Новини

6 ефикасни начина за обезкосмяване

6 ефикасни начина за обезкосмяване

Темата за обезкосмяването е сред топ дискусиите не само сред жените, но и мъжете. Силната половина също се интересуват от ефективна мъжка епилация, която да им осигури желаното обезкосмяване.

Що се отнася до дамите, за тях е от изключителна важност да намерят работещ метод на безболезнено премахване на косми, който същевременно да бъде ефективен с дълготраен ефект.

И въпреки че “красотата изисква жертви”, може да се каже, че има и начини, по които процесът на премахване на космите да бъде безболезнен и не чак толкова неприятен.

По-долу представяме 6 начина за най-ефикасно обезкосмяване, благодарение на които да се радвате на гладка кожа.

Начини за обезкосмяване

Обезкосмяването е практика, която съществува от древността. Още тогава е започнало налагането на това жената да изглежда добре, да се поддържа и, разбира се, да бъде с гладка кожа без каквито и да е било косъмчета. Именно затова и днес това е част от грижата на всяка жена, а гладката като коприна кожа е единственият желан резултат.

Ако в миналото начините на обезкосмяване са били ограничени, то днес иновациите водят със себе си повече възможности – някои от тях значително по-ефективни, дълготрайни и най-вече безболезнени.

И ако си мислите, че използването на бръснач, епилатор или депилаторен крем са единствените начини за обезкосмяване, по-долу ще допълним списъка с още няколко ефикасни метода.

6 ефективни начина за обезкосмяване

Както казахме, съществуват различни методи за премахване на окосмяване по тялото. Освен различните методи, ще обсъдим предимствата и недостатъците на всеки един от тях.

Бръснене

Един от най-лесните и бързи начини за обезкосмяване е бръсненето, при което се използва подходяща самобръсначка. Това е може би най-предпочитаното и лесно обезкосмяване на интимните части и на тялото като цяло, особено предвид факта, че е напълно безболезнено.

За целта е препоръчително да се прави на мокра кожа, като се използва пяна за бръснене или подходящ сапун, които се нанасят на желаните зони. Винаги след бръснене със самобръсначка трябва добре да хидратирате кожата, за да избегнете дразнене.

Най-големите предимства на бръсненето са, че е бюджетно решение, не отнема много време, а и остава кожата гладка и лъскава, като помага за премахването на мъртвата кожа и врасналите косъмчета.

Сред най-големите недостатъци на този метод са това, че не е дълготрайно решение. Косъмчетата много бързо след бръснене отново се появяват, а и в някои случаи кожата може да се раздразни и да се зачерви, особено ако е по-чувствителна.

Депилиращ крем

Депилиращият крем за обезкосмяване е друг лесен, бърз и напълно безболезнен начин за премахване на косъмчетата от различните части на тялото. Това, което трябва да направите, е да нанесете крема и да изчакате определено време. След това с помощта на шпатула се отстранява нанесеният продукт и се отмива с вода третираната зона.

Има разнообразни марки продукти, като между тях можете да откриете депилиращ крем за обезкосмяване на интимните части, депилиращ крем за лице или такъв, който е подходящ за цяло тяло.

От изключителна важност е преди да използвате такъв тип крем за депилация да прочетете и следвате инструкциите, както и да тествате малко количество в дадена зона, за да видите дали кожата ви няма да реагира.

Въпреки, че е лесен и безболезнен начин за обезкосмяване на тялото, има и своите недостатъци. Сред тях са бързото порастване на косъмчетата, дразнене на кожата и поява на подкожни косъмчета. Освен това е важно да имате предвид, че повечето кремове имат неприятна миризма, която може да ви дразни.

Епилатор

Обезкосмяване с епилатор е един от най-популярните и предпочитани методи за обезкосмяване от много жени. Характерното за тези малки уреди за персонална грижа е, че използват много на брой пинсети, чиято задача е да отскубнат косъмчетата. 

Въпреки че използването на тези уреди се свързва с болка, можем да кажем, че днес безболезнена епилация с епилатор е напълно възможна благодарение на иновативните технологии.

В търговската мрежа днес се предлагат най-разнообразни модели, като някои от тях имат опцията за безкабелно използване или под душа. Наред с това притежават различни приставки според целта на използване, както и четки за ексфолиация.

