпратихме зимния сезон, а летният почти настъпи и е време да подготвим климатиците, за да направят дните ни по-прохладни и много по-приятни. С покачване на температурите те са повече от необходими.

Но като всеки друг уред и те могат да се повредят и да не работят правилно, именно затова са важни редовните профилактики и навременните ремонти в случай на необходимост.

В тази статия ще обърнем специално внимание на често срещаните проблеми с климатика, на които да обърнете внимание. Познаването на вашия уред и начина, по който работи той, може да ви спести огромни разходи за поправка.

Кои са най-често срещаните проблеми при климатиците? Как да ги разрешим?

Теч на вода от вътрешното тяло

Важен компонент на климатика е топлообменника. Обикновено през лятото настройваме уреда в режим на охлаждане. При това топлообменникът служи за отвеждане на конденза през дренажната тръба, която е също важна част от климатичната система.

Течовете от вътрешното тяло се появяват най-вече когато се натрупа мръсотия в тази тръба. Ако проблемът не се разреши навреме, това може да доведе до появата на мухъл, гъбички и други вредни микроорганизми, чието разпространение да се увеличи и да се насочи и към други части на климатика. 

Друга възможна причина за появата на подобен теч е липсата на хладилен агент, познат още като фреон. Когато има недост, вътрешното тяло може да се обледи и съответно да има протичане.

За да се предотвратят подобни проблеми, ние ви препоръчваме да се доверите на професионална помощ и да потърсите услугите на техник. Той ще направи профилактика и ще отстрани всеки възникнал проблем, така че да имате правилно работещ климатик.

Проблеми с външното тяло на климатика

Говорейки си за проблеми и течове на вътрешното тяло, то трябва да споделим, че те могат да се наблюдават и от външното тяло на климатика. Това най-често се среща през горещите летни дни.

Причините за появата на течове от външното тяло обикновено са сух въздушен филтър, недобро уплътнение на климатика, неправилен монтаж и други. В този случай е добре да изключите уреда и да потърсите услугите на професионален техник, който да идентифицира и отстрани проблема.

Друго, с което можете да се сблъскате, е замърсяването на външното тяло. Обикновено това става ясно, когато климатикът не може да достигне зададената температура и съответно се наблюдава неравномерно охлаждане или затопляне на дадено помещение.

В случай, че замърсяването е около корпуса и външното тяло на климатика е на достъпно място за вас, то можете да го почистите и сами. Но ако монтажът е на покрив или не толкова лесно за достигане място, както и ако не сте сигурни къде точно е проблемът, то по-добре се обърнете към техник.

Проблем с филтрите

Много често се наблюдава неглижиране на филтрите на вътрешното тяло, които се оказват основната причина за различни неизправности с вашия климатик. Преди всичко неприятната миризма е сред основните причини.

Прахът и другите замърсители, които остават по филтрите се натрупват с времето, особено когато не ги почиствате редовно. Това, от своя страна, води до появата на неприятни миризми.

Слабият въздушен поток е още един признак за замърсени филтри. При това въздухът не може да премине през филтъра, което води до намаляне на въздушния поток. Липсата на достатъчен въздушен поток, от своя страна, води до липсата на добро и равномерно охлаждане.

Други по-сериозни последици от замърсените филтри са прегряване на климатика. То е резултат от това, че климатикът се опитва усилено да работи, за да достигне до зададената температура. Като резултат, консумацията на електричество се увеличава, а сметките за ток, които получавате, са значително по-високи.

Най-добрият начин за справяне с този тип проблеми е превенцията и по-конкретно редовното почистване на филтрите. За целта не е необходимо да имате познания, нито се нуждаете от професионална помощ.

Можете лесно да ги смъкнете, като отворите предната част на панела на климатика и извадите филтрите. Препоръчително е да се измият с хладка вода и сапун, след което да ги оставите да изсъхнат.

Избягвайте да ги излагате на пряка слънчева светлина или прекалено топли помещение, тъй като това може да ги деформира. След като напълно изсъхнат, можете да ги поставите отново на място. От гледна точка на безопасност ви съветваме винаги да изключвате климатика още преди да отворите панела и извадите филтрите.

Климатикът не се включва?

Случвали ви се климатикът да не се включва? Това е друг често срещан проблем, с който потребителите могат да се сблъскат. И тук причините могат да бъдат много.

Преди, обаче, да потърсите техник е добре да проверите няколко неща. Едно от тях е да видите електрическото табло и по-точно дали се е задействал предпазния бушон.

Често се случва при претоварване в електрическата мрежа или при използване на уред, който консумира по-голямо количество електроенергия, да се задейства този предпазен бушон.

Освен това можете да включите и изключите прекъсвача от електрическото табло и да видите дали проблемът не се е елиминирал. В случай, че проблемът си съществува и той не се отстранява от само себе си, то следва да изключите климатичната система и да потърсите помощта на техник.

Как да поддържаме климатичната система ?

Ежегодната профилактика е един от най-добрите начини, за да поддържате вашата климатична система изправна. Освен това, както по-горе споделихме, почиствайте редовно филтрите на вътрешното тяло.

Следете за неизправности и при възникването дори и на най-малкия проблем потърсете професионална помощ. Неглижирането на течове, странен шум, недостатъчното охлаждане или отопление са също ключови индикатори, които показват, че има проблем с климатичната система, който трябва да се провери и съответно отстрани.

Допълнителни съвети и препоръки

Към всичко, което споделихме с вас по-горе е важно да допълним, че разположението на климатичната система и на мебелите има също огромно значение за правилната работа на уреда.

Неправилното разпределение на въздуха е също често срещан проблем и то по-конкретно се наблюдава при каналните климатични системи. Те са предназначение и се използват най-вече в големи помещения като ресторанти, кафенета, офиси и други.

Ако има мебели, които блокират отворите, то въздухът не може да преминава свободно и да се разпростира в цялото помещение. Именно затова е важно да разположите мебелите така, че да не пречат на нормалната работа на климатичната система. 

Препоръките са да има минимум 30 см разстояние между отворите на климатика и мебелите и останалите предмети в помещението.

Друг съвет, който бихме могли да ви дадем, е да проверявате настройките на климатика и по-конкретно тези за температурата. Често се оказва, че след използване уреда в режим на отопление през зимата сме забравили да превключим на режим охлаждане

Това може да ви обърка и да ви накара да си помислите, че климатикът е повреден. Затова винаги проверявайте настройките и се уверете, че сте задали правилните.

И не на последно място е правилният избор на климатик. Тук важна роля има размерът на помещението, в което ще използвате уреда. Уверете се, че избраният климатик и по-конкретно мощността, SEER, SCOP, BTU (капацитет на климатика), функции и енергиен клас отговарят както на квадратурата на даденото помещение, така и на вашите нужди.. 

Всички те са основните характеристики на климатика, които го превръщат в неизменен помощник за охлаждане и отопление през различните сезони.

Освен това, обръщайки внимание на тези характеристики и избирайки климатик, който отговаря на вашите нужди и цели, то бъдете сигурни, че ще имате ефективно работещ и икономичен уред.

В заключение ще добавим, че профилактиката и правилната грижа и използване на вашия климатик са ключът към това да се предпазите от възникването на проблеми, които могат да ви струват скъпо.

Остави коментар

Блог

Блог на фирма ЗОРА

Често срещани проблеми при климатиците

Често срещани проблеми при климатиците - Търговска верига ЗОРА

Климатиците са чудесно решение за всеки сезон, но те могат и да се повредят. В тази връзка споделяме най-често срещаните проблеми и начините за справяне с тях. Климатиците са чудесно решение за всеки сезон, но те могат и да се повредят. В тази връзка споделяме най-често срещаните проблеми и начините за справяне с тях. 2022-08-05T11:32:07+03:00 Често срещани проблеми при климатиците