Обезкосмяването с епилатор осигурява на повечето жени резултат, който може да трае между 2 и 3 седмици. Въпреки това, съществува рискът от появата на враснали косъмчета, зачервяване и поява на пъпки.

Препоръчително е да използвате епилатор след като сте си взели топъл душ, за да може да се отворят порите и епилирането да бъде максимално за вас.

Кола маска

Кола маската е значително по-ефективен метод, който също много жени предпочитат. Препоръчително е да се извършва в салони за красота, въпреки че има ленти със студена вакса, които са предназначени за домашно използване.

Колата маска е значително по-болезнен начин, но и дава много по-траен резултат, тъй като целта е да премахне косъма от корена. Характерното при този метод е, че кола маската се нанася в посока на растежа на косъма, но се отстранява в обратната посока с бързи и по-резки движения.

Винаги след обезкосмяване с кола маска е важно да се нанася овлажняващ крем след процедурата. Имайте предвид, че този метод за обезкосмяване не е подходящ за хора с тънка кожа, тъй като може да предизвика белене.

Лазерна епилация

Това е един модерен и нов начин за премахване на косми, който става все по-предпочитан както сред дамите, така и сред господата, заради предимствата, които предоставя. 

Лазерната епилация е процедура, която се извършва в салон за красота. Характерното е, че уредът използва концентрирана и прецизна импулсна светлина.

Важно е да се доверявате на реномирани салони, в които има добре обучени специалисти, които знаят как правилно да настройват апарата според специфичните нужди на всяка кожа. Това е от значение, за да има ефект и да се избегне възможно изгаряне на кожата.

Има три основни вида лазери:

 • Александритен
 • Диоден
 • ND:YAG

Имайте предвид, че лазерната епилация не във всички случаи помага за постигане на желания ефект. Важно да се информирате добре за различните видове лазери, тъй като всеки от тях е подходящ за определен тип кожа и косъм. Препоръчваме ви да се консултирате със специалист, който ще ви даде необходимите насоки.

Предимствата на лазерната епилация е, че нейната цел е трайно премахване на нежеланото окосмяване. При нея се извършват определен брой процедури, след което следват поддържащи, които с времето все повече намаляват.

Най-големият недостатък е високата цена на процедура и вероятността да не се постигне напълно търсения ефект. И все пак, процедурите помагат за значително намаляване на окосмяването и забавяне на растежа на косъмчетата.

Фотоепилатор за домашно ползване

И не на последно място са така познатите ни фотоепилатори, известни още като IPL апарат, който използва импулсна светлина. Най-популярните такива уреди са фотоепилаторите Philips Lumea и са предпочитан избор от много дами.

Причината за това е значително по-достъпната цена за разлика от лазерната епилация и това, че уредът е предназначен за използване у дома. Наред с това те са подходящи за широк спектър цветове на кожата и косъма. Фотоепилаторите не са предназначени за много тъмни кожи, както и за сиви, червени, бели и светло руси косми.

Ето и още няколко страхотни предимства на фотоепилаторите:

 • Напълно безболезнено обезкосмяване
 • Philips Lumea предоставят достъп до приложение, чрез което да планирате процедурите и да следвате помощните инструкции, за да получите желаните резултати.
 • Притежават различни приставки за бикини зона, крака, ръце, подмишници.

Съвети за грижа преди и след обезкосмяване

За да се радвате на красива и мека кожа, е необходимо да полагате ежедневно грижи за нея и да я предпазвате от вредното влияние на околната среда. В това число влиза и правилната грижа преди и след обезкосмяване, независимо от избрания от вас метод.

Следвайте добри пракики и съвети:

 • Винаги почиствайте добре кожата преди епилация – препоръчително е редовно да я ексфолирате, за да се премахне мъртвата кожа и да се предотврати появата на враснали косъмчета;
 • Преди епилация кожата не бива да бъде раздразнена.
 • След процедура е препоръчително няколко часа да не я мокрите, особено с гореща вода – може леко да я масажирате с подходящ хидратиращ крем или с ледено кубче, за да я успокоите.
 • Избягвайте излагане на слънце 24 часа след епилация и 2 седмици в случай, че премахвате окосмяването с лазерна епилация или фотоепилатор.
 • Редовно хидратирайте вашата кожа.
 • Винаги нанасяйте слънцезащитен фактор, когато я излагате на слънце.