<p><span style="font-weight: 400;">Изпратихме зимния сезон, а летният почти настъпи и е време да подготвим климатиците, за да направят дните ни по-прохладни и много по-приятни. С покачване на температурите те са повече от необходими.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но като всеки друг уред и те могат да се повредят и да не работят правилно, именно затова са важни</span><b> редовните профилактики и навременните ремонти</b><span style="font-weight: 400;"> в случай на необходимост.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В тази статия ще обърнем специално внимание на често срещаните проблеми с климатика, на които да обърнете внимание. Познаването на вашия уред и начина, по който работи той, може да ви</span><b> спести огромни разходи за поправка.</b></p> <p><b>Кои са най-често срещаните проблеми при климатиците? Как да ги разрешим</b>?</p> <h3><b>Теч на вода от вътрешното тяло</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Важен компонент на климатика е </span><b>топлообменника</b><span style="font-weight: 400;">. Обикновено през лятото настройваме уреда в режим на охлаждане. При това топлообменникът </span><b>служи за отвеждане на конденза през дренажната тръба,</b><span style="font-weight: 400;"> която е също важна част от климатичната система.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Течовете от вътрешното тяло се появяват най-вече когато се</span><b> натрупа мръсотия</b><span style="font-weight: 400;"> в тази тръба. Ако проблемът не се разреши навреме, това може да доведе до появата на мухъл, гъбички и други вредни микроорганизми, чието разпространение да се увеличи и да се насочи и към други части на климатика.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Друга възможна причина за появата на подобен теч е</span><b> липсата на хладилен агент, познат още като фреон.</b><span style="font-weight: 400;"> Когато има недост, вътрешното тяло може да се обледи и съответно да има протичане.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За да се предотвратят подобни проблеми, </span><b>ние ви препоръчваме да се доверите на професионална помощ</b><span style="font-weight: 400;"> и да потърсите услугите на техник. Той ще направи профилактика и ще отстрани всеки възникнал проблем, така че да имате правилно работещ климатик.</span></p> <h3><b>Проблеми с външното тяло на климатика</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Говорейки си за проблеми и течове на вътрешното тяло, то трябва да споделим, че те могат да се наблюдават и от външното тяло на климатика. Това</span><b> най-често се среща през горещите летни дни.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Причините за появата на течове от външното тяло обикновено са сух въздушен филтър, недобро уплътнение на климатика, неправилен монтаж и други. В този случай е добре да изключите уреда и да потърсите услугите на професионален техник, който да идентифицира и отстрани проблема.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Друго, с което можете да се сблъскате, е </span><b>замърсяването на външното тяло. </b><span style="font-weight: 400;">Обикновено това става ясно, когато климатикът не може да достигне зададената температура и съответно се наблюдава неравномерно охлаждане или затопляне на дадено помещение.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В случай, че замърсяването е около корпуса и външното тяло на климатика е на достъпно място за вас, то </span><b>можете да го почистите и сами</b><span style="font-weight: 400;">. Но ако монтажът е на покрив или не толкова лесно за достигане място, както и ако не сте сигурни къде точно е проблемът, то по-добре се обърнете към техник.</span></p> <h3><b>Проблем с филтрите</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Много често се наблюдав</span><b>а неглижиране на филтрите на вътрешното тяло,</b><span style="font-weight: 400;"> които се оказват основната причина за различни неизправности с вашия климатик. Преди всичко неприятната миризма е сред основните причини.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Прахът и другите замърсители, които остават по филтрите се натрупват с времето, особено когато не ги почиствате редовно. Това, от своя страна,</span><b> води до появата на неприятни миризми.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Слабият въздушен поток е още един признак за замърсени филтри. При това въздухът не може да премине през филтъра, което води до </span><b>намаляне на въздушния поток</b><span style="font-weight: 400;">. Липсата на достатъчен въздушен поток, от своя страна, води до липсата на добро и равномерно охлаждане.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Други по-сериозни последици от замърсените филтри са прегряване на климатика. То е резултат от това, че климатикът се опитва усилено да работи, за да достигне до зададената температура. Като резултат, </span><b>консумацията на електричество се увеличава</b><span style="font-weight: 400;">, а сметките за ток, които получавате, са значително по-високи.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Най-добрият начин за справяне с този тип проблеми е превенцията и по-конкретно редовното почистване на филтрите. За целта не е необходимо да имате познания, нито се нуждаете от професионална помощ.