Остава да откриете подходящ метод на обезкосмяване, за да се радвате на мека като коприна кожа.

Остави коментар

Блог

Блог на фирма ЗОРА

6 ефикасни начина за обезкосмяване

6 ефикасни начина за обезкосмяване – Търговска верига ЗОРА

Темата за обезкосмяването е сред топ дискусиите не само сред жените, но и мъжете. Силната половина също се интересуват от ефективна мъжка епилация, която д Темата за обезкосмяването е сред топ дискусиите не само сред жените, но и мъжете. Силната половина също се интересуват от ефективна мъжка епилация, която д 2023-05-03T16:32:33+03:00 6 ефикасни начина за обезкосмяване

<p><span style="font-weight: 400;">Темата за обезкосмяването е сред топ дискусиите не само сред жените, но и мъжете. Силната половина също се интересуват от </span><b>ефективна мъжка епилация</b><span style="font-weight: 400;">, която да им осигури желаното обезкосмяване.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Що се отнася до дамите, за тях е от изключителна важност да намерят работещ метод на </span><b>безболезнено премахване на косми</b><span style="font-weight: 400;">, който същевременно да бъде ефективен с дълготраен ефект.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И въпреки че &ldquo;красотата изисква жертви&rdquo;, може да се каже, че има и начини, по които процесът на </span><b>премахване на космите </b><span style="font-weight: 400;">да бъде безболезнен и не чак толкова неприятен.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">По-долу представяме 6 начина за </span><b>най-ефикасно обезкосмяване</b><span style="font-weight: 400;">, благодарение на които да се радвате на гладка кожа.</span></p> <h2><b>Начини за обезкосмяване</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Обезкосмяването е практика, която съществува от древността. Още тогава е започнало налагането на това жената да изглежда добре, да се поддържа и, разбира се, да бъде с </span><b>гладка кожа</b><span style="font-weight: 400;"> без каквито и да е било косъмчета. Именно затова и днес това е част от грижата на всяка жена, а гладката като коприна кожа е единственият желан резултат.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако в миналото </span><b>начините на обезкосмяване</b><span style="font-weight: 400;"> са били ограничени, то днес иновациите водят със себе си повече възможности &ndash; някои от тях значително по-ефективни, дълготрайни и най-вече безболезнени.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И ако си мислите, че използването на бръснач, епилатор или </span><b>депилаторен крем</b><span style="font-weight: 400;"> са единствените начини за обезкосмяване, по-долу ще допълним списъка с още няколко ефикасни метода.</span></p> <h2><b>6 ефективни начина за обезкосмяване</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Както казахме, съществуват различни методи за </span><b>премахване на окосмяване</b><span style="font-weight: 400;"> по тялото. Освен различните методи, ще обсъдим предимствата и недостатъците на всеки един от тях.</span></p> <h3><b>Бръснене</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Един от най-лесните и бързи начини за обезкосмяване е бръсненето, при което се използва подходяща </span><b>самобръсначка</b><span style="font-weight: 400;">. Това е може би най-предпочитаното и лесно </span><b>обезкосмяване на интимните части</b><span style="font-weight: 400;"> и на тялото като цяло, особено предвид факта, че е напълно безболезнено.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За целта е препоръчително да се прави на мокра кожа, като се използва пяна за бръснене или подходящ сапун, които се нанасят на желаните зони. Винаги след </span><b>бръснене със самобръсначка</b><span style="font-weight: 400;"> трябва добре да хидратирате кожата, за да избегнете дразнене.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Най-големите предимства на бръсненето са, че е </span><b>бюджетно решение</b><span style="font-weight: 400;">, не отнема много време, а и остава кожата гладка и лъскава, като помага за премахването на мъртвата кожа и врасналите косъмчета.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Сред най-големите недостатъци на този метод са това, че не е </span><b>дълготрайно решение</b><span style="font-weight: 400;">. Косъмчетата много бързо след бръснене отново се появяват, а и в някои случаи кожата може да се раздразни и да се зачерви, особено ако е по-чувствителна.</span></p> <h3><b>Депилиращ крем</b></h3> <p><b>Депилиращият крем за обезкосмяване </b><span style="font-weight: 400;">е друг лесен, бърз и напълно безболезнен начин за премахване на косъмчетата от различните части на тялото. Това, което трябва да направите, е да нанесете крема и да изчакате определено време. След това с</span><b> помощта на шпатула</b><span style="font-weight: 400;"> се отстранява нанесеният продукт и се отмива с вода третираната зона.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Има разнообразни марки продукти, като между тях можете да откриете </span><b>депилиращ крем </b><span style="font-weight: 400;">за обезкосмяване на интимните части, депилиращ крем за лице или такъв, който е подходящ за цяло тяло.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">От изключителна важност е преди да използвате такъв тип крем за депилация да прочетете и </span><b>следвате инструкциите</b><span style="font-weight: 400;">, както и да тествате малко количество в дадена зона, за да видите дали кожата ви няма да реагира.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Въпреки, че е </span><b>лесен и безболезнен начин за обезкосмяване на тялото</b><span style="font-weight: 400;">, има и своите недостатъци. Сред тях са бързото порастване на косъмчетата, дразнене на кожата и поява на подкожни косъмчета. Освен това е важно да имате предвид, че повечето кремове имат неприятна миризма, която може да ви дразни.</span></p> <h3><b>Епилатор</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Обезкосмяване с епилатор е един от </span><b>най-популярните и предпочитани методи</b><span style="font-weight: 400;"> за обезкосмяване от много жени. Характерното за тези малки уреди за персонална грижа е, че използват много на брой пинсети, чиято задача е да отскубнат косъмчетата.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Въпреки че използването на тези уреди се свързва с болка, можем да кажем, че днес </span><span style="text-decoration: underline;"><a href="https://zora.bg/category/epilatori" title="Виж всички епилатори."><b>безболезнена епилация с епилатор</b></a></span><span style="font-weight: 400;"> е напълно възможна благодарение на иновативните технологии.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В търговската мрежа днес се предлагат най-разнообразни модели, като някои от тях имат опцията за </span><b>безкабелно използване</b><span style="font-weight: 400;"> или под душа. Наред с това притежават различни приставки според целта на използване, както и четки за ексфолиация.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Обезкосмяването с епилатор осигурява на</span><b> повечето жени</b><span style="font-weight: 400;"> резултат, който може да трае между 2 и 3 седмици. Въпреки това, съществува рискът от появата на враснали косъмчета, зачервяване и поява на пъпки.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Препоръчително е да използвате епилатор след като сте си взели топъл душ, за да може да се отворят порите и епилирането да бъде максимално за вас.</span></p> <h3><b>Кола маска</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Кола маската е значително </span><b>по-ефективен метод</b><span style="font-weight: 400;">, който също много жени предпочитат. Препоръчително е да се извършва в салони за красота, въпреки че има ленти със </span><b>студена вакса</b><span style="font-weight: 400;">, които са предназначени за домашно използване.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Колата маска е значително по-болезнен начин, но и дава много </span><b>по-траен резултат</b><span style="font-weight: 400;">, тъй като целта е да </span><b>премахне косъма от корена</b><span style="font-weight: 400;">. Характерното при този метод е, че кола маската се нанася в посока на растежа на косъма, но се отстранява в обратната посока с бързи и по-резки движения.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Винаги след обезкосмяване с кола маска е важно да се нанася овлажняващ крем след процедурата. Имайте предвид, че този </span><b>метод за обезкосмяване</b><span style="font-weight: 400;"> не е подходящ за хора с тънка кожа, тъй като може да предизвика белене.</span></p> <h3><b>Лазерна епилация</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Това е един </span><b>модерен и нов начин</b><span style="font-weight: 400;"> за премахване на косми, който става все по-предпочитан както сред дамите, така и сред господата, заради предимствата, които предоставя.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Лазерната епилация е процедура, която се извършва в </span><b>салон за красота</b><span style="font-weight: 400;">. Характерното е, че уредът използва концентрирана и прецизна </span><b>импулсна светлина</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Важно е да се доверявате на реномирани салони, в които има добре обучени специалисти, които знаят как правилно да настройват апарата според</span><b> специфичните нужди </b><span style="font-weight: 400;">на всяка кожа. Това е от значение, за да има ефект и да се избегне възможно изгаряне на кожата.