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Можете лесно да ги смъкнете, като отворите предната част на панела на климатика и извадите филтрите.</span><b> Препоръчително е да се измият с хладка вода и сапун</b><span style="font-weight: 400;"><strong>,</strong> след което да ги оставите да изсъхнат.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Избягвайте да ги излагате на пряка слънчева светлина или прекалено топли помещение, тъй като това може да ги деформира. След като напълно изсъхнат, можете да ги поставите отново на място. От гледна точка на безопасност ви съветваме </span><b>винаги да изключвате климатика </b><span style="font-weight: 400;">още преди да отворите панела и извадите филтрите.</span></p> <h3><b>Климатикът не се включва?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Случвали ви се климатикът да не се включва? Това е друг често срещан проблем, с който потребителите могат да се сблъскат. И тук причините могат да бъдат много.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Преди, обаче, да потърсите техник е добре да проверите няколко неща. Едно от тях е да</span><b> видите електрическото табло</b><span style="font-weight: 400;"> и по-точно дали се е задействал предпазния бушон.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Често се случва при </span><b>претоварване в електрическата мрежа</b><span style="font-weight: 400;"> или при използване на уред, който консумира по-голямо количество електроенергия, да се задейства този предпазен бушон.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен това можете да включите и изключите прекъсвача от електрическото табло и да видите дали проблемът не се е елиминирал. В случай, че проблемът си съществува и той не се отстранява от само себе си, то следва да изключите климатичната система и да потърсите помощта на техник.</span></p> <h2><b>Как да поддържаме климатичната система ?</b></h2> <p><b>Ежегодната профилактика</b><span style="font-weight: 400;"> е един от най-добрите начини, за да поддържате вашата климатична система изправна. Освен това, както по-горе споделихме, почиствайте редовно филтрите на вътрешното тяло.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Следете за неизправности и при възникването </span><b>дори и на най-малкия проблем потърсете професионална помощ.</b><span style="font-weight: 400;"> Неглижирането на течове, странен шум, недостатъчното охлаждане или отопление са също ключови индикатори, които показват, че има проблем с климатичната система, който трябва да се провери и съответно отстрани.</span></p> <h2><b>Допълнителни съвети и препоръки</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Към всичко, което споделихме с вас по-горе е важно да допълним, че разположението на климатичната система и на мебелите има също </span><b>огромно значение за правилната работа на уреда.</b></p> <p><b>Неправилното разпределение на въздуха</b><span style="font-weight: 400;"> е също често срещан проблем и то по-конкретно се наблюдава при каналните климатични системи. Те са предназначение и се използват най-вече в големи помещения като ресторанти, кафенета, офиси и други.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако има мебели, които блокират отворите, то въздухът не може да преминава свободно и да се разпростира в цялото помещение. Именно затова е важно да разположите мебелите така, че да не пречат на нормалната работа на климатичната система.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Препоръките са да има </span><b>минимум 30 см разстояние между отворите на климатика и мебелите</b><span style="font-weight: 400;"> и останалите предмети в помещението.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Друг съвет, който бихме могли да ви дадем, е да проверявате настройките на климатика и по-конкретно тези за температурата. Често се оказва, че след използване уреда в режим на отопление </span><b>през зимата сме забравили да превключим на режим охлаждане</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това може да ви обърка и да ви накара да си помислите, че климатикът е повреден. Затова винаги проверявайте настройките и се уверете, че сте задали правилните.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И не на последно място е</span><b> правилният избор на климатик</b><span style="font-weight: 400;">. Тук важна роля има размерът на помещението, в което ще използвате уреда. Уверете се, че избраният климатик и по-конкретно </span><i><span style="font-weight: 400;">мощността, SEER, SCOP, BTU (капацитет на климатика), функции и енергиен клас</span></i><span style="font-weight: 400;"> отговарят както на квадратурата на даденото помещение, така и на вашите нужди..&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Всички те са основните характеристики на климатика, които го превръщат в неизменен помощник за охлаждане и отопление през различните сезони.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен това, обръщайки внимание на тези характеристики и избирайки климатик, който отговаря на вашите нужди и цели, то бъдете сигурни, че ще имате ефективно работещ и икономичен уред.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В заключение ще добавим, че </span><b>профилактиката и правилната грижа и използване на вашия климатик</b><span style="font-weight: 400;"> са ключът към това да се предпазите от възникването на проблеми, които могат да ви струват скъпо.</span></p>

Сравнение на продукти