</span></p> <p><b>Има три основни вида лазери:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Александритен</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Диоден</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">ND:YAG</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Имайте предвид, че</span><b> лазерната епилация</b><span style="font-weight: 400;"> не във всички случаи помага за постигане на желания ефект. Важно да се информирате добре за различните видове лазери, тъй като всеки от тях е подходящ за определен тип кожа и косъм. Препоръчваме ви да се </span><b>консултирате със специалист</b><span style="font-weight: 400;">, който ще ви даде необходимите насоки.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Предимствата на лазерната епилация е, че нейната цел е </span><b>трайно премахване на нежеланото окосмяване</b><span style="font-weight: 400;">. При нея се извършват определен брой процедури, след което следват поддържащи, които с времето все повече намаляват.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Най-големият недостатък е високата цена на процедура и вероятността да не се постигне напълно търсения ефект. И все пак, процедурите помагат за значително </span><b>намаляване на окосмяването</b><span style="font-weight: 400;"> и забавяне на растежа на косъмчетата.</span></p> <h2><b>Фотоепилатор за домашно ползване</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">И не на последно място са така познатите ни фотоепилатори, известни още като </span><b>IPL апарат</b><span style="font-weight: 400;">, който използва импулсна светлина. Най-популярните такива уреди са </span><span style="text-decoration: underline;"><strong><a href="https://zora.bg/page/lumea" title="Виж фотоепилатори Philips Lumea.">фотоепилаторите Philips Lumea</a></strong></span><span style="font-weight: 400;"> и са предпочитан избор от много дами.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Причината за това е значително</span><b> по-достъпната цена </b><span style="font-weight: 400;">за разлика от лазерната епилация и това, че уредът е предназначен за </span><b>използване у дома</b><span style="font-weight: 400;">. Наред с това те са подходящи за широк спектър цветове на кожата и косъма. Фотоепилаторите не са предназначени за много тъмни кожи, както и за сиви, червени, бели и светло руси косми.</span></p> <p><b>Ето и още няколко страхотни предимства на фотоепилаторите:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Напълно безболезнено обезкосмяване</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Philips Lumea предоставят достъп до приложение, чрез което да планирате процедурите и да следвате помощните инструкции, за да получите желаните резултати.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Притежават различни приставки за бикини зона, крака, ръце, подмишници.</span></li> </ul> <h2><b>Съвети за грижа преди и след обезкосмяване</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">За да се радвате на </span><b>красива и мека кожа</b><span style="font-weight: 400;">, е необходимо да полагате ежедневно грижи за нея и да я предпазвате от вредното влияние на околната среда. В това число влиза и </span><b>правилната грижа </b><span style="font-weight: 400;">преди и след обезкосмяване, независимо от избрания от вас метод.</span></p> <p><b>Следвайте добри пракики и съвети:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Винаги </span><b>почиствайте добре кожата</b><span style="font-weight: 400;"> преди епилация &ndash; препоръчително е редовно да я ексфолирате, за да се премахне мъртвата кожа и да се предотврати появата на враснали косъмчета;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Преди епилация кожата не бива да бъде </span><b>раздразнена</b><span style="font-weight: 400;">.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">След процедура е препоръчително няколко часа да не я мокрите, особено с гореща вода &ndash; може леко да я масажирате с </span><b>подходящ хидратиращ крем</b><span style="font-weight: 400;"> или с ледено кубче, за да я успокоите.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Избягвайте излагане на слънце 24 часа след епилация и 2 седмици в случай, че премахвате окосмяването с </span><b>лазерна епилация или фотоепилатор</b><span style="font-weight: 400;">.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Редовно хидратирайте вашата кожа.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Винаги нанасяйте слънцезащитен фактор, когато я излагате на слънце.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Остава да откриете подходящ метод на обезкосмяване, за да се радвате на мека като коприна кожа.</span></p>

, ,

Сравнение на продукти